SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Συσκευασία κρασιού: πώς γίνεται σε απλά βήματα

2024-09-17 21:38:35
Συσκευασία κρασιού: πώς γίνεται σε απλά βήματα
Το κρασί αποτελεί από την αρχαιότητα ένα από τα βασικότερα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, είναι μέρος μιας ολόκληρης κουλτούρας και συνδυάζεται με διάφορες τροφές ανάλογα με τη γεύση και την υφή του. 

Η ποιότητά του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος των σταφυλιών, η συγκομιδή τους, η ζύμωση αλλά και η σωστή συσκευασία. Πώς, όμως, γίνεται η τυποποίηση του κρασιού και ποια μηχανήματα συσκευασίας χρησιμοποιούνται για αυτή την τόσο σημαντική διαδικασία που διατηρεί το κρασί αναλλοίωτο;

Τρύγος

Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας είναι ο τρύγος, δηλαδή η συγκομιδή του σταφυλιού. Οι οινοπαραγωγικές μονάδες που στοχεύουν στην υψηλή ποιότητα του κρασιού τους πραγματοποιούν τον τρύγο είτε χειρωνακτικά είτε με ειδικά θεριστικά μηχανήματα που διαχωρίζουν τα χαλασμένα από τα υγιή σταφύλια. Στη συνέχεια, ακολουθεί η γλευκοποίηση, η διαδικασία δηλαδή της παραγωγής μούστου από τα σταφύλια, αφού αφαιρεθούν τα κοτσάνια που μπορούν να αλλοιώσουν τη γεύση του κρασιού.

Ζύμωση

Δεύτερο στάδιο είναι η ζύμωση, κατά την οποία τα σάκχαρα του μούστου παράγουν οινόπνευμα λόγω της αλκοολικής ζύμωσης που επιτελείται από τις ζυμάσες των ζυμομυκήτων του φλοιού των σταφυλιών. Η ζύμωση του κρασιού γίνεται μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή βαρέλια από ανοξείδωτο ατσάλι και διαρκεί από μία έως τέσσερις εβδομάδες. Το κρασί μπορεί να παραμείνει στα βαρέλια ακόμα και για αρκετά χρόνια, για να ωριμάσει.

Εμφιάλωση του κρασιού

Βασικό στάδιο για τη διατήρηση της γεύσης και της ποιότητας του κρασιού είναι η εμφιάλωσή του, κατά την οποία ο οίνος συσκευάζεται σε φιάλες αεροστεγώς και ταπώνεται με φελλό, διότι η επαφή του κρασιού με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας μπορεί να το αλλοιώσει. Αρχικά, το φορτηγό που μεταφέρει το μούστο ή το κρασί στη μονάδα συσκευασίας ζυγίζεται πάνω στη γεφυροπλάστιγγα, στην οποία οι δυναμοκυψέλες καταγράφουν το καθαρό βάρος. Έπειτα, το προϊόν ξεφορτώνεται και αναλαμβάνουν οι μονάδες πλήρωσης και πωματισμού που είναι αυτόματες.

Τα μηχανήματα συσκευασίας στις γραμμές εμφιάλωσης αποτελούνται από μηχανήματα ζύγισης, τα οποία είτε μετρούν τον όγκο του κρασιού για να ταιριάζει ακριβώς στο αντίστοιχο μπουκάλι (ογκομετρικά ζυγιστικά συστήματα) είτε μετρούν το βάρος του, αφού ο όγκος του προϊόντος είναι προκαθορισμένος (ζυγιστικά μηχανήματα βάρους). Τα ζυγιστικά συστήματα συνεργάζονται με τα γεμιστικά μηχανήματα, που υπολογίζουν τα δεδομένα που έχουν λάβει και γεμίζουν τα κυλινδρικά ή τετράγωνα μπουκάλια. Τα μπουκάλια στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ταπώνονται από τα πωματιστικά μηχανήματα με συνθετικό ή φυσικό φελλό ή σπανιότερα με βιδωτό καπάκι και δέχονται ετικέτες από τις ετικετέζες.

Οι μονάδες εμφιάλωσης είναι πλέον κυρίως αυτόματες και η απόδοσή τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 1000 φιάλες ανά ώρα. Γίνεται συνεπώς αντιληπτό ότι στις μέρες μας η παραγωγή και συσκευασία κρασιού είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη μείωση της τιμής του και αφετέρου την πιστοποίηση της ποιότητάς του με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Και τα δύο αποτελέσματα πάντως μόνο να ωφελήσουν μπορούν τον καταναλωτή, ο οποίος απολαμβάνει αυτό το ξεχωριστό προϊόν υπό ευνοϊκότερες πια συνθήκες. Η EMMETRON Systems προσφέρει λύσεις αυτοματισμού υψηλής τεχνολογίας για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας συσκευασίας κρασιού.