"Πινελιές του Αυγούστου" | Εγκαινιάζεται σήμερα στην Σκιάθο η ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής
Αφιερωμένη στη μνήμη της Εικαστικού Yvonne Ayoub 2024-08-08 23:34:34Εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 και ώρα 20.00 μ.μ η έκθεση ζωγραφικής «Πινελιές του Αυγούστου» στη μνήμη της Yvonne Ayoub. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο πολιτιστικό κέντρο Μπούρτζι από τις 10-23 Αυγούστου με την στήριξη του Δήμου Σκιάθου. Η Σκιάθος εμπνέει διαχρονικά με τα μοναδικά τοπία της, στα χρώματα του Αυγούστου, που τόσο ξεχωριστά έχουν αναδειχθεί στα καλλιτεχνικά έργα όλων των συμμετεχόντων. Θα χαρούμε να παρευρεθείτε! Οι Συμμετέχοντες : Asia Bresan, Λευτέρης Κανταράκης , Δέσποινα Μιτζέλου, Άγγελος Ταχτσής, Γεωργία Τσιάπα.
Στην διάρκεια των εγκαινίων της μελωδίες με το πιάνο θα χαρίσει η κα Καλλιόπη Ανδρικοπούλου!
Χορηγός Επικοινωνίας το Skiathoslife.gr
Η Yvonne Ayoub (1953-2024) ήταν μια βραβευμένη καλλιτέχνης της UNESCO. Έκανε τακτικά εκθέσεις με τα έργα της στη Σκιάθο, την Αθήνα, τη Βηρυτό και το Λονδίνο.
Έχοντας κλασική εκπαίδευση στο μπαλέτο και τις παραστατικές, δημιουργικές και διακοσμητικές τέχνες στα Arts Educational Schools στο Tring και το Λονδίνο, η Yvonne απόλαυσε μια επιτυχημένη καριέρα στη σκηνή, εμφανιζόμενη σε θέατρα και τηλεόραση σε όλο τον κόσμο, πριν τελικά εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Λιβανέζο σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. Απαρνούμενη την ευκαιρία να ακολουθήσει πτυχίο στις καλές τέχνες για χάρη της καριέρας της ως μπαλαρίνα, μόνο όταν τα παιδιά της έφυγαν από το σπίτι κατάφερε, τελικά, να αφοσιωθεί πλήρως στην καριέρα της στην τέχνη.
Η Yvonne πίστευε ότι η τέχνη είναι "Πραγματικά τροφή για την ψυχή" και ότι θα έπρεπε να είναι "Εύκολα προσβάσιμη, ευρέως γιορτασμένη και ελεύθερα απολαυστή από όλους. Είναι μια κοινή γλώσσα που μπορούμε όλοι να μοιραστούμε, ανεξάρτητα από γεωγραφικές, πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές, φυλετικές ή θρησκευτικές διαφορές που διαφορετικά θα μας χώριζαν".
Η Yvonne συνέχισε να ζει μια νομαδική ζωή, μοιράζοντας τον χρόνο της μεταξύ Λονδίνου, Βηρυτού και του όμορφου νησιού της Σκιάθου, όπου οι γονείς της ζούσαν για σχεδόν 30 χρόνια και όπου πάντα έβρισκε έμπνευση για να ζωγραφίζει. Το 2008, κληρονομώντας τη Villa Nicara (παλαιότερα Villa Kolios), η Yvonne ίδρυσε το ‘Painting Skiathos’, ένα καλλιτεχνικό καταφύγιο όπου η ίδια καλωσόριζε συναδέλφους καλλιτέχνες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να εξερευνήσουν και να μοιραστούν τη γνώση, τις ιδέες, τις φιλοσοφίες και τις δεξιότητές τους σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον, γεμάτο γενναιοδωρία και δημιουργικότητα.
