SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Αναλυτικά τα πρόστιμα που δόθηκαν μέσω MyCoast στη Μαγνησία

2024-07-30 11:34:56
Αναλυτικά τα πρόστιμα που δόθηκαν μέσω MyCoast στη Μαγνησία

Την περυσινή κακή εικόνα με τη μάχη της πετσέτας επιχειρεί φέτος να εξωραΐσει υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και να μπει μια τάξη στο χάος που υπήρχε στις παραλίες.

Ετσι, ενεργοποίησε τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, έβγαλε τις πολύπαθες Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου από τα γραφεία, έστησε πλατφόρμα όπου γίνονται ηλεκτρονικά πλέον όλοι οι διαγωνισμοί παραχώρησης και δημιούργησε και την ειδική εφαρμογή καταγγελιών MyCoast, που μπήκε στα κινητά των Ελλήνων και ξένων τουριστών, προκαλώντας το ενδιαφέρον δημοσιογραφικών δικτύων που μεταδίδουν ρεπορτάζ σε όλο τον κόσμο για την τεράστια κινητοποίηση του κράτους.

Ενώ όμως πέρυσι δόθηκε μάχη για να μπορούν να βρίσκουν λίγο χώρο οι λουόμενοι για να απλώσουν την πετσέτα τους, φέτος γίνεται μάχη για να βρουν… ένα αναψυκτικό και μία θέση σε ξαπλώστρα!

Σε… τσουνάμι «λουκέτων» σε τουριστικές επιχειρήσεις κατά μήκος της ακτογραμμής της Μαγνησίας εξελίσσεται η υπόθεση με τα πρόστιμα και τα «τελεσίγραφα» της Κτηματικής Υπηρεσίας για άμεση εκκένωση των ακτών, σε εφαρμογή του νέου Νόμου για τον αιγιαλό και τις παραλίες και μετά από καταγγελίες που έγιναν στην πλατφόρμα «My Coast».

pinakas_1
Επιχειρήσεις που σφραγίστηκαν λόγω παραβάσεων
 

Οπως σε κάθε μάχη, πάντως, υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες: τα νέα μέτρα και οι έλεγχοι για την προστασία του περιβάλλοντος, την τήρηση των αποστάσεων και την απαγόρευση κατάληψης χώρων επέφεραν υψηλή συμμόρφωση στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, κόβοντας τη φόρα στην τοπική διαπλοκή των παραλιών που έκαναν ό,τι ήθελαν. Ωστόσο, περιορίζουν σημαντικά τις διαθέσιμες ξαπλώστρες για τους λουόμενους.

Ειδικά στις πολύ μικρές σε έκταση παραλίες, αλλά και σε πολλές κοσμοπολίτικες που κατακλύζονται κάθε χρόνο από χιλιάδες λουόμενους (π.χ. σε Μύκονο, Μήλο κ.α.) οι ομπρελοξαπλώστρες που υπήρχαν πέρυσι εξαφανίστηκαν και δεν προβλέπεται να μπουν ούτε τον Αύγουστο, οπότε τελειώνει η καλοκαιρινή σεζόν.

Παραλίες-φιλέτα κινδυνεύουν έτσι να μείνουν άδειες από ξαπλώστρες όλο το καλοκαίρι, είτε επειδή κρίθηκαν ασύμφορες από τους επίδοξους αναδόχους, είτε διότι οργανωμένα συμφέροντα έβαλαν σε εφαρμογή μεγάλα μέσα και σαμποτάρουν τους διαγωνισμούς πετώντας λίγα χρήματα για να τους «πιστολιάζουν» ώστε να βγαίνουν άγονοι και άκυροι!

Πηγή: protothema.gr