SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Μεγάλη συναυλία Ιστορικής Μνήμης στη Σκιάθο με την ορχήστρα

Εκδήλωση φόρος - τιμής για την συμπλήρωση 80 ετών από την απελευθέρωση της Σκιάθου από τους Γερμανούς 2024-10-17 20:36:56
Μεγάλη συναυλία Ιστορικής Μνήμης στη Σκιάθο με την ορχήστρα

 

ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΑΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

 

Μεγάλη μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου στην Σκιάθο, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Μπούρτζι στις 19:00 με ελεύθερη είσοδο.

Με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από το νησί. Η «Ορχήστρα Ρυθμός» υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του πιανίστα κ.Νίκου Χιώτογλου και τον κ.Μιχάλη Μητρούση στην αφήγηση, θα παρουσιάσει την μουσικοαφηγηματική εκδήλωση μνήμης και αναφοράς με τον τίτλο:«Η Γαλανή μας Χώρα». Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι που θ` αποτίσει φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν στα μαρτυρικά και πληγέντα μέρη της Ελλάδας κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Μέσα απο αυτή την εκδήλωση θα τιμηθεί ιδιαιτέρως η Σκιάθος, η οποία πυρπολήθηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους Ναζί κατακτητές στις 23 Αυγούστου 1944.

Συνέντευξη στο Σωτήρη Λέτσιο 

 

«Πρόκειται για μια εκδήλωση ιστορικής μνήμης και αναφοράς στα γεγονότα εκείνης της περιόδου» τονίζει μιλώντας στο Skiathoslife ο κ.Χιώτογλου συμπληρώνοντας και τα εξής: «Επιλέξαμε να δώσουμε στην εκδήλωση τον τίτλο: ``Η Γαλανή μας Χώρα`` επειδή το γαλάζιο χρώμα εκτός από την σημαία της πατρίδας μας είναι συνυφασμένο και με τον ουρανό και την θάλασσα. Νομίζω ότι όποιος σκεφτεί την Ελλάδα το πρώτο χρώμα που του έρχεται στο μυαλό είναι το γαλάζιο. Είναι ένας όμορφος τίτλος που ταιριάζει με αυτή την εκδήλωση. Όλα τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι ευρέως γνωστά και εμπεριέχουν στίχους που αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

έραν όμως των τραγουδιών ιδιαίτερη σημασία έχει και το αφηγηματικό μέρος, το οποίο έχει σχέση με τα γεγονότα που συνέβησαν εκτός από την Σκιάθο και σε άλλα μέρη του Νομού Μαγνησίας. Ο κ.Μητρούσης εκτός από τα γεγονότα της Σκιάθου θα αναφερθεί σε ό,τι έγινε π.χ στο Λαύκο, όπου εκεί διαπράχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των Γερμανών με την εκτέλεση μεγάλου αριθμού ανδρών του χωριού, όπως και στην δολοφονία αμάχων στην Δράκεια, στο Στεφανοβίκειο, στον Αλμυρό κ.α».

Ως προς τα τραγούδια που επιλέχθηκαν για να ερμηνευθούν επί σκηνής, ο κ. Χιώτογλου τονίζει πως προέρχονται από την μεγάλη παράδοση του λαικού τραγουδιού και του ρεμπέτικου και έχουν βιωματικό χαρακτήρα. Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία ν` ακούσει ένα ευρύ ρεπερτόριο που ξεκινά από την ``Συννεφιασμένη Κυριακή``, συνεχίζεται με το `` Νυν και αεί`` και το ``Κάνε λιγάκι υπομονή`` και φτάνει έως το ``Σαββατόβραδο στη Καισαριανή``, την ``Καμπάνα του εσπερινού``, ``Στα πρώτα λόγια του Χριστού`` κ.α: «Δεν πρόκειται για μια εκδήλωση μνημοσύνου, ούτε και για μια παρουσίαση που αποσκοπεί στο να εξάρουμε το εθνικό μας φρόνημα. Μέσα από την επιλογή και την παρουσίαση αυτών των τραγουδιών θα θέλαμε να συμβάλλουμε στη γνώση επισημαίνοντας τα σημαντικότερα-κατά την γνώμη μας-ιστορικά γεγονότα, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, αλλά και να ακούσουμε τραγούδια που άντλησαν την έμπνευσή τους μέσα από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Ευχής έργον να έρθουν στην εκδήλωση και νεότερες ηλικίες προκειμένου να λάβουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με την Ιστορία, τα οποία πιθανόν να μην τα γνωρίζουν στην σημερινή εποχή όπου οι πληροφορίες εναλλάσσονται ταχύτατα» καταλήγει ο κ.Χιώτογλου.

Ο Συνθέτης Νίκος Χιώτογλου 

Ο διακεκριμένος ηθοποιός κ. Μιχάλης Μητρούσης

Η ερμηνεύτρια Ελεάνα Βαρελά

Ο ερμηνευτής Θανος Ματζίλης

 

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως για την συγκέντρωση του απαραίτητου ιστορικού υλικού-προκειμένου να οργανωθεί σωστά η όλη εκδήλωση-πολύτιμη ήταν η συνδρομή που παρείχε ο Σύνδεσμος Πληγέντων και Μαρτυρικών Χωριών Μαγνησίας και η κ.Αγγελική Θάνου. Ως προς τους συντελεστές αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης στο πιάνο θα είναι ο κ.  Νίκος Χιώτογλου, που θα έχει επίσης και την καλλιτεχνική επιμέλεια, στην αφήγηση ο ηθοποιός κ. Μιχάλης Μητρούσης, ενώ τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η κ. Ελεάννα Βαρελά και ο κ.Θάνος Ματζίλης. Ως προς τους μουσικούς στο μπουζούκι θα είναι ο κ. Μιχάλης Καζάνας, στην κιθάρα ο κ. Ραφαήλ Μέτα, στο κανονάκι η κ.Ρίτα Ζωβοϊλη και στα κρουστά η κα. Αναστασία Λύτρα.