Ένα μοναδικό και ειδυλλιακό περιβάλλον, το σπίτι και το στούντιο τέχνης της Yvonne προσέφεραν μια πηγή έμπνευσης για οποιονδήποτε επιθυμούσε να ανακαλύψει ή να αναπτύξει τον `καλλιτέχνη μέσα του`, μαζί με την ευκαιρία να διαιωνίσει παραδοσιακές τοπικές τεχνικές τέχνης όπως η βυζαντινή αγιογραφία, η ζωγραφική σε μετάξι και η δημιουργική γραφή, οι οποίες τείνουν να εξαφανιστούν από τον σύγχρονο κόσμο.
Για αρκετά χρόνια, η Yvonne, μαζί με επισκέπτες δασκάλους, οργάνωνε δημοφιλή καλλιτεχνικά μαθήματα και ποικίλα δημιουργικά εργαστήρια που έφεραν πολλή χαρά. Ήταν στο στοιχείο της όταν μοιραζόταν το σπίτι της στο νησί με εκείνους που αναζητούσαν ένα ήρεμο, εμπνευσμένο καταφύγιο, προσφέροντας τόσο απομόνωση όσο και την παρέα άλλων ζωγράφων. Μέσα από το ‘Painting Skiathos’, τους προσκαλούσε να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν όλες τις πτυχές του όμορφου διαμαντιού στο Αιγαίο, του νησιού της Σκιάθου.
"Πιστεύοντας ακράδαντα ότι υπάρχει ένας καλλιτέχνης μέσα σε όλους μας, παρομοιάζω την τέχνη με ένα ταξίδι με τρένο στο οποίο μπορούμε όλοι να επιβιβαστούμε ή να αποβιβαστούμε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας. Μπορεί να βρισκόμαστε σε διαφορετικά στάδια της Μεγάλης Περιπέτειας, αλλά σίγουρα υπάρχει άφθονος χώρος για όλους μας. Είτε ο εσωτερικός μας καλλιτέχνης παραμένει κρυμμένος είτε έχει ήδη βρει έναν δημιουργικό δρόμο να εξερευνήσει, η αυτοέκφραση μέσω της Τέχνης είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο και απόλυτα ικανοποιητικό ταξίδι - αλλά πολύ προσωπικό και ατομικό.
Δεν υπάρχει "σωστό" ή "λάθος", "καλό" ή "κακό". Υπάρχουν κανόνες (φτιαγμένοι για να σπάνε!) και τεχνικές που πρέπει να μάθουμε, βέβαια, αλλά είναι εκεί μόνο για να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει με αυτούς· να τους χρησιμοποιήσει, να τους καταχραστεί, να τους υιοθετήσει ή να τους παραμελήσει, όπως επιθυμεί, πειραματιζόμενος και ανακαλύπτοντας τι δουλεύει για ΕΣΑΣ!" - Yvonne Ayoub 2008
Αν και πολλά έχουν αλλάξει από τότε που η Yvonne μαγεύτηκε για πρώτη φορά από τη Σκιάθο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ευτυχώς, μεγάλο μέρος του τοπίου παραμένει ανέγγιχτο και τα τοπικά έθιμα, η αρχιτεκτονική και πολλές πτυχές μιας πολύ παραδοσιακής ζωής συνεχίζονται, όπως συνέβαινε εδώ και αιώνες.
Αυτά ήταν που παρείχαν συνεχώς την έμπνευση για το έργο της Yvonne. Εκτός από το να καταγράφει και να αποτυπώνει τη ζωή στη Σκιάθο με το έργο της, τα τελευταία χρόνια βοήθησε στη διατήρησή τους για τις μελλοντικές γενιές και, παράλληλα, εργάστηκε ενεργά για την προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού (και των ντόπιων καλλιτεχνών) στη Σκιάθο. Αυτό έγινε το πάθος και η μεγαλύτερη πρόκλησή της.
Τα έργα της Yvonne γίνονται ολοένα και πιο περιζήτητα και συλλέγονται από λάτρεις της τέχνης σε όλο τον κόσμο, ενώ οι εικονογραφήσεις της εμφανίζονται σε βιβλία, περιοδικά και κάρτες. Οι τοιχογραφίες της κοσμούν τους τοίχους ιδιωτικών και δημόσιων χώρων στο Λονδίνο και στην Ελλάδα.
