SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

(εικόνες & Video) Τιμήθηκαν οι Ήρωες του Υποβρυχίου "ΚΑΤΣΩΝΗΣ" στην Σκιάθο

2024-09-14 18:59:35
(εικόνες & Video) Τιμήθηκαν οι Ήρωες του Υποβρυχίου
Ρεπορτάζ : Νίκος Τζούμας / Φωτογραφίες - Video: Τina Whittington - Βασιλεία Παρίσση

 

Στα ανοιχτά του Κάστρου, της φύσει οχυρής τοποθεσίας στο βόρειο άκρο της Σκιάθου, βυθίστηκε ανήμερα του Σταυρού, το Σεπτέμβριο του 1943, το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού «Κατσώνης», με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Βασίλη Λάσκο.

Το υποβρύχιο «Κατσώνης» (Υ-1 «Κατσώνης»), στην πρώτη φάση του πολέμου (Οκτώβριος 1940-Απρίλιος 1941), εκτέλεσε συνολικά τέσσερις πολεμικές περιπολίες στην Αδριατική.

Στη δεύτερη φάση του πολέμου (Μάιος 1941-Οκτώβριος 1944), εξορμώντας στο Αιγαίο από βάσεις της Μέσης Ανατολής, ο «Κατσώνης» εκτέλεσε συνολικά τρεις πολεμικές περιπολίες, παράλληλα με ειδικές αποστολές (αποβιβάσεις και επιβιβάσεις πρακτόρων – καταδρομέων).    

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, κατά τη διάρκεια αναζητήσεως εχθρικής νηοπομπής, ο «Κατσώνης», με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Βασίλη Λάσκο, ενεπλάκη με γερμανικό καταδιωκτικό υποβρυχίων.
 
Ύστερα από δίωρη καταδίωξη το ελληνικό υποβρύχιο εξαναγκάστηκε σε ανάδυση και εξόρμηση διά πυροβόλου. Αφού προηγήθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ο «Κατσώνης» εμβολίστηκε από το διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε στίγμα Φ 39 0 20,5Β και Λ 023 0 23Α βορείως της Σκιάθου.
 
Για να τιμήσει τους ηρωικώς πεσόντες, τους άνδρες του που χάθηκαν κατά τη βύθιση του υποβρυχίου «Κατσώνης», το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε το όνομα ορισμένων εξ αυτών σε σκάφη της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών: πυραυλάκατος «Λάσκος» (προς τιμήν του  αντιπλοιάρχου Β. Λάσκου), πυραυλάκατος «Τρουπάκης» (προς τιμήν του υποπλοιάρχου Σ. Τρουπάκη), πυραυλάκατος «Μυκόνιος» (προς τιμήν του υποπλοιάρχου Σ. Μυκόνιου), πυραυλάκατος «Καβαλούδης» (προς τιμήν του σημαιοφόρου Μ. Καβαλούδη), πυραυλάκατος «Ξένος» (προς τιμήν του σημαιοφόρου Κ. Ξένου) και παράκτιο περιπολικό «Στάμου» (προς τιμήν του κελευστή Στάμου).
 
ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΒΥΘΙΣΗΣ 81 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΟΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ
 
Σήμερα αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία του Σταυρού πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών ενώ συγκινημένος εκφώνησε το Ιστορικό της ημέρας ο Εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πλοίαρχος, Ιωάννης Λειβαδάρος. Aξίζει να σημειωθεί πως από την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στην προβλήτα του Λιμανιού της Σκιάθου είχε δέσει η Πυραυλάκατος ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ
 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ 
 
 
Αμέσως μετά η Δημοτική Αρχή του τόπου και οι Αρχές του νησιού με τους Ιερείς, με πλήθος πολιτών, κατευθύνθηκαν στο Παλιό Λιμάνι εκεί που αγέρωχος στέκει ο Πλοίαρχος του Θρυλικού "Κατσώνης" Βασίλης Λάσκος 
 
Στεφάνια κατέθεσαν :
 
  • Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Θεόδωρος Τζούμας
  • Ο Εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΝ, Πλοίαρχος Ιωάννης Λειβάδαρος ΠΝ - Διοικητής Διοίκησης Υποβρυχίων
  • Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου κ. Γεώργιος Διολέττας 
  • Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου, Αστυνόμος Α` Αργύρης Διχτας
  • Ο Λιμενάρχης Σκιάθου, Αντιπλοίαρχος κ. Νικόλαος Κατσάμπας
  • Ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκιάθου, Πυραγός κ. Κυριάκος Χρόνης
  • Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αερολιμένα Σκιάθου, Αντιπύραρχος κ. Γεώργιος Λιακόπουλος
  • Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, Αξιωματικός ε.α. ΠΝ, κ. Μιχαήλ Πρωιμάκης
  • Ο Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Επίτιμος Διοικητής Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού κ. Γεώργιος Μπαμπλένης και η 
  • Η Εκπρόσωπος Συγγενών των Θυμάτων, Δημοσιογράφος κα Μπήλιω Τσουκαλά 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
 
 
Τέλος όλοι μαζί και πληθος πολιτών κατευθύνθηκαν στο τουριστικό σκάφος "ΚΑΛΥΨΩ" για την κατάθεση στεφάνου στον υγρό τάφο των Ηρώων του Υποβρυχίου "Κατσώνης". 
 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO
 
 
 
 
 
 
 
 

Photo Gallery