Χαλκιδική: Εστιατόριο σέρβιρε προστατευόμενο είδος καρχαρία ως γαλέο
Σε μία καταγγελία προχώρησε ο οργανισμός προστασίας περιβάλλοντος iSea για εστιατόριο στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.2025-07-21 19:24:42
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, σε βίντεο στο TikTok που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο από εστιατόριο στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής απεικονίζεται το είδος Alopias superciliosus (Αλόπιας ο Μεγαλόματος), του οποίου η αλιεία, εκφόρτωση, πώληση κι επίδειξη απαγορεύεται αυστηρά.
Σύμφωνα με τον οργανισμό προστασίας περιβάλλοντος iSea «στο βίντεο επιδεικτικά το κεφάλι του ζώου χρησιμοποιούνταν ως “κράχτης” πελατών!».
Η iSea έχει ήδη προχωρήσει σε καταγγελία του περιστατικού στη Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την άμεση διερεύνηση του και την επιβολή κυρώσεων σε όλους τους υπεύθυνους
“Όπως έχουμε πρόσφατα επισημάνει, σύμφωνα με την έρευνα της iSea, περισσότερα από το 60% των προϊόντων καρχαριών και σαλαχιών στις ελληνικές αγορές φέρουν λανθασμένη ή καθόλου σήμανση, συχνά ως «κάλυψη» για το εμπόριο προστατευόμενων ειδών, τα οποία απαγορεύεται να αλιεύονται και να πωλούνται, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που πιθανόν το άτομο του Αλόπιας πωλήθηκε ως «Γαλέος»”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Ο Αλόπιας ο Μεγαλόματος είναι ένα μεγάλο πελαγικό είδος καρχαρία που ανήκει στην οικογένεια Alopidae, η οποία φέρει χαρακτηριστικά μεγάλες ουρές που χρησιμοποιούν τα είδη αυτά όταν κυνηγούν τα κοπάδια ψαριών στην ανοιχτή θάλασσα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός του έχει αξιολογηθεί στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της IUCN ως Ευάλωτος (Vulnerable) που σημαίνει πως απειλείται με εξαφάνιση, ενώ στην πρόσφατη ανανέωση του Κόκκινου Καταλόγου της Ελλάδας δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για την αξιολόγηση του πληθυσμού. Ταυτόχρονα ο Αλόπιας ο Μεγαλόματος ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ με μια σειρά ευρωπαϊκών νομοθεσιών και συστάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας για τη Μεσόγειο.
Το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την παντελή έλλειψη ενημέρωσης, αλλά κι ελέγχων στις ελληνικές θάλασσες, όπου προστατευόμενα είδη συνεχίζουν να αλιεύονται και να προβάλλονται δημόσια χωρίς καμία επίπτωση, ακόμα και μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως έχουμε αναδείξει και στο παρελθόν.
Σύμφωνα με την έρευνα της iSea, περισσότερα από το 60% των προϊόντων καρχαριών και σαλαχιών στις ελληνικές αγορές φέρουν λανθασμένη ή καθόλου σήμανση, συχνά ως «κάλυψη» για το εμπόριο προστατευόμενων ειδών, τα οποία απαγορεύεται να αλιεύονται και να πωλούνται, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που πιθανόν το άτομο του Αλόπιας πωλήθηκε ως ‘’Γαλέος’’.
Γι’ αυτό, η νέα καμπάνια του προγράμματος obSERVING Nature στοχεύει στην ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσουν τι πραγματικά μπορεί να κρύβεται πίσω από τις ταμπέλες «Γαλέος», «Ρίνα» και «Βάτος», τόσο για τη διατήρηση των καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες, όσο και για τη δημόσια υγεία, καθώς στο κρέας καρχαριών που αλιεύτηκαν στις ελληνικές θάλασσες έχουν βρεθεί έως και 11 φορές υψηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων από τα όρια που έχουν τεθεί από την ΕΕ.
Η iSea καλεί τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε έρευνα για την ταυτοποίηση των υπευθύνων, την επιβολή κυρώσεων, και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης κι ενημέρωσης για την προστασία των θαλάσσιων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση”.