SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Γνωριμία με τα "μονοπάτια της κληρονομιάς της Σκιάθου"

Μέσα από μια υπέροχη διαδρομή 2024-10-09 11:47:25
Γνωριμία με τα
Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, ήρθε η στιγμή της ανακάλυψης των μονοπατιών κληρονομιάς της Σκιάθου, μέσα από μια όμορφη πεζοπορία!
 
Η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στην Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας, ακολουθώντας μια κυκλική πορεία που περνά από σημαντικά σημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, όπως το Κρύο Πηγάδι, την κορυφή Καραφλιτζανάκα και την Ιερά Μονή Αγίου Χαράλαμπου. Σε καθένα από αυτά τα σημεία, θα συναντήσετε ενημερωτικές πινακίδες με τίτλους και QR κωδικούς, που θα σας επιτρέψουν να ακούσετε ιστορίες αφηγημένες από ντόπιους.
Η συνάντησή θα γίνει στις 11:45, στον χώρο στάθμευσης της Ιεράς Μονής Ευαγγελίστριας. Από εκεί θα ανηφορίσουμε τον τσιμεντόδρομο προς το Κρύο Πηγάδι, περνώντας μέσα από ένα πανέμορφο καλντερίμι. Στην κορυφή Καραφλιτζανάκα, που είναι το πρώτο σημείο στάσης, θα απολαύσουμε την υπέροχη θέα και θα βγάλουμε φωτογραφίες. Η ανάβαση είναι περίπου 200 μέτρα.
 
Συνεχίζοντας προς τον Βορρά, θα περάσουμε από το ξωκλήσι της Αγίας Άννας και, ακολουθώντας έναν κατηφορικό χωματόδρομο, θα φτάσουμε στην Ιερά Μονή Αγίου Χαράλαμπου, όπου θα κάνουμε μια μεγαλύτερη στάση για ξεκούραση και ένα ελαφρύ κολατσιό. Η επιστροφή μας θα γίνει από το μονοπάτι που οδηγεί πίσω στην Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας.
 
Η συνολική διάρκεια της πεζοπορίας, μαζί με τις στάσεις, υπολογίζεται στις 4 ώρες, και η συνολική απόσταση είναι περίπου 6,5 χιλιόμετρα.
Για όσους δεν επιθυμούν να πάνε στην Ι.Μ. Ευαγγελίστριας με δικό τους μέσο, ορίζεται ως σημείο συνάντησης το 1ο Δημοτικό σχολείο Σκιάθου, στις 11:15 πμ. Το λεωφορείο της συγκοινωνίας Σκιάθου θα αναχωρήσει στις 11:30 πμ.
Για την επιστροφή από την Ι.Μ. Ευαγγελίστριας θα υπάρχει λεωφορείο, που θα ξεκινήσει περίπου στις 16:30 από την Ι.Μ. Ευαγγελίστριας για να φτάσει και πάλι στο 1ο Δημοτικό.
 
Η πεζοπορία διοργανώνεται από τον EcoΖην Σκιάθου, την Paths of Greece, την Diadrasis και τον Δήμο Σκιάθου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια Κληρονομιάς Σκιάθου», με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.
 
Χρηματοδότηση: ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ
Προϋπολογισμός: 50.000€
Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα: «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023»
Άξονας Προτεραιότητας 4: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»