SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Κώστας Κατσαφάδος “Ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εκκρεμότητες για επιχορήγηση επιχειρήσεων από τον DANIEL”

8,65 εκατ. ευρώ για τους Δήμους της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων  2026-06-22 13:03:56
Κώστας Κατσαφάδος “Ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εκκρεμότητες για επιχορήγηση επιχειρήσεων από τον DANIEL”

Κώστας Κατσαφάδος “Ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εκκρεμότητες για επιχορήγηση επιχειρήσεων από τον DANIEL

 

8,65 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν από για τους Δήμους της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων από την  Κεντρική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής (ΚΕΚΑ) σε σύνολο 25,71 εκατ. ευρώ, το οποίο και εγκρίθηκε για ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αυτό άλλωστε ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το πρωί της Παρασκευής 19 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης μαζί με εκπροσώπους των υπόλοιπων θεσσαλικών επιμελητηρίων με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής, κ. Κώστα Κατσαφάδο.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανομή που έχει την έγκριση της ΚΕΚΑ, έχει ως εξής:

  • 6 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας 
  • 8,65 εκατ. ευρώ για τους Δήμους της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων 
  • 4 εκατ. ευρώ για τους Δήμους τις ΠΕ Τρικάλων 
  • 3,76 εκατ. ευρώ για τους Δήμους της ΠΕ Λάρισας
  • 3,3 εκατ. ευρώ για τους Δήμους της ΠΕ Καρδίτσας 

Επιπλέον, έγινε αναφορά στην επανενεργοποίηση του προγράμματος Thessaly Pass, με πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωής, κ. Πέτρος Καμπούρης, και η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού, κα Καλλιόπη Τετώρου.

Από την πλευρά των Επιμελητηρίων το παρών για τη Μαγνησία έδωσε ο Πρόεδρος του φορέα κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, κ. Πέτρος Παπαδάκος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, κ. Χρήστος Γιακουβής.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, κ. Πέτρος Καμπούρης, τόνισε ότι η Θεσσαλία αποτελεί την περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φακέλων πληγέντων  επιχειρήσεων, καθώς περίπου το 96% του συνόλου των επιχειρήσεων που εντάσσονται στη διαδικασία προέρχεται από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της περιοχής.

Παρά τον ιδιαίτερα αυξημένο όγκο εργασίας, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί σε Αποφάσεις Τελικής Επιχορήγησης 4.724 επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, σε σύνολο 5.679, γεγονός που αντιστοιχεί σε ποσοστό ολοκλήρωσης 80%. Με άλλα λόγια, τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις της Θεσσαλίας έχουν ήδη εξασφαλίσει την πίστωση για την αποπληρωμή του υπόλοιπου 14 % του ποσού που δικαιούνται, ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία , τα οποία παρουσίασε η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού, κα Καλλιόπη Τετώρου: η Λάρισα καταγράφει την υψηλότερη επίδοση, με ποσοστό ολοκλήρωσης 88%, έχοντας εντάξει σε αποφάσεις 817 επιχειρήσεις σε σύνολο 926. Τα Τρίκαλα ακολουθούν με ποσοστό 82%, επιβεβαιώνοντας την ταχεία πρόοδο των διαδικασιών. Η Μαγνησία, η οποία συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων στη Θεσσαλία (2.372), έχει ήδη ολοκληρώσει το 79% των υποθέσεων, με 1.867 επιχειρήσεις ενταγμένες σε αποφάσεις επιχορήγησης, ενώ η Καρδίτσα έχει φτάσει στο 77%, με 975 επιχειρήσεις ενταγμένες σε Υπουργικές Αποφάσεις.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο αριθμός των μη επεξεργασμένων φακέλων είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένος, καθώς απομένουν μόλις 21 περιπτώσεις σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει ότι η προσπάθεια έχει περάσει από τη φάση της μαζικής καταγραφής και επεξεργασίας στη φάση της ολοκλήρωσης των τελευταίων εκκρεμοτήτων.

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των διαδικασιών, επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος των φακέλων και η αποζημίωση των επιχειρήσεων βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο, γεγονός που δημιουργεί θετικές προοπτικές για την επιχειρηματική κοινότητα και την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.