SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Οίκος Κρασιού Parissis: αυθεντική γευσιγνωσία κρασιού στη Σκιάθο

Το Ολλανδικό Griekenland.net στη Σκιάθο με συνοδοιπόρους το Skiathoslife.gr 2025-08-05 18:02:08
Οίκος Κρασιού Parissis: αυθεντική γευσιγνωσία κρασιού στη Σκιάθο

 

Το Ολλανδικό έγκριτο ηλεκτρονικό μέσο Griekenland.net, που ειδικεύεται στον ποιοτικό τουρισμό και την ανάδειξη αυθεντικών εμπειριών στην Ελλάδα, επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σκιάθο και κατέγραψε μία μοναδική εμπειρία: τη γνωριμία με το οινοποιείο Parissis. Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ, ο Bas Wanrooij παρουσιάζει την ιστορία ενός οράματος που γεννήθηκε από την αγάπη για το νησί και την τέχνη του κρασιού, φέρνοντας στο προσκήνιο τη φιλοξενία και την αληθινή γεύση της Σκιάθου.

Σ’ ένα από τα πιο ψηλά σημεία της Σκιάθου, με πανοραμική θέα στη θάλασσα και τους αμπελώνες, βρίσκεται ο οίκος κρασιού Parissis. Αυτό το μικρής κλίμακας, οικογενειακά διοικούμενο οινοποιείο αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό για τους λάτρεις του ελληνικού κρασιού και των αυθεντικών ιστοριών. Ο δρόμος προς τα εκεί είναι λίγο ανώμαλος και στενός, αλλά όποιος τολμήσει την ανάβαση, ανταμείβεται με ζεστή φιλοξενία και κρασιά με χαρακτήρα από τη Σκιάθο.

Ο Bas Wanrooij με την οικογένειά στο Parissis Winery

Από βοηθός ηλεκτρολόγου στα πλοία στον αμπελώνα
Η ιστορία του οινοποιείου Parissis ξεκινά με τον Γιάννη Παρίσση, που γεννήθηκε το 1965 σε μια πολυμελή οικογένεια με εννέα παιδιά. Σε νεαρή ηλικία έχασε τον πατέρα του και ξεκίνησε να εργάζεται νωρίς. «Ξεκίνησε ως βοηθός ηλεκτρολόγου και στη συνέχεια δούλεψε για δέκα χρόνια σε φορτηγά πλοία σε όλο τον κόσμο», διηγείται η σύζυγός του, Μαρία. «Όταν επέστρεψε στη Σκιάθο, άνοιξε με τον αδερφό του ένα από τα πρώτα μεγάλα νυχτερινά κέντρα του νησιού.»

Αλλά η πραγματική έμπνευση για την αμπελουργία ήρθε απροσδόκητα, ένα θυελλώδες βράδυ. Ο Γιάννης έψαξε με το ψαροκάϊκό του καταφύγιο στο νησί Κυρά Παναγιά. «Εκεί δεν ζουν άνθρωποι, μόνο μερικοί μοναχοί σ’ ένα μικρό μοναστήρι», λέει η Μαρία. «Αντί να περιμένει στη βάρκα, ανέβηκε για έναν καφέ και έπιασε κουβέντα με τους μοναχούς, που μόλις κλάδευαν τα αμπέλια. Αυτό τον άγγιξε.» Στην επιστροφή θυμήθηκε ότι είχε κι εκείνος παλιές κληματαριές στο κτήμα του – κι έτσι γεννήθηκε μια νέα ιδέα.

Χτίζοντας ένα νέο όνειρο
Το 1997 ο Γιάννης φύτεψε τον πρώτο του αμπελώνα. Αυτό που ξεκίνησε ως πείραμα, σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε όνειρο. Το 2018 ξεκίνησαν την κατασκευή του οινοποιείου. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι τοπικό», λέει η Μαρία. «Όταν ταξιδεύουμε, θέλουμε να γευόμαστε τη γεύση του τόπου. Η Σκιάθος ήταν ζωντανή, αλλά δεν είχε τίποτα τοπικό να προσφέρει – ούτε κρασί, ούτε προϊόντα της γης. Αυτό θέλαμε να το αλλάξουμε.»

Παλαιότερα το ζευγάρι διατηρούσε για δεκαετίες ένα μικρό ξενοδοχείο στο νησί. «Αυτό ήταν για καιρό η κύρια πηγή εισοδήματός μας», εξηγεί η Μαρία. Όμως όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, η κατάσταση έγινε ξαφνικά αβέβαιη. «Είχαμε επενδύσει όλες μας τις οικονομίες στο οινοποιείο. Το ξενοδοχείο έπρεπε να κλείσει και τις πρώτες εβδομάδες σχεδόν δεν είχαμε επισκέπτες εδώ. Σε κάποια στιγμή έπρεπε να επιλέξουμε: ή θα χάναμε τα πάντα ή θα πουλούσαμε το ξενοδοχείο για να σώσουμε το οινοποιείο.»

O Bas Wanrooij (δεξιά) με το Νίκο Τζούμα του Skiathoslife.gr τον συνόδευε καθόλη τη διάρκεια της επισκεψής του στη Σκιάθο

 

Κρασιά από τη Σκιάθο
Σήμερα, το Parissis παράγει περιορισμένη ποσότητα – έως 25.000 φιάλες τον χρόνο. «Εργαζόμαστε μόνο με ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών», εξηγεί η Μαρία. «Όπως Ροδίτη, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο. Αυτή τη στιγμή παράγουμε τέσσερα ξηρά λευκά κρασιά, ένα ροζέ, ένα ερυθρό και ένα επιδόρπιο κρασί από αποξηραμένες ρώγες Μαλαγουζιάς.»

Κάθε κρασί αντικατοπτρίζει την αγάπη για το νησί και την τέχνη της οινοποιίας. Η τοποθεσία του οινοποιείου, ψηλά σ’ έναν λόφο με θέα στο Αιγαίο και στους ίδιους τους αμπελώνες, κάνει την επίσκεψη ακόμη πιο ιδιαίτερη. Κατά τη διάρκεια μίας γευσιγνωσίας κρασιού στη Σκιάθο, δοκιμάζεις όχι μόνο το κρασί, αλλά και την ιστορία του (την οποία αφηγείται η ίδια η Μαρία), στα ελληνικά ή αγγλικά.

Επίσκεψη στον οίκο κρασιού Parissis στη Σκιάθο
Η επίσκεψη στο οινοποιείο Parissis είναι από μόνη της μια εμπειρία. Ο δρόμος προς τα πάνω είναι στενός και σε κάποια σημεία χωμάτινος, αλλά εύκολα προσβάσιμος με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, το περιβάλλον γαλήνιο. Μπορείτε να κλείσετε γευσιγνωσία κρασιού στη Σκιάθο, με παρουσίαση των κρασιών, βόλτα στους αμπελώνες και –προαιρετικά– μικρά συνοδευτικά πιάτα. Περίπου το 60% της παραγωγής πωλείται απευθείας στο οινοποιείο, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται σε επιλεγμένα εστιατόρια στην πόλη της Σκιάθου.

Όσοι αναζητούν μια αυθεντική εμπειρία μακριά από την πολυκοσμία, θα βρουν στον Parissis όχι μαζικό τουρισμό, αλλά ένα ζεστό καλωσόρισμα, αληθινές ιστορίες και κρασιά με χαρακτήρα από τη Σκιάθο.

Διαβάστε εδώ το άρθρο 

https://griekenland.net/nieuws/gastronomie/parissis-wijnhuis-authentieke-wijnproeverij-op-skiathos/