Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της προσπάθειας αυτής,  είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για τους  παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης  καρδιαγγειακών νοσημάτων και την αξία της πρόληψης.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, τα οποία προσβάλλουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, μέσω της διαδικασίας της αθηροσκλήρωσης,  με συχνότερες μορφές την  στεφανιαία νόσο, την  περιφερική αρτηριοπάθεια και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στερούν τη ζωή σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις θα ανέλθουν στα 25 εκατομμύρια το χρόνο.

Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορά κυρίως  τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και αποδίδεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Σχετίζεται άμεσα με τη Καθιστική ζωή, την Ανθυγιεινή διατροφή, την Υπερλιπιδαιμία , το Κάπνισμα , την Παχυσαρκία,  το Σακχαρώδη Διαβήτη, την Αρτηριακή Υπέρταση,  την  Έλλειψη Φυσικής Δραστηριότητας και το έντονο ψυχικό stress.

Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος ,τόσο μεγαλύτερος είναι και  ο κίνδυνος για την εμφάνιση ενός  καρδιαγγειακού  νοσήματος, ενώ είναι σαφές επίσης, ότι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δεδομένου ότι  ο τρόπος ζωής κατέχει καθοριστικό ρόλο για την πρόληψη και καταστολή των καρδιαγγειακών παθήσεων , η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία  συστήνει την αλλαγή συμπεριφοράς των ατόμων, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης με τις εξής συστάσεις:

  1. Διακοπή του καπνίσματος
  2. Υγιεινή διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, με έμφαση στα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια και αποφυγή τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και αλάτι. Συνιστάται η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής.
  3. Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε διάρκεια 30-60 λεπτά την ημέρα
  4. Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους (BMI 20-25 kg/m2)
  5. Διατήρηση Αρτηριακής Πίεσης σε τιμές μικρότερες από ( < 140/90 mmHg)
  6. Διατήρηση της χοληστερόλης και ιδίως της LDL  σε  χαμηλές τιμές
  7. Διατήρηση των τριγλυκεριδίων  σε τιμές  (<150 mg/dL)
  8. Καλό έλεγχο του σακχάρου με στόχο HbA1c: < 7%  για την πλειοψηφία των ενηλίκων με ΣΔ τύπου 1 ή τύπου 2.

Έτσι και  η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς,  ενισχύει  την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, με το σύνθημα:                                      

(*) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΚΡΙΚΙΔΗΣ MD, MSc
Ειδικός Καρδιολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ
« Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»
Μέλος Δ.Σ ,  Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος