SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Το Κάστρο "χάνεται" ...και ο Δήμος δεν καταθέτει μελέτη για γραφειοκρατικούς λόγους

2018-05-15 23:20:22

ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΣ  ΤΟΥΣ  ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ  ΣΚΙΑΘΙΤΕΣ

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ;

Εδώ και   εφτά μήνες ο Σύλλογος  Οι Φίλοι  του  Κάστρου διαπίστωσε ότι  υπάρχει  κίνδυνος κατάρρευσης τμήματος του νοτιανατολικού τείχους, ότι η καμάρα της πύλης της εισόδου δείχνει ανησυχητικά σημεία  φθοράς και οι σκαλωσιές «προσωρινής  στήριξης», που  αποτελούν ένα αντιαισθητικό συνονθύλευμα επί σειράν ετών, έχουν πλέον φθαρεί.

Και τα γίδια… αδέσποτα συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν τόσο στο τείχος όσο και στα εναπομείναντα κτίσματα με καταστροφικές συνέπειες.

Από τον  περασμένο Οκτώβρη ο Σύλλογος βρίσκεται σε εγρήγορση και σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή  με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Βόλου και τον Δήμο Σκιάθου

Η  Αρχαιολογική Υπηρεσία  έδειξε προθυμία  και  υπέβαλε την σχετική αίτηση, ώστε το έργο της φροντίδας του τείχους και της πύλης  του Κάστρου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2018.  Το μόνο που απομένει, ώστε να έχουμε βάσιμες ελπίδες για την επιτυχή έκβαση της αίτησης αυτής, είναι μια επικαιροποίηση της υπάρχουσας από το 2013 μελέτης των σχετικών εργασιών, μελέτη που ήδη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Και ενώ αυτό που θα περίμενε κανείς από τον Δήμο Σκιάθου είναι να έχει αξιολογήσει ως πρωταρχική του υποχρέωση την επικαιροποίηση της μελέτης αυτής με δικά του έξοδα, δηλώνει ότι αδυνατεί να το πράξει για γραφειοκρατικούς λόγους.

Ο Σύλλογος των Φίλων του Κάστρου προτίθεται να συνεισφέρει από το πενιχρό του ταμείο 2.500 Ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η τελευταία προθεσμία για την υποβολή της επικαιροποιημένης  μελέτης για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2018 είναι ο προσεχής Ιούνιος.

Επειδή από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τώρα, που ο Σύλλογος παρακολουθεί το θέμα, δεν διαπιστώθηκε καμία ουσιαστική πρόοδος, ανησυχούμε για την κατάληξή του.  Ζητάμε από τον Δήμο μας να ασχοληθεί αμέσως, σοβαρά και παραγωγικά με την υπόθεση του Κάστρου. Διαφορετικά καλούμαστε οι  Σκιαθίτες να επωμισθούμε το οικονομικό βάρος της επικαιροποίησης της εν λόγω μελέτης και να αφιερώσουμε ίσως μέρος του χρόνου μας γι αυτό.

Μαρία Λάζου

Μέλος του Συλλόγου

Οι Φίλοι του Κάστρου