SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Μαθήματα ανώδυνου τοκετού στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου | της Κλεοπάτρας Φωτοπούλου

2018-01-28 12:43:20
Η εγκυμοσύνη είναι η σημαντικότερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας.Σηματοδοτεί την ταύτισή της με το ρόλο που καλείται να ενσαρκώσει ανά τους αιώνες και αυτός είναι η δημιουργία ζωής!!!!
Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου μιλήσαμε με την μαία Μαρία Στρούγγη, εξειδικευμένη με 15ετή εμπειρία για το πρόγραμμα που πραγματοποιείται πάνω στα θέματα της ψυχοπροφύλαξης (ανώδυνος τοκετός), της λοχίας αλλά και της επιλόχιας κατάστασης της γυναίκας, μία περίοδος που απαιτεί από την ίδια να αποδεχθεί αλλαγές που θα προκύψουν στο σώμα,την ψυχολογία της και την καθημερινότητά της καθώς και τον ερχομό ενός νέου μέλους στο οικογενειακό της περιβάλλον.
-Τί σημαίνει ψυχοπροφύλαξη (ανώδυνος τοκετός) για την ομαλή εξέλιξη αλλά την ψυχοσύνθεση της γυναίκας;
Ψυχοπροφύλαξη (ανώδυνος τοκετός) σημαίνει προετοιμασία της εγκύου για μια "υγιή" εγκυμοσύνη χωρίς στρες, αναπάντητα ερωτήματα, ενοχές, περιορισμούς χωρίς λόγο. Προετοιμασία αυτής και του συντρόφου της για έναν φυσικό τοκετό στον οποίο συμμετέχει ενεργά και συνειδητά. Μέσα από τη χαλάρωση (μουσικοθεραπεία -αρωματοθεραπεία) μαθαίνει να ακούει το σώμα της και να ανακαλύπτει τις ανάγκες της. Με την ανάλογη σωματική άσκηση αποκτά την καλύτερη φυσική κατάσταση,απαραίτητη προϋπόθεση για έναν εύκολο τοκετό.
-Πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη αυτού του προγράμματος για το Κέντρο Υγείας Σκιάθου;
Μετά από 15ετή εμπειρία στις αίθουσες τοκετών διαπιστώνω ότι οι γυναίκες σ'αυτή την ευαίσθητη και πολύ σημαντική περίοδο της ζωής τους, κατά την εγκυμοσύνη, έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη πράγμα το οποίο οι γυναίκες του νησιού δεν είχαν την δυνατότητα να γνωρίζουν ότι μπορεί να τους παρέχεται εντελώς δωρεάν μέσω της ιδιότητας μου στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου.
 
-Ποιά είναι τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν στη σωματική και ψυχική υγεία της
γυναίκας μετά τον τοκετό και πού μπορούν να βοηθήσουν τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού από μία έμπειρη μαία όπως εσείς;
Η έλλειψη ενημέρωσης δημιουργεί στη νέα μητέρα επιπλέον άγχος και ανασφάλεια στο δύσκολο αυτό νέο ρόλο της, επίσης λόγω ορμονικών αλλαγών και αυξημένων υποχρεώσεων είναι ευάλωτη και επιρρεπής ως προς την ψυχολογία της. Η μετακίνηση της εγκύου πολλές φορές είναι δύσκολη και πολλές φορές όχι απολύτως απαραίτητη για την επίλυση μικρών προβλημάτων, που όμως είναι ικανά να δημιουργήσουν στην γυναίκα φοβερές ανασφάλειες. Το πρόγραμμα μαθημάτων του Κέντρου Υγείας Σκιάθου με τη βοήθεια της μαίας, δημιουργεί στη γυναίκα κατά την κυοφορία, την λοχεία και τον τοκετό το αίσθημα της ασφάλειας να απευθυνθεί άμεσα, ακόμα και μ'ένα τηλεφώνημα στη μαία της ώστε να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί με ψυχραιμία χωρίς να αγωνιά πια.
-Τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα του ανώδυνου τοκετού στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου;
Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού περιλαμβάνουν:
1.Ανάπτυξη εμβρύου
2.Διατροφή της εγκύου
3.Υγιεινή του σώματος κατά την κύηση
4.Άσκηση, αλλαγές στο σώμα της εγκύου
5.Τοκετός, σημάδια έναρξης τοκετού
6.Τεχνητές αναπνοές (μέθοδοι ανακούφισης)
7.Μητρικός θηλασμός
8.Περιποίηση νεογνού
9.Υγιεινή κατά τη διάρκεια της λοχίας
Στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας και μέσω του προγράμματος ανώδυνου τοκετού, το Κέντρο Υγείας Σκιάθου και η μαία Μαρία Στρούγγη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια της επιλόχιας κατάστασης των 40 ημερών, κατόπιν ζήτησης, θα βρίσκεται δίπλα σε όλες τις γυναίκες του νησιού δωρεάν ακόμα και κατ'οίκον για να συζητήσει, να λύσει απορίες για να εξασφαλίσει την ομαλή και ασφαλή πορεία της πιο δημιουργικής και ευτυχισμένης περιόδου που θα σηματοδοτήσει τη ζωή τους.