SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

‘’Παπαδιαμάντεια" & "Όνειρο στο Κύμα" | του Γιώργου Σανιδά

2025-07-12 06:54:59
‘’Παπαδιαμάντεια

Δύο θεσμοί του δήμου Σκιάθου έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μετά τους πολέμους του 40.

Ο πρώτος ήταν τα ‘’ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΕΙΑ’’ που καθιέρωσε από το 1965 ο δήμαρχος Νικ. Θεοδοσίου σαν ετήσιο προσκύνημα στην μνήμη του μέγιστου των Ελληνικών γραμμάτων και άντεξε πάνω από είκοσι χρόνια καθώς απευθυνόταν σε όλο τον κόσμο μέσα από μια σειρά δράσεων που περιλάμβαναν μουσική- χορό, θέατρο, κινηματογράφο, ομιλίες σημαντικότατων ‘’παπαδιαμαντιστών’’ όπως ο Γ. Βαλέτας, μέχρι και κωπηλασία. Ο θεσμός αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε από ντόπιους και επισκέπτες αφού ήταν προσιτός σε όλους, όπως άλλωστε κι ο κυρ- Αλέξανδρος…   

Στα ‘’Ά ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΕΙΑ’’ του 1965 παρευρέθηκε ο νομάρχης κ. Π. Δεσκοτόπουλος, ο δήμαρχος Σκοπέλου κ Χανάς, υψηλοί αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ,  ο ηθοποιός Χριστόφορος Νέζερ που διάβασε την ‘’Υπηρέτρα’’ , δημοσιογράφοι κλπ. Το Μετάλλιο της πόλεως  απενεμήθη στον Νέστορα Μάτσα τον οποίον ο δήμος ανακήρυξε και επίτιμο δημότη για την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του κυρ- Αλέξανδρου με την ταινία ‘’ο άγιος της Σκιάθου’’ που είναι και η πρώτη που έγινε για Έλληνα λογοτέχνη στη μεγάλη οθόνη.

Το σημαντικότερο όμως ήταν το γεγονός πως οι παρευρισκόμενοι πρότειναν και έδωσαν αμέσως χρήματα για την απαλλοτρίωση του ιδιωτικού οικοπέδου μπροστά στο πατρικό του Παπαδιαμάντη ώστε να γίνει μετέπειτα η πλατεία του…

Τα ‘’Παπαδιαμάντεια’’ ώθησαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με αφορμή τα 60χρονα από την κοίμηση του Παπαδιαμάντη,  να θέσουν το 1971 σε κυκλοφορία γραμματόσημα με τη μορφή του και ο εορτασμός τους επεκτάθηκε και εκτός Σκιάθου, για να πάρει τελικά τη σκυτάλη τους ως και σήμερα το χωριό Κοσκινάς Καρδίτσας καθώς ο Παπαδιαμάντης προλόγισε το καταστατικό της Ένωσης των κατοίκων του η οποία θεωρείται το πρώτο αγροτικό σωματείο στη χώρα  …

Ο δεύτερος θεσμός που έγραψε ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της Σκιάθου, ήταν ασφαλώς το ‘’Όνειρο στο κύμα’’ το οποίο διαρκούσε όλο τους θερινούς μήνες και εγκαινιάστηκε το 1996 από τον τότε δήμαρχο  Δ.  Πρεβεζάνο, με τον Κώστα Ζουράρι και το μουσικό σχήμα ‘’Ιδιόμελο’’ ν’ ανοίγουν τη σειρά των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο θεσμός γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους πανελλαδικά. Το τι ‘’είδε’’ τότε η Σκιάθος να παρελαύνει από το δημοτικό ανοιχτό θέατρο και το δημοτικό καφενείο στο Μπούρτζι, δεν περιγράφεται. Θεατρικές παραστάσεις και μουσική εναλλάσσονταν κάθε δεύτερο βράδυ και με ό,τι ποιοτικότερο διέθετε τότε η ελληνική σκηνή.

Μόνο στο ‘’όνειρο στο κύμα’’ του 1996 ήρθαν ,μεταξύ άλλων, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, Τα παιδιά απ’ την Πάτρα, Τσακνής- Μαχαιρίτσας, Β. Λέκκας, Θ. Βέγγος με την ‘’Ειρήνη’’ του Αριστοφάνη, Σωκρ. Μάλαμας, Νότης Μαυρουδής, Μ. Φαραντούρη, Αλκ. Ιωαννίδης, Β. Παπακωσταντίνου, Λάκης Παπαδόπουλος κλπ. Κι αυτό επαναλαμβανόταν κάθε χρόνο, με προαναγγελλόμενο μάλιστα πρόγραμμα!

Έτσι την επόμενη χρονιά, το 1997, ήρθε ο Λάκης Παπάς, ο Τάκης Χρυσικάκος, η Μελίνα Κανά, ο Τζώνυ Βάβουρας, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Β. Γερμανός, ξανά ο Β. Παπακωσταντίνου, η Ε. Τσαλιγοπούλου κλπ.

 Και πάει λέγοντας από χρόνο σε χρόνο μέχρι να σβήσουν οι σπουδαίοι πολιτιστικοί θεσμοί στο νησί οι οποίοι γνώρισαν τεράστια επιτυχία επειδή απευθύνονταν στο πλατύ κοινό και είχαν ως σημείο αναφοράς τον κυρ- Αλέξανδρο.