Συνεχείς είναι οι οχλήσεις από τη δημοτική αρχή Σκοπέλου στους αρμόδιους της 5ης ΥΠΕ και του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικόστο Κέντρο Υγείας του νησιού, ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει οξυμένο και λύση δεν φαίνεται να έρχεται. Ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, θα πρέπει να υπάρξει κάλυψη των κενών που υπάρχουν λόγω του αυξημένου φόρτου που θα προκύψει, καθώς αυτή τη στιγμή στο κέντρο υγείας υπηρετούν μόνο δύο γιατροί, μια παιδίατρος και ένας καρδιολόγος, με την κρίσιμη ειδικότητα του παθολόγου να παρουσιάζει έλλειψη.
Τα κενά επιχειρείται να καλυφθούν όπως όπως όχι μόνο στη Σκόπελο, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων, ενώ η Αλόννησος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα που υλοποιεί το Ίδρυμα «Στέλιος Χατζηιωάννου» για την επιδότηση με 1.500 ευρώ τον μήνα σε γιατρούς προκειμένου να δουλέψουν σε μικρά νησιά. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, επρόκειτο να αρχίσει από την 1η Απριλίου και προέβλεπε την απασχόληση μόνιμων γιατρών σε μικρά σε πληθυσμό νησιά για διάρκεια 7 ετών (2032) και σε αυτό το πλαίσιο για την Αλόννησο η υπουργική απόφαση ανέφερε μέχρι τρεις γιατρούς για να στελεχώσουν το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.
Λόγω των παραπάνω προβλημάτων στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου δυσλειτουργία υπάρχει και στα περιφερειακά ιατρεία Γλώσσας και Νέου Κλήματος, που δεν διαθέτουν ικανό αριθμό αγροτικών γιατρών. «Υπάρχουν κενά σε ειδικότητες και κυρίως στους παθολόγους. Η 5η ΥΠΕ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη μετακίνηση γιατρών, από άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και από τον Βόλο εκ περιτροπής, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που και ο κόσμος είναι περισσότερος.
Εμείς διαμαρτυρόμαστε, αλλά δεν μας ακούει κανείς» ανέφερε χαρακτηριστικά στο magnesianews.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, Άγγελος Ξηντάρης.
Μετακινούμενοι επιμελητές
Μια ζοφερή κατάσταση με τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό ειδικά στα νησιά περιγράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, Έλενα Σταύρου, η οποία τονίζει πως εκτός από γιατρούς, λείπουν νοσηλευτές και υπάλληλοι για τη γραμματειακή υποστήριξη, με την πολιτική που ακολουθείται από το υπουργείο μέχρι στιγμής είναι οι όποιες προσλήψεις να αφορούν εργαζόμενους με μπλοκάκι. Είναι χαρακτηριστικό πως από το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς είχε αποσταλεί στη Σκόπελο το προηγούμενο διάστημα ένας επιμελητής και τους επόμενους μήνες αναμένεται να φύγουν δύο επιμελητές γιατροί από το Ανατολικό Πήλιο, ενισχύοντας το προσωπικό του νησιού, αποδυναμώνοντας όμως το αντίστοιχο της Ζαγοράς, που θα βρεθεί και αυτό αντιμέτωπο με σημαντικές ελλείψεις. Όπως υπογραμμίζει η κ. Σταύρου οι εσωτερικές μετακινήσεις που γίνονται από την ηπειρωτική Θεσσαλία προς τις Σποράδες έχουν καταστεί καθεστώς και μέχρι πρότινος επιμελητής που βρισκόταν εκεί τον χειμώνα για 2-3 μήνες επέστρεψε στην προηγούμενη θέση του. Παράλληλα εμφανίζεται το φαινόμενο οι όποιες εσωτερικές μετακινήσεις προς τις Σποράδες να περιορίζονται μόνο εντός της Θεσσαλίας και να μην περιλαμβάνεται και η Στερεά Ελλάδα, όπως η Λαμία, η Χαλκίδα κτλ, περιοχές που βρίσκονται εντός της αρμοδιότητας της 5ης ΥΠΕ. «Δεν είναι καλή η κατάσταση σε Σκόπελο, Αλόννησο, ενώ ούτε και στη Ζαγορά τα πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ικανοποιητικά. Άλλωστε αυτή τη στιγμή υπάρχει μόλις ένας χειριστής ακτινοδιαγνωστικού μηχανήματος στο Κ.Υ. και μόνο 4 επιμελητές που είναι ενεργοί σε εφημερίες. Σημαντική είναι και η έλλειψη καταλυμάτων στις συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές κάνοντας το πρόβλημα ακόμη χειρότερο» ανέφερε η κ. Σταύρου. Καταλήγοντας αναρωτήθηκε πώς θα γίνει κατορθωτό να βγει η τουριστική σεζόν που ξεκινάει σύντομα με τα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά.
Γιώργος Στεργίου

