SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (ικανότητες, ενέργεια, νερό, χρήσιμα είδη, φάρμακα, ασφάλεια κλπ) | Γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου

2024-07-19 07:52:23
ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (ικανότητες, ενέργεια, νερό, χρήσιμα είδη, φάρμακα, ασφάλεια κλπ) | Γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου

Απόσπασμα από ομιλία μου. Οι πληροφορίες είναι καταγεγραμμένες στα αρχεία μου από πολλές πηγές, έρευνα και μελέτη, από βιβλία /άρθρα /σεμινάρια για υγεία, ψυχολογία, επιβίωση, παρουσιάσεις και βίντεο της ομάδας Αυτάρκεια και Επιβίωση και άλλων ελληνικών και ξένων ομάδων επιβίωσης.

Έχουμε εκτυπώσει και μάθει
- Οδηγίες για Α΄ βοήθειες και γιατροσόφια της γιαγιάς.
- Συνταγές πώς να φτιάχνουμε κηραλοιφές (πολύ χρήσιμες για σκασίματα, τσιμπήματα εντόμων, σύγκαμα, έγκαυμα, αλλαγή πάνας μωρών, ερεθισμό του στήθους από το θηλασμό) και απλά φυσικά καλλυντικά.
- Πώς να φτιάχνουμε προζύμι, ψωμί, τραχανά, χυλοπίτες, παξιμάδια, χαρουπόμελο κλπ.
- Έχουμε εκτυπώσει ή γράψει σε χαρτί σημαντικά τηλέφωνα ή σημαντικές πληροφορίες, σε μια βλάβη ρεύματος ο υπολογιστής δε θα λειτουργεί, το κινητό δε θα μπορεί να φορτιστεί και οι αποθηκευμένες πληροφορίες θα μας είναι άχρηστες. Πιθανόν να έχει ρεύμα ο γείτονας και να καλέσουμε από εκεί, να έχουμε σε ένα χαρτάκι τον αριθμό που θα καλέσουμε!
Μαθαίνουμε πώς
- Να ανάβουμε φωτιά σωστά και να μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα.
- Να καλλιεργούμε τα λαχανικά μας.
- Να φτιάχνουμε κονσέρβες με σάλτσες, τουρσί, κρέας, τόνο κλπ και να αποξηραίνουμε λαχανικά.
- Να φτιάχνουμε τυρί (μια εύκολη μέθοδος: βράζουμε το γάλα, το “κόβουμε” με λεμόνι ή ξύδι και σουρώνουμε).
- Να ράβουμε ένα κουμπί, ένα στρίφωμα, ένα ξήλωμα, ένα μπάλωμα, ένα απλό ρούχο ή γάντια.
- Να αναγνωρίζουμε φυτά και βότανα. Κάνουμε μία βόλτα στην περιοχή που ζούμε και στις γειτονικές για να αναγνωρίσουμε τα δέντρα και φυτά της περιοχής, να ερευνήσουμε για τις φαρμακευτικές ή άλλες ιδιότητές τους, αν είναι βρώσιμα κ.λπ.
Γνωρίζετε ότι
- οι πευκοβελόνες έχουν βιταμίνη C και μπορούμε να τις πιούμε σαν τσάι; ΟΧΙ ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ
- μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αψέκαστα κληματόφυλλα σαν γάζες σε αλλαγή πληγών; αυτό έκαναν παλιά στα χωριά. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν χαρτί υγείας όταν υπάρχει έλλειψή του.
- Όταν δεν έχουμε αιμοστατικό βαμβάκι, μπορούμε να κάνουμε ότι έκαναν παλιά στα χωριά που δεν υπήρχαν φαρμακεία, να βάλουμε στην πληγή τσιγαρόχαρτο για στριφτά τσιγάρα, ή μολόχα ή λιωμένο κυπαρίσσι ή μαύρο πιπέρι ή πιπέρι καγιέν, ή σακουλάκια τσαγιού ή αλεσμένο καφέ ή λευκό ξύδι ή κουρκουμά κ.λπ.
- Γνωρίζετε ότι η πικροδάφνη είναι δηλητηριώδες φυτό; 1 φύλλο μπορεί να σκοτώσει ένα μωρό ή παιδί, 100γρ σκοτώνουν ένα άλογο. Δεν πίνουμε ούτε το νερό από το βάζο αν έχουμε βάλει εκεί κλαδιά, ούτε τα καίμε για να ζεσταθούμε, είναι θανατηφόρα!
- Αν μουλιάσουμε σιτάρι, φακές κλπ δημιουργούμε φύτρα που τρώγονται ωμά. Ένα κιλό σιτάρι δίνει 10 πιάτα φύτρα. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμα! Οδηγίες στο διαδίκτυο.
- Αν πολτοποιήσουμε τα φύτρα και τα ψήσουμε στο φούρνο σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ίσα να στεγνώσουν, φτιάχνουμε το ψωμί των Εσσαίων. Χορταστικότατο και ωφελιμότατο! Οι Εσσαίοι τα στέγνωναν στον ήλιο σε πέτρες.
Για όλα τα παραπάνω εξετάζουμε μήπως κάποιος είναι αλλεργικός σε κάποιο βότανο ή μπαχαρικό ή φυτό ή υπάρχει κάποια αντένδειξη σε σχέση με τυχόν θεραπεία του ή ιατρική αγωγή που ακολουθεί.
