SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Σκιάθος: Ξεκίνησε το διήμερο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη – Στο επίκεντρο το έργο και η παρακαταθήκη του (photo)

2026-09-19 09:37:46
Σκιάθος: Ξεκίνησε το διήμερο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη – Στο επίκεντρο το έργο και η παρακαταθήκη του (photo)
Ρεπορτάζ : Νίκος Τζούμας | Φωτογραφίες : Κατερίνα Διαμαντή

 

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού ξεκίνησε σήμερα, Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026, στο Μπούρτζι της Σκιάθου, το διήμερο αφιέρωμα στον μεγάλο Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Δήμο Σκιάθου, με τις εργασίες να συνεχίζονται έως το απόγευμα της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου.

Στην έναρξη του συνεδρίου έδωσαν το «παρών» η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κα Χρύσα Τσαγανού, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείων Σποράδων κα Αμαλία Γραββάνη, ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Θοδωρής Τζούμας, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Παρέμβασης κα Ματούλα Χονδρονικολή, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαμιέων κα Ειρήνη Σόλια, ο Επίτιμος Πρόξενος στον Βόλο κ. Γιώργος Παπαρίζος, καθώς και ο κ. Γιάννης Αποστολίδης, εκπρόσωπος της «Νίκης».

Το διήμερο αποτελεί μια σημαντική συνάντηση γύρω από τη ζωή, το έργο και τη διαχρονική παρακαταθήκη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και εισηγητών από τον χώρο της εκπαίδευσης, της ιστορίας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού.

Στις θεματικές ενότητες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη, η παρουσία του έργου του στην εκπαίδευση, η σχολική ζωή μέσα από τα κείμενά του, η ιδιαίτερη γλώσσα του, η θρησκευτικότητα, καθώς και ιστορικές και λογοτεχνικές προσεγγίσεις του έργου του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή μαθητών του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου, οι οποίοι προσεγγίζουν μέσα από τις εισηγήσεις τους ζητήματα εκπαίδευσης, πειθαρχίας αλλά και κοινωνικών και έμφυλων ανισοτήτων όπως αυτά αποτυπώνονται στο παπαδιαμαντικό έργο.

Στο πλαίσιο του διημέρου προβλέπονται επίσης τιμητικές βραβεύσεις της υπεύθυνης του Μουσείου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, Αθηνάς Παπαγεωργίου, καθώς και του παπα-Γιώργη Σταματά, για τη συμβολή τους στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Σκιάθου.

Για δύο ημέρες, η γενέτειρα του «Αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων» στρέφει το ενδιαφέρον της στον σπουδαίο Σκιαθίτη δημιουργό, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του έργου του και τη βαθιά σχέση του με τον τόπο που τον γέννησε και ενέπνευσε.

Photo Gallery