Απαγόρευση απόπλου επιβλήθηκε στο πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ελαφόνησος – Πούντα Λακωνίας και διαπιστώθηκε ότι είχε ανοικτό τον καταπέλτη εν πλω, ενώ ένας άνδρας κολυμπούσε προσπαθώντας να επιβιβαστεί.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, από τη Λιμενική Αρχή έχει εκκινηθεί ήδη η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ενώ υπό τις εντολές της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, σχηματίζεται φάκελος δικογραφίας για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Ειδικότερα, τις απογευματινές ώρες χθες (1/7) ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Νεάπολης Βοιών, μέσω καταγγελίας, ότι ένα επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο το οποίο την 30.06.2026 εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο στην πορθμειακή γραμμή Ελαφόνησος-Πούντα Λακωνίας, κατά την προσέγγισή του στο λιμάνι της Ελαφονήσου, πραγματοποιούσε ελιγμούς με τον καταπέλτη να βρίσκεται σε ανοιχτή θέση. Παράλληλα, ένας άνδρας εντοπίστηκε να κολυμπά προς το πλοίο και να επιβιβάζεται σε αυτό, μέσω του καταπέλτη. 

Άμεσα μετέβησαν στο πλοίο στελέχη της Λιμενικής Αρχής και του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων (ΤΚΕΠ) του λιμένα Νεάπολης Βοιών, όπου κατά τη διενέργεια επιθεώρησης διαπιστώθηκε ότι είχε παρουσιαστεί βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή, η οποία είχε επισκευαστεί προσωρινά από τον μηχανικό του πλοίου. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών, απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Γ-Ο/Γ, μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Η ενημέρωση από το Λιμενικό για το περιστατικό:

Μόλις περιήλθε σε γνώση της Λιμενικής Αρχής της Νεάπολης καταγγελία με οπτικοακουστικό υλικό, η οποία αφορούσε περιστατικό της προηγούμενης ημέρας στη γραμμή Ελαφόνησος – Πούντα Λακωνίας, όπου εμφαίνεται ότι το πλοίο εκτελούσε ελιγμούς με ανοιχτό καταπέλτη ενώ ένας άνδρας επιβιβάστηκε σε αυτό κολυμπώντας, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των στελεχών μας.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκε έκτακτη επιθεώρηση στο πλοίο, όπου και διαπιστώθηκε βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή, η οποία είχε επισκευαστεί προσωρινά από το πλήρωμα. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Στο πλοίο επιβλήθηκε απαγόρευση απόπλου, η οποία ήρθη κατόπιν προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα.

Από την έρευνα των στοιχείων, ο άνδρας που βρέθηκε στη θάλασσα ταυτοποιήθηκε και είναι ένας εκ των πλοιοκτητών του πλοίου.

Από τη Λιμενική Αρχή έχει εκκινηθεί ήδη η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων για τη μη ενημέρωση των αρχών περί της βλάβης, καθώς και για το άνοιγμα του καταπέλτη εν πλω, ενέργεια που αντιβαίνει στους κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας. Παράλληλα, υπό τις εντολές της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, σχηματίζεται φάκελος δικογραφίας για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Για το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες και καμία έκπτωση σε ζητήματα ασφάλειας δεν γίνεται αποδεκτή.