SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

[εικόνες&video] Η Σκιάθος χαράζει Ζero Waste Rota & γίνεται πρότυπο ανακύκλωσης στην παράκτια τουριστική Ελλάδα

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της πρώτης τουριστικής σεζόν που εφαρμόστηκε στα ημερόπλοια 2024-10-05 21:30:06
[εικόνες&video] Η Σκιάθος χαράζει Ζero Waste Rota & γίνεται πρότυπο ανακύκλωσης στην παράκτια τουριστική Ελλάδα

 

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και ο Δήμος Σκιάθου, στο πλαίσιο του έργου Zero Waste Ρότα, πραγματοποίησαν ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκιάθου στο Μπούρτζι, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου. Στην ημερίδα, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των: Δήμου Σκιάθου, Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, τουριστικών ημερόπλοιων, Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Λιμεναρχείου, Αερολιμένα, καθώς και άλλων φορέων και πολιτών, παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο Zero Waste Ρότα και οι δράσεις του, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, καθώς και τα οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και από τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου σε ολόκληρη την τουριστική Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ

Το έργο Zero Waste Ρότα υλοποιεί ολοκληρωμένες δράσεις μείωσης των απορριμμάτων που παράγονται στα τουριστικά ημερόπλοια της Σκιάθου και στις παραλίες που αυτά επισκέπτονται, υιοθετώντας ενέργειες πρόληψης και συλλογής / αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών. Στόχος είναι η επίτευξη συνεργειών μεταξύ ημερόπλοιων, Δήμου και άλλων εμπλεκομένων φορέων, καθώς και των επισκεπτών του νησιού, ώστε να υπάρξει δραστική μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων στα ημερόπλοια και στις παραλίες που επισκέπτονται, με αποτελεσματική Διαλογή στην Πηγή, που μέχρι σήμερα δε γινόταν.

Σύμφωνα με την καταγραφές που έγιναν για την περίοδο από την έναρξη της τουριστικής περιόδου στα μέσα Μαΐου έως μέσα Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι συλλέχθηκαν συνολικά περίπου 14.600 κιλά ανακυκλώσιμων συσκευασιών, ενώ η χωριστή συλλογή τους θα συνεχιστεί έως και το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Η Σκιάθος είναι το πρώτο νησί όπου υλοποιείται τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα και θα αποτελέσει  παράδειγμα για εφαρμογή σε ολόκληρη την παράκτια τουριστική Ελλάδα, που έχει ημερόπλοια.

Το έργο Zero Waste Ρότα υλοποιείται από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με το Δήμο Σκιάθου και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), με χρηματοδότηση ποσού 49.990€ από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023».

Ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, δήλωσε «Από τα αποτελέσματα του έργου Zero Waste Ρότα είδαμε ότι όταν υπάρχει οργανωμένη δράση, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες. Σίγουρα υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης από τον Δήμο για δράσεις ευαισθητοποίησης και ανακύκλωσης. Στόχο έχουμε η συνεργασία αυτή με τη λήξη του προγράμματος να συνεχιστεί με πόρους του Δήμου για την ολιστική αντιμετώπιση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών».

Ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, αναφέρθηκε στην ημερίδα σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και κυκλικής οικονομίας, καθώς και τις προκλήσεις/ευκαιρίες για το νησί της Σκιάθου. Επίσης, τόνισε την καινοτομία του έργου Zero Waste Ρότα και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίησή του για το νησί της Σκιάθου, αλλά και το παράδειγμα που θα αποτελέσει για εφαρμογή σε ολόκληρη την παράκτια τουριστική Ελλάδα.

Η Κατερίνα Πελεκάση, από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, παρουσίασε αναλυτικά το έργο Zero Waste Ρότα, τις δράσεις του και τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του και τόνισε τη θετική ανταπόκριση πουυπήρξεγια ενεργή συμμετοχή και αποτελεσματική συνεργασία από τους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στα τουριστικά ημερόπλοια, καθώς και από τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες της Σκιάθου, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.