SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Golden Visa στην Ελλάδα - Τι ισχύει για την πενταετή άδεια διαμονής;

2024-09-09 17:24:19
Golden Visa στην Ελλάδα - Τι ισχύει για την πενταετή άδεια διαμονής;

Η Golden Visa στην Ελλάδα προσφέρει στους επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δυνατότητα να αποκτήσουν πενταετή άδεια διαμονής μέσω επένδυσης σε ακίνητα ή άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, χάρη στα πολλαπλά του πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα ελεύθερης διαμονής στην Ελλάδα και η πρόσβαση στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Τι είναι η Golden Visa στην Ελλάδα;

Η Golden Visa, ή αλλιώς Χρυσή Βίζα στην Ελλάδα, είναι ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες εκτός Ε.Ε. να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα μια σημαντική επένδυση σε ακίνητα ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η άδεια αυτή ισχύει για πέντε χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί, ενώ οι κάτοχοί της έχουν το δικαίωμα να ζουν και να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ζώνης Schengen. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε επενδυτές που επιθυμούν να επωφεληθούν από τα χαμηλά κόστη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα και τη σταθερή αύξηση των τιμών τους.

Ποιο μεσιτικό γραφείο μπορεί να με βοηθήσει για την απόκτηση Golden Visa στην Ελλάδα;

Προκειμένου να ενημερωθείτε αναλυτικά για τους όρους και τα δικαιολογητικά της Golden Visa στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το μεσιτικό γραφείο Greca House. Το γραφείο θα σας βοηθήσει τόσο με την εύρεση του κατάλληλου ακινήτου για επένδυση, όσο και με όλα τα διαδικαστικά που αφορούν την αίτηση για την Golden Visa, προσφέροντάς σας πλήρη υποστήριξη κατά τη διαδικασία.

Τι απαιτείται για την έκδοση Golden Visa στην Ελλάδα;

Η βασική προϋπόθεση για την απόκτηση της Golden Visa είναι η επένδυση σε ακίνητα με ελάχιστο ποσό που καθορίζεται από τη ζώνη στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Οι πρόσφατες αλλαγές στο πρόγραμμα, από τον Σεπτέμβριο του 2024, εισάγουν δύο επίπεδα επενδύσεων:

  1. 800.000 ευρώ για περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη.
  2. 400.000 ευρώ για άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Επιπλέον, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από χαμηλότερα όρια για ειδικές κατηγορίες ακινήτων, όπως η μετατροπή εμπορικών ακινήτων σε κατοικίες ή η αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, με ελάχιστο ποσό επένδυσης 250.000 ευρώ.

Ποια είναι τα δικαιώματα που προσφέρει η Golden Visa στην Ελλάδα;

Η Golden Visa επιτρέπει στους κατόχους της και στα μέλη της οικογένειάς τους να διαμένουν στην Ελλάδα για πέντε χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης. Επίσης, προσφέρει δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Οι οικογένειες των επενδυτών επωφελούνται επίσης από τη διαμονή, με τα παιδιά τους να μπορούν να διαμένουν μέχρι να γίνουν 21 ετών.

Ποια είναι η διαδικασία αίτησης για την Golden Visa;

Η διαδικασία αίτησης για την Golden Visa, πέρα την επένδυση σε ακίνητα, περιλαμβάνει την υποβολή συγκεκριμένων εγγράφων, όπως απόδειξη της επένδυσης, πιστοποιητικό υγείας και ποινικό μητρώο. Η αίτηση εξετάζεται εντός μερικών μηνών και εφόσον εγκριθεί, χορηγείται η άδεια διαμονής για πέντε χρόνια.

Ανανεώσεις και διάρκεια της Golden Visa - Τι ισχύει για την πενταετή άδεια διαμονής;

Η Golden Visa ισχύει για πέντε χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί, εφόσον η επένδυση παραμένει ενεργή. Η ανανέωση γίνεται για άλλες πέντε χρόνια, χωρίς όριο στον αριθμό των ανανεώσεων, κάτι που επιτρέπει στους επενδυτές να παραμένουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα.

Σύγκριση της Golden Visa στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, η ελληνική Golden Visa προσφέρει πιο ευνοϊκά όρια επένδυσης σε συγκεκριμένες περιοχές. Επιπλέον, η ευελιξία που προσφέρει σε επενδυτές με μικρότερες επενδύσεις για ειδικές περιπτώσεις (π.χ. αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων) καθιστά το ελληνικό πρόγραμμα ιδιαίτερα ελκυστικό. Τέλος, τα ακίνητα προς πώληση στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν μετατραπεί σε μία από τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις, αφού η εκμετάλλευσή τους από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά κέρδη.

Συμπεράσματα - Είναι η Golden Visa στην Ελλάδα μια καλή επενδυτική επιλογή;

Η Golden Visa στην Ελλάδα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής σε χώρα της Ευρώπης - Σένγκεν, ενώ παράλληλα επωφελούνται από την ολοένα και ανοδική αγορά ακινήτων. Οι διαρκείς τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων, οι αλλαγές στους όρους του προγράμματος Χρυσής Βίζας στην Ελλάδα και η σταθερή άνοδος της ελληνικής αγοράς ακινήτων, αποτελούν παράγοντες που θωρούμε ότι καθιστούν την επένδυση σε ακίνητα της Ελλάδας και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Golden Visa, μια εξαιρετική επιλογή.

 

Μεσιτικό Γραφείο Greca House

Πανεπιστημίου 44 – Αθήνα, ΤΚ: 10679

Τηλ.: 2108026132 | Κιν.: 6934165392