SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Oλοκληρώθηκε η έκθεση των αριστουργηματικών μοντέλων πλοίων του Σ. Σοφικίτη

Το "ευχαριστώ" του Δ.Σ. του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου στους αδερφούς "Δερβένη" 2024-09-21 18:45:19
Oλοκληρώθηκε η έκθεση των αριστουργηματικών μοντέλων πλοίων του Σ. Σοφικίτη

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση των αριστουργηματικών μοντέλων πλοίων του Παναγιώτη Σ. Σοφικίτη στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου στο Μπούρτζι, όπου και εκτέθηκαν όλο το φετινό καλοκαίρι.

Παραμένουν ακόμη και κοσμούν τις αίθουσες του μουσείου τα έργα του που ευγενώς δώρισε στο μουσείο (τα "Π. ΠΑΣΧΑΛΗΣ" και "ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ /ΒΑΡΚΑΛΑΣ"), καθώς και τα, με παραχώρηση, αλλά που εξακολουθούν να ανήκουν ιδιοκτησιακά: του ιδίου το "ΠΕΡΑΜΑ/ΕΛΕΝΗ Π.", του κ. Δερβένη / Skiathos Palace Ηotel  τα "ΑΡΗΣ ΤΣΑΜΑΔΟΥ " και "ΦΡΕΓΑΤΑ ΕΛΛΑΣ", του Ι. Θ. Παρίσση το "ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ" και του Γ.Φ.Χρήστου το "ΣΑΝΤΑΛΑ’’.

Τα σαράντα ξύλινα ομοιώματα πλοίων που εκτέθηκαν εντυπωσίασαν τους συνέδρους του ΙΓ` Πανελλήνιου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων, που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο στις 17-19 Μαΐου 2024, καθώς και τους απλούς και επίσημους επισκέπτες του μουσείου που είχαν την τύχη να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι στο νησί.  

Τα σκάφη αυτά, διαφόρων τύπων και εποχών, καλύπτουν την χρονική περίοδο από την χρόνους του Ομήρου μέχρι και τις μέρες που η Ιστιοφόρος ναυτιλία άρχισε να εξελίσσεται σε μηχανοκίνητη με την εγκατάσταση μηχανών στα παραδοσιακά ιστιοφόρα πλοία. 

Ο Παναγιώτης Σοφικίτης συνταξιούχος φιλόλογος καθηγητής, που γεννήθηκε στη Σκόπελο και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα όπου ασχολείται με την μικρο-ναυπηγική και κατασκευάζει εξ ολοκλήρου με απόλυτη αναλογία και ακρίβεια ξύλινα ομοιώματα πλοίων για περισσότερο από σαράντα χρόνια. 

Το σύνολο του έργου του έχει παρουσιασθεί μέχρι τώρα στα:

- 2014 Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας

- 2017 Κεντρική αίθουσα Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων

- 2018 Τήλος / Ναυαρίνεια

- 2018 Μέγαρο χορού Καλαμάτας

- 2023 Κ/φος Ορφέας Σκοπέλου

- 2024 Μπούρτζι Σκιάθου 

Έργα του βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνας (Παλαιά Βουλή), στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος στον Πειραιά, στο Λαογραφικό Μουσείο της Σκοπέλου, στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και σε ιδιωτικές συλλογές.

Το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου ευχαριστεί θερμά τον αγαπητό φίλο Παναγιώτη Σοφικίτη για την τιμή που μας έκανε να εκθέσει τα έργα του στην Σκιάθο και την ανεκτίμητη δωρεά των παραπάνω αναφερομένων ομοιωμάτων πλοίων.