SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΙΤΣΗΣ : Mαθητής ...ετών 56 στο Εσπερινό Γυμνάσιο Σκιάθου

Συνέντευξη του Διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου Σκιάθου κ. Νίκου Γαρίτση στο Skiathoslife.gr 2024-09-10 19:43:03
 ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΙΤΣΗΣ : Mαθητής ...ετών 56 στο Εσπερινό Γυμνάσιο Σκιάθου
Ο Διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Σκιάθου κ. Νίκος Γαρίτσης μίλησε στο Skiathoslife.gr 

 

Το κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θ΄ακουστεί αυτή την Πέμπτη στις 18:30 με τον Αγιασμό, στο προαύλιο του Εσπερινού Γυμνάσιου Σκιάθου, το οποίο ξεκινά φέτος για πρώτη φορά την λειτουργία του. Το Εσπερινό Γυμνάσιο Σκιάθου ιδρύθηκε με υπουργική απόφαση μόλις τον περασμένο Ιούνιο μετά από σχετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκιάθου και την αμέριστη υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και της Υφυπουργού Παιδείας κ.Ζέττας Μακρή: «Η ίδρυση του Εσπερινού Γυμνασίου, όπως αποδεικνύεται από το έμπρακτο ενδιαφέρον και τις μέχρι τώρα εγγραφές, ήταν μια αναγκαιότητα της κοινωνίας. Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των μαθητών χωρίς να υπάρχει το κατάλληλο παραμικρό πρόβλημα» υπογραμμίζει μιλώντας στο skiathoslife.gr ο κ. Νίκος Γαρίτσης, διευθυντής του Εσπερινού Γυμνάσιου Σκιάθου, ο οποίος έχει συμπληρώσει έως σήμερα 21 χρόνια εμπειρίας σε εσπερινά σχολεία.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Λέτσιο 

 

«Το Εσπερινό θα συστεγάζεται μαζί με το ημερήσιο γυμνάσιο και το γενικό λύκειο της Σκιάθου, ενώ η κάθε τάξη θα λειτουργήσει έχοντας από ένα τμήμα. Το προσωπικό του σχολείου αποτελείται από τέσσερις καθηγητές και αυτή την στιγμή έχει καλυφθεί περίπου το 80% του ωρολόγιου προγράμματος» επισημαίνει ο κ.Γαρίτσης προσθέτοντας και τις εξής πληροφορίες: «Ο νεότερος μαθητής μας είναι 33 ετών και ο μεγαλύτερος είναι 56 ετών.

Οι εγγραφές αναμένεται να κρατήσουν έως σχεδόν το τέλος του Σεπτεμβρίου λόγω του είμαστε ένα νεοσύστατο σχολείο. Τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών θα έχει η Α` Γυμνασίου, γεγονός που από μόνο του είναι πολύ θετικό. Η πρώτη χρονιά είναι αυτή που θα κρατήσει και θα δώσει ζωή στο σχολείο δίνοντας την κατάλληλη ώθηση για άλλα δύο πιο δυνατά χρόνια».

 

Έως τώρα έχουν γίνει εγγραφές μαθητών και στις τρείς τάξεις. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν μαθητές, που είτε διέκοψαν την φοίτησή τους μετά την Α` Γυμνασίου, είτε έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Ενδιαφέρον έχει επίσης εκδηλωθεί-σύμφωνα πάντα με τον κ.Γαρίτση - και από αλλοδαπούς μαθητές, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν στη χώρα τους την υποχρεωτική εκπαίδευση: «Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να κάνουμε να πιστέψουν όλοι οι μαθητές πως μπορούν να τα καταφέρουν. Ευχή μας επίσης είναι όχι μόνο να διατηρηθεί το εσπερινό γυμνάσιο, αλλά ν`αποκτήσει στα επόμενα χρόνια και τάξεις λυκείου. Κάπως έτσι εξελίσσονται συνήθως τα πράγματα στα νησιά και στις κοινότητες με μικρό πληθυσμό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γαρίτσης.

O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ κ. ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΙΤΣΗΣ

 

Αναφερόμενος στο ημερήσιο πρόγραμμα του εν λόγω σχολείου ο κ. Γαρίτσης σημειώνει: «Το ωράριο ενός εσπερινού είναι αυτό που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα σχολεία. Κάποια ξεκινούν τα μαθήματα τους στις 6 μ.μ, ενώ τα περισσότερα αρχίζουν τα μαθήματα στις 6.30 μ.μ. Υπάρχει ελαστικότητα και κατόπιν συνεννόησης με την πλειοψηφία των μαθητών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και λίγο μετά τις 7 μ.μ.

Σε σχέση με άλλες χώρες όπως π.χ την Κύπρο, όπου εκεί υπάρχουν συνάδελφοι με τους οποίους ανταλλάσσουμε κάποιες απόψεις επί του θέματος, δεν έχουμε κάποιες ιδιαίτερες αλλαγές και τροποποιήσεις όσον αφορά το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων. Τα μαθήματα είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του ημερήσιου, ενώ μικρές εώς ελάχιστες διαφορές υπάρχουν στην ύλη που πρέπει να διδαχθεί. Και αυτό ισχύει και για τα Εσπερινά ΕΠΑΛ. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ενώ η ύλη είναι ίδια με τα ημερήσια οι ώρες διδασκαλίας είναι λιγότερες στα εσπερινά. Αυτό είναι ένα ζήτημα που οφείλει να το εξετάσει το Υπουργείο Παιδείας».

Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη ο κ.Γαρίτσης εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον και ταυτόχρονα διατυπώνει και τις εξής σκέψεις: «Το σχολείο μας θα λειτουργεί σαν ένα παραγωγικό εργαστήρι, όπου όλοι συμμετέχουν στα σχολικά δρώμενα και αναδεικνύουν τις διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς τους. Ένας από τους εσωτερικούς στόχους του σχολείου μας είναι η αναβάθμιση της εικόνας και το άνοιγμα του Εσπερινού στην κοινότητα και την αγορά εργασίας. Για τον σκοπό αυτό, προγραμματίζουμε μια σειρά από εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί-και όχι μόνο-ευελπιστώντας στην υποστήριξη της υλοποίησης τους, τόσο από τη δημοτική αρχή αλλά και τον επιχειρηματικό τομέα του νησιού».