SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Δίκη για τον Ιανό: «Ο κ. Αγοραστός έκανε τα πρέποντα»

2024-09-09 14:45:51
Δίκη για τον Ιανό: «Ο κ. Αγοραστός έκανε τα πρέποντα»

Στο στάδιο των καταθέσεων των μαρτύρων υπεράσπισης πέρασε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας η ακροαματική διαδικασία για τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας τον Σεπτέμβριο του 2020 και άφησε πίσω τρεις νεκρούς και μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.

Οι τρεις πρώτοι μάρτυρες που κατέθεσαν ήταν υπέρ του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού ο οποίος αποτελεί έναν εκ των συνολικά δέκα κατηγορουμένων.

Αρχικά κατέθεσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τονίζοντας πως ο κ. Αγοραστός είχε δείξει ενδιαφέρον για τα θέματα των καθαρισμών και των αντιπλημμυρικών έργων ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επισημαίνοντας πως το 2018 είχε προτρέψει τα μέλη της Ένωσης να προσφύγουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την μεταβίβαση της αρμοδιότητας καθαρισμού ρεμάτων από το κράτος στις Περιφέρειες.

 

«Ο κ. Αγοραστός έκανε τα πρέποντα» ανέφερε ο μάρτυρας σχετικά με την αντιμετώπιση του Ιανού σημειώνοντας πως οι περιφερειάρχες κάνουν πάντα αυτά που είναι στην αρμοδιότητα τους.

Στη συνέχεια κατέθεσε η πρώην αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη και ένας τοπογράφος μηχανικός στον Αλμυρό. Αμφότεροι κατέθεσαν πως την επίδικη μέρα της 18ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Αγοραστός βρισκόταν στον Αλμυρό που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα καθώς εκεί είχε «χτυπήσει» αρχικά ο Ιανός πριν κατευθυνθεί στη δυτική Θεσσαλία.

Η τελευταία μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε υπέρ του δημάρχου Μουζακίου σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου σε ότι αφορά την ενημέρωση των πολιτών για την κυκλοφορία τους εν μέσω κακοκαιρίας. Θυμίζουμε πως στο Μουζάκι έχασε τη ζωή της η 43χρονη φαρμακοποιός καθώς το όχημα που οδηγούσε έπεσε σε σημείο του οδοστρώματος που είχε «φαγωθεί» με αποτέλεσμα στη συνέχεια να παρασυρθεί από το ποτάμι.

Νωρίτερα και για αρκετή ώρα το δικαστήριο απασχόλησε η κατάθεση και ανάγνωση εγγράφων από τους διαδίκους. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν δύο ώρες, ενδεικτικό του όγκου της δικογραφίας.

Να σημειωθεί πως λόγω απόσυρσης ορισμένων μαρτύρων υπεράσπισης, η προγραμματισμένη για αύριο δικάσιμος δεν θα πραγματοποιηθεί. Επόμενη δικάσιμος ορίστηκε η Τετάρτη με τις καταθέσεις των εναπομεινάντων μαρτύρων υπεράσπισης και στη συνέχεια αναμένεται η έναρξη του σταδίου απολογιών των κατηγορουμένων.

Θυμίζουμε πως οι κατηγορίες που αποδίδονται στους κατηγορούμενους είναι πλημμεληματικού τύπου και αφορούν τις πράξεις της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.

larissanet.gr