SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Zagorin Hellas: Τα καλύτερα κόκκινα μήλα παράγονται στη Ζαγορά Πηλίου

2024-11-29 18:37:32
Zagorin Hellas: Τα καλύτερα κόκκινα μήλα παράγονται στη Ζαγορά Πηλίου

Την 1η θέση στη δεκάδα των καλύτερων ποικιλιών μήλων στον κόσμο κατέκτησε η ναυαρχίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς -τα κόκκινα μήλα Starking Delicious Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)- και όπως δηλώνουν στελέχη του Συνεταιρισμού στο skiathoslife.gr «μας δίνει μια ανάσα περηφάνιας, παράλληλα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές».

 

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

 

Όταν πριν λίγες μέρες, η διαδικτυακή γαστρονομική ταξιδιωτική εγκυκλοπαίδεια Taste Atlas, κατέταξε τα ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς Πηλίου στην πρώτη θέση ανάμεσα στις δέκα καλύτερες ποικιλίες μήλων του κόσμου, δεν μπορεί παρά να γεμίζει ικανοποίηση αλλά και ταυτόχρονα περισσότερη ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση με τους Αντώνη Πολίτη (υπεύθυνο Επικοινωνίας) και τον Νίκο Ντόβα (διευθυντή της Zagorin Hellas)

Από την παρουσίαση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου στη Θεσσαλονίκη

 

 

Την παραπάνω ευχάριστη είδηση μοιράστηκε το διοικητικό συμβούλιο και στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, σε εκπροσώπους ΜΜΕ.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν και στις δράσεις του Συνεταιρισμού στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Delicious EUPDOAPPLES, με στόχο την προώθηση των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς επίσης και στις στρατηγικές ενέργειες, στα προϊόντα του Συνεταιρισμού, στην ετήσια παραγωγή, τις εξαγωγές, στις πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης γεωργικής παραγωγής κλπ.

«Τα ΠΟΠ κόκκινα μήλα Ζαγοράς Starking Delicious κατατάχθηκαν στην 1η θέση ανάμεσα στη δεκάδα των καλύτερων ποικιλιών μήλων στον κόσμο. Είναι μια ακόμη αναγνώριση στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο Συνεταιρισμό, από τους παραγωγούς στο χωράφι, τη διοίκηση, τα στελέχη, και μας δίνει μια ανάσα περηφάνιας παράλληλα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές» δήλωσε στο Skiathoslife.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνεταιρισμού «Ζαγορίν» Αντώνης Πολίτης.

Ο ίδιος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, έκανε μια εκτενή παρουσίαση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος είναι και ο παλαιότερος στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης το 1916. Έχοντας συμπληρώσει 108 ζωής – διαρκούς λειτουργίας-, καθώς και για τη συμβολή του στην οικονομική ζωή της περιοχής της Ζαγοράς Πηλίου έχει διακριθεί και καταστεί πρότυπος Συνεταιρισμός για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας.

Γιάννης Κράββαρης πρόεδρος της Zagorin Hellas, Δέσποινα Βαρούτα αντιπρόεδρος Zagorin Hellas

 

Η κατοχύρωση των μήλων ως ΠΟΠ

Η δεκαετία του ’80 αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην ιστορία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου.

«Η Ζαγορίν, για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα, το 1986, επιχείρηση και μάλιστα συνεταιριστική όπου εμπορεύονταν φρούτα, δημιούργησε ταυτότητα. Δέκα χρόνια, μετά, το 1996, κατοχυρώνεται η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για τα μήλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά παράλληλα την ίδια χρονιά, επικόλλησε ετικέτα γνησιότητας σε κάθε μήλο» ανέφερε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Πολίτης.

Εδώ, να σημειώσουμε ότι σε ένα ΠΟΠ προϊόν, η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερα γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και όλα τα στάδια της παραγωγής πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Και όταν ένα προϊόν είναι αναγνωρισμένο ως ΠΟΠ, αποκτά αυτόματα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου

Η ετήσια παραγωγή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου ανέρχεται περίπου στα 13 – 15 εκατ. κιλά, όπου το 90% αφορά τα μήλα και εκτός από τα Starking Delicious είναι και τα Golden Delicious, τα Gala, τα Fuji, τα φιρίκια Πηλίου, τα κάστανα, τα αχλάδια, τα ακτινίδια, τα κεράσια.

Ωστόσο, το 95% των προϊόντων που διακινεί ο Συνεταιρισμός είναι τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου της ποικιλίας Starking Delicious. Οι υπόλοιπες ποικιλίες ενσωματώθηκαν και καλλιεργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες με σκοπό τη βιωσιμότητα των παραγωγών και την εμπορική διεύρυνση. Για παράδειγμα, δυναμική εξάπλωση παρουσιάζει η πρώιμη ποικιλία Gala, η συγκομιδή της οποίας γίνεται τον Αύγουστο ενώ για τα Starking Delicious γίνεται αρχές Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου.

Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της Zagorin Hellas Αντώνης Πολίτης

 

 

ΠΟΠ και το φιρίκι Πηλίου – Προσπάθειες ένταξης και για τα κάστανα Πηλίου

Άλλο ένα προϊόν που παράγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου είναι το φιρίκι Πηλίου και όπως επισήμανε ο κ. Πολίτης, «ο Συνεταιρισμός διακινεί το 85% από τα φιρίκια όλου του Πηλίου, και μάλιστα και αυτό το προϊόν είναι ΠΟΠ, ήδη από το 2011».

