Πάπας Φραγκίσκος: Ποια είναι η μοναχή που έσπασε το πρωτόκολλο και πλησίασε το φέρετρό του κλαίγοντας (Video)
2025-04-27 15:00:33
Πριν από την προσέλευση χιλιάδων πιστών για να αποχαιρετήσουν τον Πάπα Φραγκίσκο, μια ηλικιωμένημοναχή στάθηκε μόνη μπροστά στο φέρετρο, αποχαιρετώντας με δάκρυα τον παλιό της φίλο.Η μοναχή Ζενεβιέβ Ζενεβιέβ, μέλος της κοινότητας των Μικρών Αδελφών του Ιησού, είχε γνωρίσει τον Πάπα όταν εκείνος ήταν επίσκοπος στο Μπουένος Άιρες και διατήρησαν στενή φιλία.
Φορώντας ένα απλό μπλε πέπλο πάνω από τα άσπρα της μαλλιά, η μοναχή Ζενεβιέβ στάθηκε μόνη και έκλαψε, σκουπίζοντας το πρόσωπό της με το χέρι της. Κανείς από τους Ελβετούς Φρουρούς ή τους αστυνομικούς δεν τόλμησε να την διακόψει, αναγνωρίζοντας σιωπηρά τον ιδιαίτερο δεσμό της με τον Φραγκίσκο που την έκανε να σπάσει το ασυτηρό πρωτόκολλο που προβλέπει ότι μονο οι καρδινάλιοι μπορούν να πλησιάσουν το φέρετρο του Πάπα.
Σε βίντεο που δημοσίευσε η κοινότητά της, αποκάλυψε πως είχε επικρίνει την Εκκλησία για την απουσία ανώτερων κληρικών στην κηδεία της θείας της, που εξαφανίστηκε και βρέθηκε νεκρή κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής. Ο τότε καρδινάλιος Μπεργκόλιο και μετέπειτα πάπας Φραγκίσκος την είχε καλέσει προσωπικά εκείνο το βράδυ, δείχνοντας την ευαισθησία και την ανθρωπιά του.
Πάπας Φραγκσίκος: Η σύμμαχος στην αποστολή του για μια Εκκλησία κοντά στους φτωχούς
Η φιλία τους ξεκίνησε από την κοινή τους δέσμευση για τους πιο ευάλωτους και ενισχύθηκε μέσα από τις πληγές της αργεντίνικης δικτατορίας. Ο Πάπας, που την αποκαλούσε τρυφερά «L’enfant terrible» για το ανυπότακτο πνεύμα και το θάρρος της, βρήκε σε εκείνη μια σύμμαχο στην αποστολή του για μια Εκκλησία κοντά στους φτωχούς.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής του θητείας, η αδελφή Ζενεβιέβ παρέμενε κοντά του, φέρνοντας κάθε Τετάρτη ομάδες από τους περιθωριοποιημένους – εργαζόμενους στα λούνα παρκ, άστεγους, τρανς γυναίκες – στις δημόσιες ακροάσεις του Πάπα στο Βατικανό. Εκείνος όχι μόνο τους δεχόταν, αλλά τους προσκαλούσε σε γεύματα και παρείχε οικονομική βοήθεια. Μάλιστα, επισκέφτηκε και το λούνα παρκ στην Οστία για να ευλογήσει ένα άγαλμα και να συναντήσει την κοινότητα από κοντά.
Η συγκινητική της χειρονομία, που διέκοψε το αυστηρό πρωτόκολλο για να προσευχηθεί και να κλάψει μπροστά στο φέρετρο, αποτυπώνει τη βαθιά προσωπική σχέση της με τον Πάπα Φραγκίσκο, έναν ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους.