SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Oλοκλήρωση έργου "Μονοπάτια Κληρονομιάς Σκιάθου"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το έργο 2024-10-10 19:12:06
Oλοκλήρωση έργου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το έργο "Μονοπάτια Κληρονομιάς Σκιάθου", μια σημαντική πρωτοβουλία που ενισχύει το υφιστάμενο πεζοπορικό δίκτυο "Skiathos Trails".

Τελευταία δράση του έργου: Πεζοπορία που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου 2024.

 

Τι είναι τα Μονοπάτια Κληρονομιάς;

Το έργο “Μονοπάτια Κληρονομιάς Σκιάθου” συνδυάζει τη φυσική ομορφιά του νησιού με την πολιτιστική του κληρονομιά, αυξάνωντας ταυτόχρονα την δυναμική του ήδη υπάρχοντος δικτύου διαδρομών και ενισχύοντας την συμπερίληψη του νησιού, προώθοντας την δυνατότητα της ισότιμης συμμετοχής όλων των κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία.

 

Ποιός είναι ο σκοπός του έργου;

Σκοπός του έργου είναι η προστασία και αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου μέσω του δικτύου των μονοπατιών της.

 

Τι προσέφερε το έργο στο νησί της Σκιάθου;

 

Πολιτιστικό αντίκτυπο

Το έργο ενίσχυσε το υφιστάμενο πεζοπορικό δίκτυο του νησιού με πέντε νέες θεματικές πολιτιστικές διαδρομές, οι οποίες εμπνεύστηκαν από το πολιτιστικό απόθεμα του νησιού και από τις προφορικές ιστορίες του τοπικού πληθυσμού. Σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος τοποθετήθηκαν πινακίδες με QR κωδικούς, επιτρέποντας στους επισκέπτες να ακούσουν αφηγήσεις από τους ντόπιους για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους.
Παρακάτω φαίνεται φωτογραφία από συνέντευξη με ντόπια και ενδεικτικά μία πινακίδα σημείου πολιτιστικού ενδιαφέροντος:

 
 

Συμπερίληψη και πληροφόρηση

Προστέθηκαν πληροφορίες για την δυνατότητα προσβασιμότητας των πεζοπορικών διαδρομών σε ΑμεΑ. Σε κάθε σημείο εκκίνησης των μονοπατιών υπάρχουν πινακίδες με εμπλουτισμένες πληροφορίες για την προσβασιμότητα κάθε διαδρομής, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα της επιλογής πραγματοποίησης της διαδρομής σε ΑμεΑ.

 

Οι ήδη υπάρχουσες πεζοπορικές διαδρομές του νησιού αξιολογήθηκαν για την προσβασιμότητά τους, με βάση τον "Οδηγό για Προσβάσιμες Διαδρομές στη Φύση" της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), καθιστώντας τη Σκιάθο πρωτοπόρο προορισμό στον τομέα αυτό.

 

Παρακάτω φαίνεται ενδεικτικά μία πινακίδα πληροφόρησης:

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στις κεντρικές πινακίδες του νησιού και στην ιστοσελίδα www.skiathostrails.com.

 
 

Διεύρυνση των δυνατοτήτων του δικτύου Skiathos Trails

Στα πλαίσια του έργου «Μονοπάτια κληρονομιάς Σκιάθου» μελετήθηκαν και προσδιορίστηκαν οι διαδρομές που μπορούν να προταθούν ως ποδηλατικές διαδρομές και να προστεθούν στο δίκτυο “Skiathos Trails”.

Έτσι, σχεδιάστηκαν από την “Paths of Greece - Μονοπάτια της Ελλάδας” 8 ποδηλατικές διαδρομές που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία “Gravel Biking”.

Οι διαδρομές αυτές περιλαμβάνουν ποδηλασία σε ασφάλτινους και χωμάτινους δρόμους που εκτείνονται σε ολόκληρο το νησί.

Παρακάτω φαίνεται ο χάρτης των διαδρομών:

Σήμανση με πινακίδες εισόδου και τοποθέτηση βάσεων ποδηλάτων θα γίνει σε μελλοντική χρόνο, καθώς δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στα πλαίσια του προγράμματος.

 
 

Δημιουργία νέας ιστοσελίδας

Δημιουργήθηκε νέα ιστοσελίδα www.skiathostrails.com αποκλειστικά για τα “Μονοπάτια Κληρονομιάς Σκιάθου”, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικές με τις πεζοπορικές διαδρομές, τις ποδηλατικές διαδρομές, τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και την προσβασιμότητα των πεζοπορικών διαδρομών του νησιού σε ΑμεΑ.