Επίσης, εκτός από τα μήλα και τα φιρίκια, ο Συνεταιρισμός ‘Ζαγορίν’ παράγει και κάστανα, για τα οποία γίνονται προσπάθειες αναγνώρισης ως προϊόν ΠΟΠ.

«Το κάστανο του Πηλίου έχει αρχέγονη σχέση με την περιοχή και αξίζει να πάρει το δρόμο της κατοχύρωσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε στο Skiathoslife.gr ο κ. Πολίτης υπογραμμίζοντας πως ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί πριν ένα περίπου δίμηνο ενώ βάσει εκτιμήσεων θα απαιτηθούν περίπου δυο έτη για την αναγνώριση του ως ΠΟΠ.

Η φετινή παραγωγή

Όπως προαναφέραμε, η ετήσια παραγωγή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου ανέρχεται περίπου στα 13 – 15 εκατ. κιλά, όπου το 90% αφορά τα μήλα.

Η φετινή παραγωγή όπως δήλωσε στο Skiathoslife.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Γιάννης Κράββαρης ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι. «Μετά από δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι οποίες ξεκίνησαν από την άνοιξη όπου είχαμε αυξημένη υγρασία, ενώ το καλοκαίρι είχαμε παρατεταμένη ξηρασία, μπορέσαμε και συγκεντρώσαμε λίγο μεγαλύτερη παραγωγή από πέρυσι, όσον αφορά το κόκκινο μήλο. Στις άλλες ποικιλίες (μήλα gala, ακτινίδια, αχλάδια, κεράσια, κάστανα) είμαστε λίγο πιο χαμηλά» υπογράμμισε ο κ. Κράββαρης.

Η αύξηση της φετινής παραγωγής των προϊόντων, σύμφωνα με τον διευθυντή της ‘Ζαγορίν Hellas’ Νίκο Ντόβα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κινήθηκε στο 20%. Τα δε κάστανα λόγω της ταλαιπωρίας που υφίστανται τα τελευταία χρόνια από την ασθένεια «φαιά σήψη» είχαν μείωση κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Η συνολική παραγωγή κάστανων Πηλίου του Συνεταιρισμού ανέρχεται σε 300 τόνους ετησίως.

Το ΔΣ και στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου

Εξαγωγές και αγορές

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να βρίσκεται σε μια αναγνωρίσιμη θέση σ’ όλη την ελληνική αγορά και αυτή τη στιγμή διαθέτει δυο πρατήρια, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ήδη από τη δεκαετία του ’80 έχει εξάγει προϊόντα σε τουλάχιστον 30 χώρες, «δεν εξάγουμε κάθε χρόνο τις ίδιες ποσότητες, ούτε σε τόσες χώρες» διευκρίνισε ο κ. Πολίτης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στη Θεσσαλονίκη.

Έμφαση όπως επισημάνθηκε δίνεται στην εγχώρια αγορά ενώ σ’ ότι αφορά τις εξαγωγές, φέτος όπως δήλωσε στο Skiathoslife.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Κράββαρης, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, διότι συνεχίζεται να υπάρχει μια ροή στην ελληνική αγορά.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου εξάγει μικρό ποσοστό από τη συνολική του παραγωγή, μόλις το 10% - 20%, και οι κύριες αγορές είναι η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Καινοτομίες στην καλλιέργεια

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν και οι καινοτομίες στην καλλιέργεια που ακολουθεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Συνεταιρισμός άρχισε να εφαρμόζει καινοτομίες και να κάνει χρήση από τεχνολογικά επιτεύγματα όπως εργαλεία γεωργίας ακριβείας με σκοπό τη συστηματική μείωση ή και κατάργηση χημικών εφαρμογών φυτοπροστασίας και μετασυλλεκτικής διαχείρισης των προϊόντων.

Η χρήση μετεωρολογικών σταθμών με στόχο τις έγκαιρες παρεμβάσεις φυτοπροστασίας, μόνο όταν κρίνεται αναγκαίο, πρόγραμμα καταμέτρησης αποτυπώματος άνθρακα καλλιέργειας μήλων, η καταπολέμηση βλαβερών με ωφέλιμα αρπακτικά έντομα, η κατάργηση μετασυλλεκτικών χημικών εφαρμογών συντήρησης των μήλων, προηγμένες τεχνολογίες καθαρισμού και ανακύκλωσης νερού του διαλογητηρίου – συσκευαστηρίου των μήλων με σύγχρονες μεθόδους κλπ. συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις καινοτομίας στις καλλιέργειες που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός.

Ζαγορά – Ο κήπος της Εδέμ!

«Με τα μάτια στη θάλασσα και την πλάτη στο βουνό» είναι η Ζαγορά, στο Ανατολικό Πήλιο, το μεγαλύτερο χωριό της Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, με πλούσια ιστορία και εμπορική παράδοση.

Η Ζαγορά απέχει περίπου 10 λεπτά από τη θάλασσα, με το Χορευτό να είναι το επίνειό της, και 20 λεπτά από το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες στα Χάνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σπάνιο μικροκλίμα της να παράγει προϊόντα με μοναδική γεύση.

Ναυαρχίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς είναι τα κόκκινα μήλα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τα πρώτα με αυτήν την αναγνώριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε στο Skiathoslife.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Γιάννης Κράββαρης ο Συνεταιρισμός αποτελείται από 800 μέλη - παραγωγούς, και τρία χωριά – Ζαγορά, Μακρυράχη και Πουρί – καλύπτουν το 99,9% των καλλιεργητών.