SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Σκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία | γράφει η Άρια Σεβλιανού (*)

2024-10-01 20:29:55
Σκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία | γράφει η Άρια Σεβλιανού (*)
Παγκόσμια Ημέρα για τη Τρίτη Ηλικία αποτελεί η 1η Οκτωβρίου. Η Τρίτη Ηλικία ή τα περήφανα γηρατειά όπως κάποτε έλεγαν για να προσδιορίσουν τους ανθρώπους εκείνους που κουβαλάνε εμπειρία, γνώση και αγώνες για ένα καλύτερο κόσμο. Η Τρίτη Ηλικία η οποία είναι περίπλοκη γιατί έχει πολλές αλλαγές βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές, ενώ παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίσει τα αρνητικά στερεότυπα αφού πλέον δεν αποτελούν τη παραγωγική ηλικία, δεν έχουν ενδιαφέρον και θεωρείται ότι έχουν μόνο προβλήματα υγείας και πρέπει να ασχολούνται μόνο με αυτά.
 
Σίγουρα η προετοιμασία για την είσοδο στη Τρίτη Ηλικία δημιουργεί άγχος, για αυτό και η κοινωνία οφείλει να προετοιμάσει τα άτομα για τις αλλαγές αυτές και να τους εξασφαλίσει εκείνες τις συνθήκες για να μπορέσουν ατομικά να οργανώσουν τον τρόπο ζωής τους  ώστε να αισθάνονται ικανοποίηση. Η ουσία της ζωής είναι η αλλαγή, χωρίς αλλαγές ολόκληρος ο οργανισμός πεθαίνει, αναφέρει η B Friedan.
 
Έχουμε φροντίσει όμως σαν κοινωνία να καλύψουμε τις βασικές τους ανάγκες; Μπορούν σήμερα να ζήσουν με αξιοπρέπεια; Να έχουν εισόδημα που να τους εξασφαλίσει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης, να έχουν στέγη, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να μπορούν να παραμένουν στο σπίτι τους μέχρι το τέλος της ζωής τους; Να υπάρχουν δομές σε κάθε τόπο για να καλύπτουν τις ανάγκες τους όταν δεν είναι εφικτό να γίνεται από τους ίδιους και τις οικογένειές τους;
 
Σίγουρα έχουν γίνει αρκετά βήματα και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα σύμφωνα πλέον με τις νέες ανάγκες της Τρίτης Ηλικίας.
Αυτή τη φάση της ζωής είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσουμε μέσα από την οπτική της αναζήτησης νέων στόχων, ρόλων και δραστηριοτήτων, γιατί η ζωή των ανθρώπων έχει συνέχεια, εξέλιξη προσωπική και πνευματική μέχρι το τέλος.
 
(*) `Αρια Σεβλιανού
Κοινωνική Λειτουργός
Κέντρου Υγείας Σκιάθου