O οδηγός Michelin ανακοίνωσε σήμερα τις επιλογές του για τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας για το 2024, με το Makris να κερδίζει το πρώτο του αστέρι και δύο νέες προσθήκες, το Άκρα και το Pharaoh, στην κατηγορία Bib Gourmand. «Η ελληνική κουζίνα ενσαρκώνει την ψυχή της Μεσογείου και του Αιγαίου, μια γαστρονομική κληρονομιά που γεφυρώνει παραδόσεις και περιοχές. Σήμερα, αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από μια απλή πολιτιστική έκφραση: αποτελεί στρατηγικό μοχλό για την ελληνική οικονομία και όχημα διεθνούς επιρροής. Στο σταυροδρόμι τουρισμού και γαστρονομίας, η Ελλάδα αξιοποιεί την ικανότητά της να συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την αυθεντικότητα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση ο διευθυντής του οδηγού Michelin, Gwendal Poullennec.
Τα φετινά αστέρια
Τα σημαντικότερα νέα, όσον αφορά τα αστέρια, την υψηλότερη δηλαδή διάκριση του οδηγού, είναι η προσθήκη του Makris στην πρεστιζάτη κατηγορία. Το εστιατόριο με τη θέα στην Ακρόπολη και το ναό του Ηφαίστου, παίρνει φέτος το πρώτο του αστέρι. Στο τιμόνι του βρίσκεται ο σεφ Πέτρος Δήμας ο οποίος προτείνει περίτεχνα πιάτα με ελληνικά υλικά, αρκετά από τα οποία έρχονται από την φάρμα του πατέρα του στην Κόρινθο. Αλλαγή και για το Varoulko Seaside που μετά από πολλά συνεχόμενα χρόνια δεν έλαβε φέτος το αστέρι του. Το εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου συμπεριλαμβάνεται πάντα στις επιλογές του οδηγού.
Κατά τα άλλα το τοπίο παραμένει ίδιο με 11 συνολικά εστιατόρια να παίρνουν αστέρια. Το Delta με τη δημιουργική κουζίνα του Γιώργου Παπαζαχαρία και του Θάνου Φέσκου, που εστιάζει στη βιωσιμότητα, τις ζυμώσεις και στα σπάνια υλικά, διατηρείται στην κορυφή των διακρίσεων, αφού ο οδηγός το τιμά ξανά με δύο αστέρια. Τα Botrini’s, CTC Urban Gastronomy, Hervé, Hytra, Patio, Pelagos, Soil, Σπονδή, Tudor Hall όπως και το The Zillers (όπου υπήρξε «αλλαγή φρουράς» με τον σεφ Βασίλη Ρούσσο πλέον επικεφαλής) διατηρούν και αυτά τα περσινά τους αστέρια.
Τα Bib Gourmand και οι υπόλοιπες επιλογές του οδηγού
Με τη διάκριση Bib Gourmand, η οποία μεταφράζεται σε «καλή ποιότητα» και «καλή σχέση ποιότητας-τιμής» σύμφωνα με τον οδηγό, εμφανίζονται και φέτος τα Cerdo Negro 1985, Fine Mess Smokehouse, Jerár και Nolan ενώ προστίθενται και δύο νέα, τα πολύ δημοφιλή Άκρα (Γιάννης Λουκάκης & Σπύρος Πεδιαδιτάκης) και Pharaoh (Μανώλης Παπουτσάκης) που, το καθένα με τον δικό του τρόπο, προσφέρουν μια φρέσκια ματιά στην ελληνική μαγειρική παράδοση. Τέλος, ανάμεσα στις επιλογές του οδηγού, συναντάμε τέσσερις νέες προτάσεις: το Dolli’s, το Esthiō, το Gallina και το Ovio.
Πηγή: Γαστρονόμος