 
 

Δράσεις ενδυνάμωσης της τοπικής κοινωνίας

 

Σεμινάρια συντήρησης μονοπατιών και προληπτικής συντήρησης μνημείων

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια συντήρησης μονοπατιών και προληπτικής συντήρησης μνημείων από την Κοιν.Σ.Επ. Paths of Greece και την ΑΜΚΕ Diadrasis, αντίστοιχα. Οι παρουσιάσεις έγιναν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκιάθου, στο Μπούρτζι. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τον οδηγό συντήρησης μονοπατιών, ο οποίος περιέχει πρακτικές πληροφορίες για την αποκατάσταση και συντήρηση των μονοπατιών, καθώς και για το πρωτόκολλο παρακολούθησης κατάστασης μονοπατιών (βατότητα, προσβασιμότητα, σήμανση), που χρησιμεύει στον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για πρακτικές προληπτικής συντήρησης μνημείων, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 
 

Εορτασμοί ολοκλήρωσης του έργου

 

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, διοργανώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για το κλείσιμο του έργου “Μονοπάτια Κληρονομιάς Σκιάθου”. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το παιχνίδι πόλης “Κυνηγοί Ιστοριών”, ακολούθησε πεζοπορία στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Σκιάθου, και η ολοκλήρωση έγινε με εορταστική εκδήλωση στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

 
  • «Κυνηγοί Ιστοριών» - παιχνίδι πόλης

Το παιχνίδι πόλης “Κυνηγοί Ιστοριών” είναι σχεδιασμένο για παιδιά, με μορφή κυνηγιού θησαυρού. Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά να ανακαλύψουν τις ιστορίες του τόπου τους, μέσω των αφηγήσεων των ντόπιων, σκανάροντας τους QR κωδικούς που βρίσκονται πάνω στις νέες πινακίδες του έργου και παίζοντας ένα διασκεδαστικό παιχνίδι εξερεύνησης και γρίφων.

 
  • Πεζοπορία

Μετά το παιχνίδι, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πεζοπορία από το λιμάνι της Σκιάθου έως την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η διαδρομή περιλάμβανε τμήματα των διαδρομών ST2, ST3 και ST3A, κινούμενοι παράλληλα με το παραλιακό μέτωπο. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν διάφορα σημεία ενδιαφέροντος.

 
  • Εορταστική Εκδήλωση

Η εορταστική εκδήλωση στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου περιλάμβανε ενημέρωση για το πρόγραμμα, αναφορά στους σκοπούς του έργου, τις επιμέρους δράσεις, καθώς και παρουσίαση των παραδοτέων του έργου.

 
 

Τελική δράση: Πεζοπορία στα Μονοπάτια Κληρονομιάς

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, σας προσκαλούμε να ανακαλύψουμε μαζί τα μονοπάτια κληρονομιάς της Σκιάθου, μέσα από μια όμορφη πεζοπορία!

Μπείτε στην σελίδα Facebook της Paths of Greece για να μάθεται περισσότερες πληροφορίες.

 

Ευχαριστίες

Το έργο “Μονοπάτια Κληρονομίας Σκιάθου” ήταν ένα απαιτήτικό πρόγραμμα που βασιζόταν, σε ένα μεγάλο του βαθμό, στην εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, για την καλή του ολοκλήρωση.

Για καλή μας τύχη, η κοινωνία της Σκιάθου αποκρίθηκε στο κάλεσμα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

Τους αφηγητές των ιστοριών:  

  • Μαρία Κουτσερή

  • Κυριακή Κανταράκια

  • Θοδωρής Τζούμας

  • Γιώργος Σανιδάς

  • Κωνσταντίνος Κουτούμπας

  • Κωνσταντίνος Καρακούδας

  • Ζωή Προύσαλη

  • Μαίρη Παρίσση

  • Ματούλα Κανταράκια

  • Ζωή Παρίσση

  • Γιάννης Παρίσης

Τους εκπροσώπους του Δήμου:

  • Θοδωρής Τζούμας

  • Βερβέρη Φιλίτσα

  • Δημήτρης Καραθάνος

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού:

  • Θεόκλητος Τσαγκάρης

  • Γιαννούλα Κοκολιού

Τον πολιτιστικό σύλλογο “Σκιάθος”:

  • Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου

 

Η ομάδα έργου

 

*Το έργο «Μονοπάτια κληρονομιάς Σκιάθου» εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2023» και ειδικότερα στον άξονα προτεραιότητας «Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την

προστασία και αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος με γνώμονα το περιβάλλον». Ο προϋπολογισμός των 50.000€ λαμβάνει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο με δικαιούχο την ΚοινΣΕπ Paths of Greece, εταίρο την ΑΜΚΕ Diadrasis και με τη συμμετοχή του Δήμου Σκιάθου.