Έναν χρόνο από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων στις 11 Απριλίου 2025 και μερικές ημέρες πριν την έναρξη της κύριας δίκης των Τεμπών, η ειδική ανακρίτρια του Αρείου Πάγου Φωτεινή Μηλιώνη έκλεισε την ανάκριση για την άσκηση ποινικής δίωξης για την αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρ. Τριαντόπουλου.
Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει πρόταση στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο με βούλευμά του θα κρίνει τα περί παραπομπής ή όχι του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη παραπομπή (ή όχι) πολιτικού προσώπου για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Μαζί με τον πρώην υφυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο που ερευνάται ο ρόλος του (σ.σ. του «συντονιστή» σύμφωνα με συγγενείς θυμάτων) σχετικά με τη διαμόρφωση του χώρου («μπάζωμα») της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών θα κριθεί και η τύχη άλλων επτά αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, για τους οποίους είχε ασκηθεί δίωξη από τον Εφέτη Ανακριτή Σωτ. Μπακαϊμη.
Πρόκειται όπως είναι γνωστό για τον πρώην γενικό γραμματέα Πολ. Προστασίας, πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, πρώην συντονιστή ΠΣ, πρώην αστυνομικό διευθυντή Λάρισας και τριών ακόμη υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας.
Σημειώνεται πως σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται η διερεύνηση ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών Κων. Αχ. Καραμανλή, ο οποίος με απόφαση της Βουλής παραπέμφθηκε επίσης στο Δικαστικό Συμβούλιο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όταν υφιστάμενοί του και στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών παραπέμπονται για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις.
Στην ίδια ανάκριση θα εξεταστούν τυχόν ευθύνες συνολικά 7 διατελεσάντων γενικών γραμματέων (σ.σ. τρεις γενικοί γραμματείς Υποδομών και άλλοι τέσσερις γενικοί γραμματείς Μεταφορών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) οι οποίοι θήτευσαν το διάστημα από το 2016 έως και το βράδυ της τραγωδίας, στις 28/2/23. Υπενθυμίζεται πως με το πέρας της ανάκρισης του εφέτη ανακριτή τον Αύγουστο του 2025, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο που θα εξετάσει τις τυχόν ευθύνες του κ. Καραμανλή.
Τριαντόπουλος: «Παρανόηση» και «αυθόρμητη συγκέντρωση»
Ο πρώην υφυπουργός τόνισε ότι η παρουσία του στον χώρο του δυστυχήματος περιοριζόταν στην ενημέρωση και την κρατική αρωγή, χωρίς καμία εμπλοκή σε επιχειρησιακές ή ανακριτικές αποφάσεις. Απέδωσε τις αναφορές περί συντονιστικού ρόλου σε «παρανόηση» δελτίων Τύπου της περιόδου, ενώ χαρακτήρισε τη σύσκεψη της 3ης Μαρτίου 2023 ως μια «αυθόρμητη συγκέντρωση» για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρισταμένων. «…Αμέσως μετά την άφιξή μου, οι αρμόδιοι επιχειρησιακοί παράγοντες που βρίσκονταν εκεί, αφού με χαιρέτισαν, άρχισαν να με ενημερώνουν για το δύσκολο έργο τους και την εξέλιξη των επιχειρήσεων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται, εικάζω, και η αναφορα περί “σύσκεψης” που αναφέρει, στις ένορκες καταθέσεις του, ο διοικητής του ΤΤ Λάρισας Β. Βλαχογιάννης. Ο όρος “σύσκεψη” που χρησιμοποιεί είναι, κατά την άποψή μου, ατυχής. Θα έλεγα ότι επρόκειτο μάλλον για μια αυθόρμητη συγκέντρωση και ανταλλαγή απόψεων ατόμων εμπλεκόμενων στη δυσχερή επιτόπια διαχείριση των συνεπειών μιας τραγωδίας, όπου οι παρευρισκόμενοι εναλλάσσονταν (άλλοι αποχωρούσαν, άλλοι έρχονταν κλπ.)…».
Ο κ. Τριαντόπουλος υποστήριξε επίσης ότι δεν είχε καμία αποφασιστική συμμετοχή σε ενέργειες, όπως η μεταφορά χωμάτων, η μετακίνηση βαγονιών ή οι εργασίες επίστρωσης, επισημαίνοντας ότι αυτές αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο χρονικό σκέλος, σημειώνοντας ότι οι βασικές παρεμβάσεις στο πεδίο είχαν ήδη πραγματοποιηθεί πριν από τη δική του άφιξη.
Όπως ανέφερε, οι εκχωματώσεις και οι μεταφορές έγιναν την 1η και 2α Μαρτίου, ενώ ο ίδιος βρέθηκε στο σημείο για πρώτη φορά το απόγευμα της 3ης Μαρτίου, αποκλειστικά για ενημέρωση και δημόσια δήλωση.
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των χωμάτων, υποστήριξε ότι πραγματοποιήθηκε κατόπιν αποφάσεων αρμόδιων οργάνων και πριν από τη δική του παρουσία, με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων διάσωσης. Αντίστοιχα, για τη μεταφορά των βαγονιών στο Κουλούρι, επικαλέστηκε μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες η ενέργεια έγινε έπειτα από εντολή της ανακριτικής αρχής, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος.
Απέρριψε, δε, τον ισχυρισμό περί «συγκάλυψης», χαρακτηρίζοντάς τον αβάσιμο, επικαλούμενος και τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων.
Κυβερνητικό στέλεχος «δείχνει» ο Αγοραστός
Από την πλευρά του, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας κινήθηκε επίσης στη γραμμή της άρνησης, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε αρμοδιότητα να δώσει σχετικές εντολές, καθώς ο ρόλος της Περιφέρειας ήταν επικουρικός. Όπως είπε, το ζήτημα της αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου δεν τέθηκε από τον ίδιο αλλά από κυβερνητικό παράγοντα και συγκεκριμένα από τον τότε γενικό γραμματέα Μεταφορών στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά. «…Η συνάντηση της 03.03.2023 αφενός δεν έγινε με δική μου πρωτοβουλία, αφετέρου ουδέποτε εισηγήθηκα οποιοδήποτε θέμα σε αυτήν, ούτε συντόνιζα τη σχετική συζήτηση. Το ζήτημα για την αποκατάσταση του δικτύου δεν ήταν ζήτημα που ενδιέφερε την Περιφέρεια αλλά είχε τεθεί από το στέλεχος της κυβέρνησης (κ. Ξιφαρά) και σε κάθε περίπτωση δεν σχετίζεται με την αποδιδόμενη κατηγορία…».
Ο κ. Αγοραστός αμφισβήτησε ευθέως τις καταθέσεις του τότε διευθυντή της Τροχαίας Λάρισας που τον εμπλέκουν, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επικαλούμενος αντίθετες μαρτυρίες και στοιχεία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι σχετικές εργασίες είχαν ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Παράλληλα, επικαλέστηκε τη μαζική παρουσία πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων στον τόπο του δυστυχήματος, υποστηρίζοντας ότι όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνταν υπό τον έλεγχο και τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών.
ΑΝΝΑ ΚΑΝΔΥΛΗ

