Πραγματοποιήθηκε με πολύ επιτυχία την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 στις 9 μ.μ. η προγραμματισμένη μουσική εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου στην κατάμεστη Πλατεία Παπαδιαμάντη με θεατές κατοίκους του νησιού, οι οποίοι συγκινήθηκαν πολύ από το ρεπερτόριο, αλλά και Έλληνες και αλλοδαποί τουρίστες, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από τα ηχοχρώματα που απόλαυσαν.

Η εκδήλωση με τίτλο «Χίλια καλωσορίσατε φίλοι κι αγαπημένοι» ήταν ένα αφιέρωμα στην παραδοσιακή μας μουσική και περιελάμβανε τραγούδια από τη Σκιάθο, το Πήλιο, τη Σκύρο και τη Μικρά Ασία.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης ήταν : η Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Συλλόγου σε μία μουσική σύμπραξη με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια, δασκάλα και οργανοπαίχτρια με μακρόχρονη πορεία στο χώρο της Ελληνικής Παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο, την Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Την πλαισίωσαν οι εκλεκτοί μουσικοί: 1)ο Στέφανος Δορμπαράκης, ένας νέος καλλιτέχνης, δάσκαλος στο κανονάκι, ο οποίος διαπρέπει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 2)Ο Βολιώτης δεξιοτέχνης του παραδοσιακού βιολιού και ιδρυτικό μέλος της Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Χρήστος Δασκαλόπουλος και 3) ο τελειόφοιτος φοιτητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο στεριανό λαούτο ο Παναγιώτης Σάκκουλας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Τον ήχο και φως επιμελήθηκαν οι καλλιτέχνες : Ελευθερία Ελληνίδου και Γιώργος Μιχαηλίδης .

Τη μουσική αυτή συνεύρεση εμπνεύστηκε και οραματίστηκε ,με γνώμονα την αγάπη της για την παραδοσιακή μουσική , η ερμηνεύτρια, δασκάλα Βυζαντινής Μουσικής και μαέστρος της Χορωδίας Παραδοσιακού Τραγουδιού του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου η κυρία Φανή Μπαρμπή.

Ιδιαίτερη βαρύτητα από τους επιμελητές του προγράμματος δόθηκε στην παρουσίαση των Παραδοσιακών Τραγουδιών της Σκιάθου, τα οποία είχε καταγράψει στα ταξίδια της στη Σκιάθο μεταξύ των ετών 1974-1977 η τραγουδίστρια και μουσικολόγος , η οποία συντέλεσε στη διάσωση και διάδοση του παραδοσιακού τραγουδιού, η Δόμνα Σαμίου.

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου υπήρξε μαθήτρια της Δόμνας Σαμίου και από το 2013 έχει υπό την ευθύνη της τη διδασκαλία της Χορωδίας του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής ‘Δόμνα Σαμίου’. Έχει επιμεληθεί αυτά τα τραγούδια μέσα απ’ τη δική της προσέγγιση στην απόδοση, την αισθητική και την παρουσίαση της παραδοσιακής μας μουσικής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ 

 

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά Παπαγεωργίου, η οποία μεταξύ των άλλων μετέφερε συμμεριζόμενη την εναγώνια επιθυμία και σκέψη χρόνων του Σκιαθίτη μελετητή της λαϊκής Σκιαθίτικης παράδοσης Γιάννη Γαρυφάλλου να συγκεντρωθεί και να εκδοθεί ο μουσικός πλούτος της Σκιάθου, όπως καταγράφηκε και υπάρχει όλο αυτό το υλικό στο αρχείο της Δόμνας Σαμίου.

Ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του μουσικού αφιερώματος.