SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

«Εσβησε» ο γηραιότερος άνθρωπος στη Μαγνησία

Απεβίωσε σε ηλικία 101 χρόνων -Υπήρξε ο παλαιότερος φούρναρης και ξενοδόχος του Πηλίου 2024-10-17 11:25:48
«Εσβησε» ο γηραιότερος άνθρωπος στη Μαγνησία

Ο γηραιότερος άνθρωπος του Πηλίου και ενδεχομένως της Μαγνησίας έκλεισε τα μάτια του και «έφυγε» αναπαυμένος δίπλα στα παιδιά και τα εγγόνια του. Πρόκειται για τον Γιάννη Συραή, που πάτησε τα 101 χρόνια. Γέννημα θρέμμα του Αγίου Δημητρίου Πηλίου, υπήρξε ο παλαιότερος φούρναρης του Αη Γιάννη και ένας από τους πρώτους που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον τουρισμό στην περιοχή.

Τον γνώριζαν όλοι με το μικρό του όνομα. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και προσιτός, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του είχε πλήρη διαύγεια. Με την επιβλητική του παρουσία, την εμπειρία χρόνων και τη σοφία που του έδινε η ζωή που πέρασε, αποτελούσε μία εμβληματική φυσιογνωμία για τον Αη Γιάννη και την ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου και όλοι τον σεβόταν.

Διορατικός από πολύ μικρός προέβλεψε πως το Πήλιο μπορεί να εξελιχτεί σε ατμομηχανή για τον τουρισμό της περιοχής και διαψεύστηκε.

Ορφάνεψε πολύ μικρός σε μία πολύτεκνη οικογένεια. Η φτώχεια και οι αντιξοότητες δεν τον πτόησαν. Αρχισε να ασχολείται με το εμπόριο όταν ακόμη «μεσουρανούσε» στην περιοχή το λιμάνι του Αη Γιάννη, όπου έπιαναν καΐκια της εποχής. Αργότερα αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του και ασχολήθηκε με την εστίαση. Αρχικά με ένα εστιατόριο και στη συνέχεια ανοίγοντας φούρνο, ο οποίος ήταν ένας από τους πλέον ξακουστούς στην περιοχή.

«Ντόπιοι, τουρίστες και κάτοικοι διπλανών χωριών φάγαμε γλυκό ψωμί από τα χεράκια του», επισήμανε κάτοικος του Αη Γιάννη χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εξαίροντας την προσωπικότητά του εκλιπόντος.

Σήμερα οι επιχειρήσεις του έχουν περάσει στα χέρια του γιού του Σταύρου, ο οποίος διατηρεί με επιτυχία και έχει αναπτύξει περαιτέρω τόσο τον φούρνο όσο και τα τουριστικά καταλύματα της οικογένειας στην περιοχή.

Πηγή: taxydromos.gr