Η Yvonne ήταν καλλιτέχνης με την αληθινή έννοια της λέξης, χωρίς όρια στα ταλέντα, τη δημιουργικότητα και την έκφρασή της, είτε μέσω του χορού, της ζωγραφικής, της σκηνής, της αφήγησης, της διδασκαλίας και της καλλιέργειας φιλίας.
Όταν δεν ήταν στη Σκιάθο, τα τελευταία χρόνια της Yvonne περνούσαν στην ηρεμία και γαλήνη της αγγλικής εξοχής, όπου ήταν πιο ευτυχισμένη απολαμβάνοντας τις απλές χαρές της ζωής, τα παιδιά και τα εγγόνια της, φροντίζοντας τον κήπο της, γράφοντας και, φυσικά, ζωγραφίζοντας.
Η Asia Bresan-Σαλταφερίδη, εικαστικός από την Κροατία,η οποία επισκέφτηκε τη Σκιάθο ένα καλοκαίρι και ως παρορμητική και ρομαντική φύση αποφάσισε να μείνει για πάντα εδώ. Έχοντας ως μέντορα τον παππού της, διευθυντή του κρατικού θεάτρου στο Σπλιτ, ζωγράφο, γλύπτη, μουσικό ακολούθησε τα βήματά του και σπούδασε Ιστορία της τέχνης, Ζωγραφική, Γλυπτική και Χαρακτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σπλιτ. Χρησιμοποιεί κάθε είδους υλικό και τεχνική. Κεραμικά, ζωγραφική σε ξύλο, πυρογραφίες στο δέρμα και στο ξύλο, λάδι, ακρυλικά, αυγοτέμπερα. Μόλις κατακτήσει κάτι θέλει να προχωρά στο επόμενο, αναφέρει η ίδια.
Λευτέρης Κανταράκης: Ένας Σκιαθίτης καλλιτέχνης με ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα, το οποίο στάθηκε αφορμή να βρει την έκφρασή του μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής. Ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει “ Όταν η ψυχή σου ξεχειλίζει έχεις την ικανότητα να δίνεις φως και χρώμα και στην πιο σκοτεινή γωνιά. Το φως και το χρώμα που δίνω στους πίνακές μου είναι η χαρά να μοιράζομαι το περίσιο της ψυχής μου”.
Η Δέσποινα Μιτζέλου : είναι μία ζωγράφος με σπάνια χαρακτηριστικά στη δουλειά της. Yπηρετεί την τέχνη της και ταυτόχρονα υπερασπίζεται την παράδοση του νησιού της Σκιάθου από το οποίο κατάγεται και υπερ αγαπά. Συνδυάζει αρμονικά τα παραμύθια με τη λαϊκή τέχνη και τα έργα της εκπέμπουν αθωότητα και αγάπη. Εξ απαλών ονύχων την κέρδισε η ζωγραφική. Στο τέλος του Δημοτικού Σχολείου συμμετέχει σε πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα "Ο Άσωτος Υιός" όπου και κερδίζει το πρώτο βραβείο. `Εκανε μαθήματα βυζαντινής αγιογραφίας στο πλευρό του διακεκριμένου αγιογράφου Κώστα Τσιρταβίδη. Τα έργα της εμπνέονται από τη φύση και τη λαογραφική παράδοση της Σκιάθου όπου και ζει μόνιμα. Εκεί καθρεφτίζεται το σπάνιο ήθος και η απαράμμιλη ευαισθησία της. Πρόκειται για ένα πολυποίκιλο έργο που αποτυπώνεται σε πίνακες, τοιχογραφίες, κεραμικά, βότσαλα, καπέλα και ρούχα
Το 1987 εκθέτει για πρώτη φορά στο ομαδική έκθεση και Σκιαθιτών καλλιτεχνών υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου
Το 1990 σε ατομική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο Σκιάθου
Το 1999 σε ατομική έκθεση με τίτλο "Νοσταλγικές Πινελιές" στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι.
