SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ: « Σημαντικό έργο για το μέλλον του νησιού τα μονοπάτια κληρονομιάς της Σκιάθου

Σκοπός του έργου η ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σκιάθου μέσα από το Δίκτυο Μονοπατιών 2024-09-18 07:43:27
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ: « Σημαντικό έργο για το μέλλον του νησιού τα μονοπάτια κληρονομιάς της Σκιάθου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΌ 2Ο ΕΩΣ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

«Το όλο πρόγραμμα κινήθηκε εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί εξ΄αρχής και όλα έγιναν σωστά. Ήταν εξ΄αρχής ένα καινούργιο πρόγραμμα και το πληροφοριακό υλικό που συγκεντρώθηκε και αφορά τόσο στην πολιτιστική κληρονομιά της Σκιάθου όσο και στα ΑμεΑ, αποτελούν σαφώς ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο προσφέραμε στην Σκιάθο και θέλουμε να μείνει στο νησί, ώστε να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον προς όφελος των κατοίκων». Αυτό τονίζει μιλώντας στο Skiathoslife.gr ο κ.Νίκος Κατσαρός, μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Μονοπάτια της Ελλάδας» αναφερόμενος στο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα διεξαχθούν την Παρασκευή 20 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στη Σκιάθο και αφορούν στο έργο «Μονοπάτια Κληρονομιάς Σκιάθου». Το εν λόγω έργω υλοποιείται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μονοπάτια της Ελλάδας» σε συνεργασία με την Α.Μ.Κ.Ε. Διάδρασις και την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου και σε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.`

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Λέτσιο

 

Σκοπός του έργου είναι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου μέσα από το δίκτυο των μονοπατιών της. Το έργο ενίσχυσε το υφιστάμενο πεζοπορικό δίκτυο του νησιού με πέντε νέες θεματικές πολιτιστικές διαδρομές. Σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος τοποθετήθηκαν πινακίδες με QR κωδικούς. Οι επισκέπτες σκανάροντάς τους θα μπορούν να ακούσουν τους ίδιους τους κατοίκους να μιλούν για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. Επιπλέον, προστέθηκαν πληροφορίες για την προσβασιμότητα των διαδρομών για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ): «Στα σημεία εκκίνησης των μονοπατιών υπάρχουν πινακίδες που προσφέρουν πληροφορίες για την προσβασιμότητα κάθε διαδρομής, καθιστώντας το πεζοπορικό δίκτυο του νησιού μια ολοκληρωμένη και προσβάσιμη εμπειρία για όλους» αναφέρει ο κ.Κατσαρός και προσθετει:«Στη Σκιάθο σήμερα υπάρχουν 14 διαδρομές και όλες έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, είναι ανοιχτές και σηματοδοτημένες και ως εκ τούτου είναι εφικτό να διεκπεραιωθούν. Με βάση αυτό το σύστημα που δημιουργήσαμε για την πληροφόρηση δίνουμε την δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιήσει όποιες διαδρομές θέλει».

«Ό,τι έχουμε κάνει έως σήμερα θέλουμε να έχει συνέχεια. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και μια συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Σκιάθου κ. Θεοδ.Τζούμα. Ιδέες υπάρχουν για την συνέχιση όλων των τμημάτων του προγράμματος, ενώ επίσης έχουμε μια πολύ καλή γνώση της Σκιάθου και των δυνατοτήτων της» υπογραμμίζει ο κ.Κατσαρός και συνεχίζει: «Οι ιστορίες που προέκυψαν μέσα από τις αφηγήσεις και τις αναμνήσεις των κατοίκων του νησιού, συνιστούν κάτι πρωτοποριακό για το οποίο σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια στο επόμενο διάστημα. Μια οικογένεια θα μπορεί να κάνει την βόλτα της και συγχρόνως ν΄ακούει και τις διάφορες ιστορίες. Οι ιστορίες αυτές έχουν ηχογραφηθεί και έχουν κατόπιν συμπεριληφθεί σε μια πλατφόρμα, στην οποία μπορεί ο καθένας μπορεί να περιηγηθεί μέσα από την χρήση του κινητού του τηλεφώνου. Θα μπορούν π.χ να σκανάρουν τις πινακίδες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του νησιού και κατόπιν να βρίσκουν τις σελίδες με την σχετική ηχογράφηση. Όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) θα έχουν μελλοντικά την δυνατότητα να έχουν μια πληρέστερη ενημέρωση σε ποιές διαδρομές θα μπορούν να πάρουν μέρος».

Ως προς τις εκδηλώσεις αυτό περιλαμβάνει:

Στις 4.30 το απόγευμα της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί να γίνει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το σεμινάριο για την συντήρηση των μονοπατιών κληρονομιάς. Το σεμινάριο αυτό εντάσσεται στο έργο «Μονοπάτια Κληρονομιάς Σκιάθου». Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση ενός οδηγού συντήρησης μονοπατιών και απεθύνεται στους υπαλλήλους του Δήμου Σκιάθου. Περιέχει πρακτικές πληροφορίες για τη συντήρηση και την αποκατάστασή τους, όπως και ενός πρωτοκόλλου παρακολούθησης της κατάστασής τους:(βατότητα, προσβασιμότητα, σήμανση) και της διαπίστωσης τυχόν προβλημάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, οι συμμετέχοντες(πολιτιστικοί σύλλογοι και μαθητές σχολείων) θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πρακτικές προληπτικής συντήρησης μνημείων τα οποία βρίσκονται στα μονοπάτια: «Θα μπορούν οι συμμετέχοντες να καταγράψουν τα όποια προβλήματα και στη συνέχεια να τα κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες του Δήμου. Και από εκεί και μετά ο Δήμος θα γνωρίζει τι είδους επισκευαστικές εργασίες θα πρέπει να γίνουν» επισημαίνει από την πλευρά του ο κ.Κατσαρός.

 

Στις 10 το πρωΐ της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου καλούνται μικροί και μεγάλοι να συγκεντρωθούν μπροστά από την προτομή του Βασίλη Λάσκου, στο παλιό λιμάνι, και να λάβουν μέρος σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης των ιστοριών, οι οποίες κρύβονται στα πεζοπορικά μονοπάτια του νησιού. Απαραίτητη προυπόθεση οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους ακουστικά κινητού τηλεφώνου και να φορούν άνετα παπούτσια. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την εορταστική εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 12 το πρωΐ στον περίβολο του Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου.