SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ : Σχολεία Σκιάθου - Ελλείψεις, Εγκατάλειψη και Αδιαφορία από τη Δημοτική Αρχή

2024-10-23 16:44:21
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ : Σχολεία Σκιάθου - Ελλείψεις, Εγκατάλειψη και Αδιαφορία από τη Δημοτική Αρχή

Τα σχολεία της Σκιάθου βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης, με σοβαρές ελλείψεις και ανεπαρκείς συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την εκπαίδευση και την ασφάλεια των παιδιών μας. Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για τις βασικές ανάγκες των σχολικών μονάδων είναι πλέον προκλητική. Για δύο συνεχόμενα χρόνια, ο καυστήρας θέρμανσης δεν έχει συντηρηθεί, και καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οι αίθουσες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση, αφήνοντας τα παιδιά να παγώνουν στα ενεργοβόρα και μη σύγχρονα κτίρια. Κι ενώ ο χειμώνας πλησιάζει, το πρόβλημα επιδεινώνεται: οι αίθουσες κινδυνεύουν να παραμείνουν παγωμένες, καθώς ούτε πετρέλαιο θέρμανσης δεν έχει εξασφαλιστεί.

Τα σχολικά κτίρια όχι μόνο είναι παλαιά και ενεργειακά αναποτελεσματικά, αλλά δεν έχει καταφέρει η δημοτική αρχή να τα εκσυγχρονίσει ή να τα προσαρμόσει σε φιλικότερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει ένα μακρινό όνειρο για τη Σκιάθο, ενώ αλλού γίνεται όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον από το 2019 αλλά πιθανότερα και ακόμη πιο παλιά δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα πυροπροστασίας στα σχολεία, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, λείπουν σαφείς αποδείξεις στατικής επάρκειας των κτιρίων, αφήνοντας ερωτηματικά για την ασφάλεια των δομών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Οι ελλείψεις δεν περιορίζονται μόνο στην ασφάλεια και τη συντήρηση των κτιρίων. Τα σχολεία στερούνται σύγχρονων εγκαταστάσεων, όπως αίθουσες εκδηλώσεων και γυμναστικής, ενώ δεν υπάρχουν ούτε οι απαραίτητοι δια δραστικοί πίνακες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στα παιδιά μια πιο σύγχρονη και δυναμική εκπαιδευτική εμπειρία. Αντί να επενδύεται στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης, η παιδεία στο νησί φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί ολοκληρωτικά.

Τραγική είναι επίσης η κατάσταση, όταν βλέπουμε τους ίδιους τους πολίτες και γονείς να αναλαμβάνουν να καλύψουν τα κενά που αφήνει η δημοτική αρχή. Άλλοι από το περίσσευμά τους και άλλοι από το υστέρημά τους, οι κάτοικοι της Σκιάθου αναγκάζονται να πηγαίνουν ατομικά στα σχολεία χαρτί, καθαριστικά, είδη υγιεινής, όπως χλωρίνες, ακόμη και φαρμακευτικό υλικό. Το γεγονός ότι οι πολίτες καλούνται να εξασφαλίσουν οι ίδιοι τα βασικά για την υγιεινή και το καθάρισμα του σχολείου είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι της πτώσης μας. Πού έχουμε φτάσει όταν οι γονείς αναγκάζονται να φροντίζουν για τα βασικά που θα έπρεπε να καλύπτει ο δήμος;

Αντί να αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα, η δημοτική αρχή προτιμά να δαπανά τεράστια ποσά για ανούσιες και πολυδάπανες εκδηλώσεις. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για ταξίδια σε εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασπαταλώνται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι αίθουσες διδασκαλίας δε διαθέτουν ούτε τα βασικά.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ή ο τουρισμός – αυτά είναι αναμφίβολα σημαντικά για την τοπική οικονομία. Το ζήτημα όμως είναι η προτεραιότητα που δίνεται σε αυτά, ενώ η εκπαίδευση και η ασφάλεια των παιδιών μας βρίσκονται στον πάτο της λίστας. Η δημοτική αρχή αποδεικνύει με κάθε τρόπο την ανικανότητά της να διοικήσει αποτελεσματικά, και αυτό έχει άμεσες συνέπειες στην ποιότητα της εκπαίδευσης στο νησί.

Οι πολίτες της Σκιάθου πρέπει να απαιτήσουν άμεσα αλλαγές. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, όταν τα παιδιά μας αξίζουν πολύ περισσότερα. Η παιδεία μας δεν πρέπει να παραμένει εγκαταλελειμμένη και η ασφάλεια των σχολείων δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ο χρόνος για δράση είναι τώρα.