Το 2005 συμμετέχει στην ομαδική έκθεση υπό την αιγίδα του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου
Τα έτη 2007 και 2008 με γνώμονα την ανάπτυξη συλλογικής δράσης μεταξύ των καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο νησί διοργάνωσε με δική της πρωτοβουλία ομαδικές εκθέσεις με τίτλο "Τα χρώματα της Σκιάθου"
Το Πάσχα του 2008 διοργανώνει την κατα γενική ομολογία ιδιαίτερη ομαδική έκθεση καλλιτεχνών με τίτλο "Το πρώτο φτερούγισμα"
Το 2009 πραγματοποιεί ατομική έκθεση με θέματα εμπνευσμένα από παραμύθια του τόπου μας.
Η τάση της να ζωγραφίζει μεγάλες επιφάνεια σην ώθησε να στραφεί και στην τοιχογραφία, ενέργεια καινοτόμα για το νησί της, που δημιούργησε σχολή και απασχόλησε κατά καιρούς τον αθηναϊκό τύπο.
Στους χαλεπούς καιρούς μας η Δέσποινα επιμένει "Να Δημιουργεί" προσπαθώντας να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.
Άγγελος Ταχτσής σπούδασε διακόσμηση στο ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ και Αγιογραφία στο ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ, ζει και εργάζεται στις Σέρρες από το 1990 μέχρι και σήμερα. Στο ενεργητικό του έχει 11 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος και σε ομαδικές.
Η Γεωργία Τσιάπα γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει και εργάζεται στη Λάρισα και είναι μητέρα δύο παιδιών. Είναι ζωγράφος, δικαστική υπάλληλος, ανθρωπολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος L.L.Μ. της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., στις Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές, Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική και Υποψήφια Διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής και τεχνικών ελαιογραφίας, στο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού με Δάσκαλο τον Αντώνη Κουρτικάκη στην Αθήνα, μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής στο εργαστήριο του Νίκου Στέφου στην Αθήνα και αγιογραφία στην Ι.Μ. Δημητριάδος. Σπούδασε με πλήρη υποτροφία Συντήρηση Ιστορικών και Παραδοσιακών Κτιρίων στο Δ.Ι.Ε.Κ. Βόλου.
Είναι συγγραφέας του ιστορικού βιβλίου με τίτλο “Προσεγγίζοντας το βίωμα της Ιστορίας: το ανέκδοτο ημερολόγιο ενός στρατιώτη της Μέσης Ανατολής (1941-1944)”, (υπό έκδοση, εκδόσεις Παρατηρητής) και παράλληλα έχει δημοσιεύσει μελέτες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συμμετέχει σε συνέδρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και επιμορφώνεται διαρκώς σε θέματα, Τέχνης, Εθνολογίας/Ανθρωπολογίας και Δικαιοσύνης.
Ζωγραφίζει αδιάλειπτα, κυρίως ελαιογραφίες, καθώς η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί την πιο αγαπημένη δραστηριότητά της. Έχει εκθέσει, έως τώρα, τα έργα της σε έξι ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και σε τρείς ομαδικές εκθέσεις εικαστικών, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως ο Βόλος, η Κως, η Αλόννησος, η Κομοτηνή, η Λάρισα κ.α.
Ταξιδεύει πολύ, έτσι σε συνδυασμό με την πλούσια σε ποικιλότητα επαγγελματική εμπειρία της και την εθνογραφική της έρευνα, συνδιαλέγεται και αλληλεπιδρά, με ευρύ φάσμα ανθρώπων, τόπων και πολιτισμών και αντλεί πολυδιάστατη έμπνευση για τα έργα της, πάντα με σεβασμό, αρμονία και ευαισθησία προς την τέχνη και την επιστήμη που αγαπά και υπηρετεί.