SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Πολιτικό στοίχημα της Νέας Αριστεράς η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

2024-10-17 21:03:26
Πολιτικό στοίχημα της Νέας Αριστεράς η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Αβεβαιότητα και απογοήτευση είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη θεσσαλική κοινωνία ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Και ενώ η αυτονόητη επιλογή κάθε κυβέρνησης θα ήταν η θωράκιση της περιφέρειας για την αποφυγή παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον, διαπιστώνουμε πως η ΝΔ μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση της Νέας Αριστεράς Μαγνησίας, με ομιλητές την Ζωή Ακριβούλη, τον Νικήτα Μυλόπουλο και τον Γιώργο Σταμπουλή, η Θεσσαλία μπορεί να αποτελέσει ένα ξεχωριστό παράδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Για την Νέα Αριστερά, η κλιματική κρίση οφείλει να είναι ευκαιρία για τον παραγωγικό μετασχηματισμό, τον σχεδιασμό μιας αντιπλημμυρικής θωράκισης με σεβασμό στο περιβάλλον, και υπόδειγμα ενός νέου δημοκρατικού και συμπεριληπτικού μοντέλου ανάπτυξης.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, η ΝΔ μετατρέπει το κράτος σε ασφαλιστική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, μιας και σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση το μοναδικό καθήκον της πολιτείας για την διαχείριση των καταστροφών είναι οι αποζημιώσεις.

Η πρόταση της Νέας Αριστεράς για την Θεσσαλία, δεν έρχεται απλά ως απάντηση στην κυβερνητική ανικανότητα, αλλά εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική αντίληψη και πρόταση της Αριστεράς για τον αναπτυξιακό ρόλο του δημόσιου τομέα στη νέα εποχή.

Στη γενικότερη συζήτηση που επικρατεί στο ελληνικό πολιτικό σύστημα για την υπέρβαση της κρίσης αντιπροσώπευσης, αυτή θα πρέπει να είναι και η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά και εκεί οφείλουν να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Θα σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της χώρας με όρους δημοκρατίας, βιωσιμότητας και με την κοινωνία στο προσκήνιο ή θα συνεχίσουμε στην πεπατημένη νεοφιλελεύθερη λογική που αναπαράγει κρίσεις για τους πολλούς και ευκαιρίες για τους λίγους;

Την συζήτηση συντόνισε η Βανέσσα Κατσαρδή.