SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Το ΕΚΑΒ Λάρισας αποκτά «πράσινο» κτίριο και ηλεκτρικά ασθενοφόρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δημ. Κουρέτας: Σύντομα η δημοπράτηση του- Αναμένεται η απόκτηση και 18 νέων ασθενοφόρων Πρόεδρος Συλλόγου εργαζομένων ΕΚΑΒ Γ. Γούλας: Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει την Υπηρεσία σε όλη την Θεσσαλία 2026-09-02 13:59:17
Το ΕΚΑΒ Λάρισας αποκτά «πράσινο» κτίριο και ηλεκτρικά ασθενοφόρα  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ένα αμιγώς «πράσινο» κτίριο φιλικό προς το περιβάλλον καθώς και τα πρώτα στην Ελλάδα ηλεκτρικά ασθενοφόρα αυτοκίνητα, αποκτά το ΕΚΑΒ Λάρισας μετά τη σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Ο Περιφερειάρχης επιθεώρησε σήμερα το πρωί το χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο κτήριο και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της βασικής προτεραιότητας της περιφερειακής αρχής να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, με συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, εγκρίθηκε ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027» για την ανέγερση νέου κτιρίου του ΕΚΑΒ στη συνοικία Αγίου Θωμά Λάρισας αλλά και η προμήθεια νέων ασθενοφόρων.

 

Δημ. Κουρέτας

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημ. Κουρέτας «η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της σταθερής προσπάθειάς της για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, έχει προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο σε σημαντικές παρεμβάσεις σε εργαστήρια, κλινικές και δομές των μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλίας. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στις επεμβάσεις που χρειάζεται. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η κατασκευή του νέου κτιρίου του ΕΚΑΒ, συνολικής επιφάνειας περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων, σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και η μεταφορά του ΕΚΑΒ στις νέες εγκαταστάσεις θα αναβαθμίσει σημαντικά τη λειτουργία και τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.

Παράλληλα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκτηθούν 18 νέα ασθενοφόρα, τα οποία θα ενισχύσουν τόσο το ΕΚΑΒ όσο και τα Κέντρα Υγείας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, από τις Σποράδες και την Αργιθέα έως τη Λάρισα, τη Μαγνησία και το Νότιο Πήλιο. Με αυτές τις παρεμβάσεις ενισχύουμε έμπρακτα τη δημόσια υγεία και οικοδομούμε τη σχέση εμπιστοσύνης που οφείλει να υπάρχει ανάμεσα στη διοίκηση και στους πολίτες».

 

Γ. Γούλας

«Αυτό το κτίριο ήταν στόχος ζωής για μένα εδώ και μια 20ετία που ασχολούμαι με τα κοινά», τονίζει ο πρόεδρος των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ Γιάννης Γούλας, προσθέτοντας με έμφαση ότι η εξέλιξη αυτή, «δίνει πνοή και όρεξη για όραμα και δημιουργία όχι μόνο σε μας αλλά και στις γενιές που έρχονται. Και αυτό διότι διαπιστώνεται, ότι τα οράματα με οργάνωση, πολύ επιμονή και εργασία μπορούν να υλοποιηθούν».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων, έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο «θα αναβαθμίσει την Υπηρεσία σε όλη την Θεσσαλία» και εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, τόσο ο ίδιος ως εκπρόσωπος εργαζομένων, όσο και η διοίκηση του ΕΚΑΒ για την λύση που έδωσε σε ένα πάγιο και πολλών αίτημα, διοίκησης και εργαζομένων.

Στο νέο αυτό «πράσινο κτίριο», οι εργασίες του οποίου θα αρχίσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως αναφέρει ο κ. Γούλας, θα συστεγάζονται: ένα υπερσύγχρονο συντονιστικό κέντρο, ένα συνεργείο αυτοκινήτων του ΕΚΑΒ για όλη τη Θεσσαλία και ένα εκπαιδευτικό κέντρο. Σε αυτό το κέντρο θα μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να εκπαιδεύονται διαρκώς και επίσης, θα μπορούν οι πολίτες της Λάρισας να εκπαιδεύονται για τις πρώτες βοήθειες.

Παράλληλα, τα οχήματα που θα προμηθευτεί το ΕΚΑΒ Λάρισας την επόμενη χρονιά, θα είναι τα πρώτα στην Ελλάδα ηλεκτρικά ασθενοφόρα. Επιπροσθέτως, στο κτίριο θα τοποθετηθεί φωτοβολταϊκό σύστημα για την παραγωγή ρεύματος με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων, όπως και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας καθώς θα υπάρξει και σταθμός φόρτισης των ηλεκτρικών ασθενοφόρων.

Είναι σαφές ότι με όλα τα παραπάνω η Θεσσαλία ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη της ενεργειακής μετάβασης. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι σύμφωνα με την μελέτη, θα γίνουν παρεμβάσεις στην Περιφερειακή οδό, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση από όλες τις κατευθύνσεις τα ασθενοφόρα. Όπως εξιστορεί ο κ. Γούλας: «Αφού υπήρχε ο χώρος, το οικόπεδο, το επόμενο βήμα ήταν να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την ανέγερση του κτιρίου, στο οποίο θα στεγαζόταν όλες οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ οι οποίες δεν ήταν δυνατό να στεγαστούν στο παλιό κτίριο. Διοίκηση και Σύλλογος εργαζόμενων, με την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Κουρέτα ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας, απευθυνθήκαμε στον ίδιο για το φλέγον αυτό ζήτημα. Και ξεκίνησε αμέσως η υλοποίηση του σχεδίου και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσης».

 

Ασθενοφόρα

Στο ίδιο πρόγραμμα, προβλέπεται η αγορά και παράδοση δεκαοκτώ νέων ασθενοφόρων, τα οποία θα πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας και λειτουργικότητας για τη διακομιδή ασθενών και τραυματιών σε όλη την περιφέρεια. Τα οχήματα θα εξοπλιστούν με σύγχρονα ιατρικά και τεχνολογικά μέσα που θα επιτρέπουν την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή πρώτων βοηθειών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Παράλληλα, δρομολογείται και η προμήθεια δεκατεσσάρων ασθενοφόρων οχημάτων (4x2) για τα κέντρα Υγείας Μουζακίου, Παλαμά, Σοφάδων, Αγιάς, Γόνων, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Αλμυρού, Βελεστίνου, Σκοπέλου, Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδόνας και άλλων τεσσάρων ασθενοφόρων οχημάτων μικρού όγκου (4x2) για τα κέντρα Υγείας Ζαγοράς, Αργαλαστής, Σκιάθου και ΠΠΙ Αλοννήσου.