Αν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θεωρεί ότι θα τύχει επαίνων από τους πολίτες – και ειδικά από εμάς, τους κατοίκους της Αλοννήσου – για τα λεγόμενα «γρήγορα αντανακλαστικά» του, είναι βαθιά γελασμένος. Η απόφαση για την άμεση απομάκρυνση του Προϊσταμένου του Λιμενικού Σταθμού Αλοννήσου, χωρίς προηγουμένως να εξεταστεί ουσιαστικά η ύπαρξη ή μη ευθύνης του για το συγκεκριμένο περιστατικό, συνιστά πράξη επιπολαιότητας.
Ίσως θα έπρεπε να εξετάσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την απομάκρυνση του κ. Υπουργού, εφόσον τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται βεβιασμένα και χωρίς τεκμηρίωση.
Καταρχάς, ο χώρος πρόσδεσης στον οποίο αναφερόμαστε δεν είναι καν κανονικό λιμάνι. Πρόκειται για έναν εξωτερικό ντόκο, τον οποίο εδώ και χρόνια η Π.Ε.Π.Ε.Ν. (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού) κατατάσσει – μέσα από την ετήσια έκθεσή της που κατατίθεται στο Υπουργείο – ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα «λιμάνια» της χώρας. Το Υπουργείο είναι επομένως πλήρως ενήμερο για την επικινδυνότητα του σημείου.
Όσον αφορά την ευθύνη για το πρόσφατο περιστατικό με τον κάβο, είναι προφανές ότι δεν βαρύνει τον εκάστοτε προϊστάμενο του Λιμενικού Σταθμού. Παρόμοια συμβάντα έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν – χαρακτηριστικά, το σοβαρό ατύχημα με το Ε/Γ-Ο/Γ “ADONIS” που προσέκρουσε στα βράχια, υπέστη σημαντικές ζημιές, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες.
Αξίζει να τονιστεί πως ήδη από το 2022 έχει κατατεθεί στο Υπουργείο πλήρης μελέτη για την κατασκευή νέου εμπορικού-επιβατικού λιμένα στη θέση «Σπαρτίνες». Το μόνο που απομένει είναι η ολοκλήρωση της χωροθέτησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – συγκεκριμένα από το Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος. Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με τη σχετική Γραμματεία, καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.
Καλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη χωροθέτηση και στη χρηματοδότηση του νέου λιμένα, προκειμένου η Αλόννησος να αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο και – κυρίως – ασφαλές λιμάνι.
Τέλος, η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να ξεκαθαρίσει δημοσίως αν στηρίζει την κατασκευή του λιμένα στις «Σπαρτίνες», καθώς μέχρι στιγμής έχουν εκφραστεί αντιφατικές τοποθετήσεις.
Ως πρώην Δήμαρχος Αλοννήσου, δηλώνω τη στήριξή μου στον Πλωτάρχη κ. Σπύρο Δροσάκη, προϊστάμενο του Λιμενικού Σταθμού Αλοννήσου, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο για χρόνια προβλήματα που το ίδιο το κράτος αδυνατεί ή αμελεί να επιλύσει.