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
Καλό είναι να έχουμε στο σπίτι μας κάποια μικρά αποθέματα από τρόφιμα μακράς διαρκείας και νερό, φάρμακα και είδη φαρμακείου, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης φωτογραφία των δικών μας ανθρώπων για αναζήτηση, εάν χαθούμε να δείχνουμε τη φωτογραφία τους, μήπως τούς έχουν δει.
Στο φαρμακείο δεν ξεχνάμε να έχουμε πολυβιταμίνες να παίρνουμε 1 κάθε 2η-3η μέρα αν
αποκλειστούμε για περισσότερες ημέρες. Βιταμίνη C (κυρίως) ή να έχουμε τα αντίστοιχα βότανα πλούσια σε βιταμίνη C είναι το κυνόροδο (αγριοτριαντάφυλλο), τσουκνίδα, τζίντζερ, σκόρδο, πευκοβελόνες κλπ]. Αν κάνουμε ρόφημα με βότανο που περιέχει βιταμίνη C το καταναλώνουμε αμέσως, για να μη χαθεί η βιταμίνη. Ενημερωνόμαστε για το αν είναι συμβατά με παθήσεις μας, φάρμακα που λαμβάνουμε, με προσοχή οι έγκυες!
Αυτάρκεια και οικονομία στην ενέργεια
- Αν έχουμε ρεύμα μπορούμε να βάλουμε θερμαινόμενο υπόστρωμα, χρειάζεται όμως προσοχή στη χρήση του, το σβήνουμε πριν κοιμηθούμε. Να μην χρησιμοποιείται από διαβητικούς και εγκύους!
Επίσης θερμοφόρα για τα πόδια.
- Το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας το κλείνουμε 5΄ πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
- Χρήσιμο θα ήταν να έχουμε ένα γκαζάκι των 5 κιλών μαζί και ένα ανταλλακτικό ώστε να μπορούμε να μαγειρέψουμε, ή αν έχουμε χώρο φιάλη υγραερίου και κουζινάκι υγραερίου με 1 ή 2 μάτια ή μονή επαγγελματική εστία που μπορεί να μπει και στην αποθήκη αν έχουμε ή σε στεγασμένο χώρο, σκεπασμένη. Οι μικρές φιάλες των 5 ή 3 κιλών όπου βιδώνεται η κεφαλή/εστία, παίρνουν και ανταλλακτικά για παροχή θερμότητος.
- Αν δεν μπορούμε να πάρουμε μεγάλα γκαζάκια, έχουμε μικρές φιάλες για ψήσιμο ή ζέσταμα.
- Αν βρούμε στην αποθήκη των γονιών, των παππούδων, της θείας κλπ παλιές συσκευές ή εργαλεία που δούλευαν χωρίς ρεύμα δεν τα πετάμε, τα φυλάμε σε μια γωνιά της αποθήκης ή της βεράντας.
- Μπορούμε να φτιάξουμε ηλιακό φούρνο. Οδηγίες υπάρχουν στο διαδίκτυο.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΙΔΗ που χρειάζεται να έχουμε στο σπίτι, αρκετά από αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε και στο σακίδιο έκτακτης ανάγκης που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο, το τελευταίο της ενότητας “Αυτάρκεια και Επιβίωση”.
Η παρακάτω λίστα είναι ενδεικτική, προσθέστε ή αφαιρέστε ανάλογα με τις ανάγκες σας:
- Εφημερίδες.
- Σχοινί και σπάγκος.
- ταϊράπ (tire up) δεματικά καλωδίων διαφόρων μεγεθών.
- Μπαταρίες (για φακό, ραδιόφωνο, φορτιστή κινητού και ανταλλαγές, φροντίζουμε, αν γίνεται, να είναι ιδίου μεγέθους).
- Φορτιστής κινητού με μπαταρία ή ηλιακός.
- Ραφτικά και παραμάνες.
- Κεριά εμπορίου ή αυτά που θα φτιάξουμε μόνοι μας. Μπορούμε να φτιάξουμε κεριά από κερί σόγιας (μαλακό, σε τρίμματα, τα βάζετε μέσα σε ένα ποτηράκι και στη μέση έχετε βάλει ένα φυτίλι, ή σκληρό κερί σόγιας που θα το λιώσετε και θα το βάλετε σε καλούπι ή κοντό ποτήρι με φυτίλι στο κέντρο). Είναι πιο βραδύκαυστο από την παραφίνη και δεν έχει χημικά, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με προσοχή σε
κλειστούς χώρους όπως αυτοκίνητο ή σκηνή.
- Χαρτοταινίες και κολλητικές ταινίες.
- Μονωτικές ταινίες. 
- Σακούλες σκουπιδιών μικρές και μεγάλες (πολλές – κάνουν για αδιάβροχο, μεταφορά ειδών, ξύλων, σκουπιδιών, ειδών που δεν πρέπει να βραχούν, κλείσιμο χαραμάδων, απλώνουμε για να καθίσουμε σε λερωμένα/βρεγμένα μέρη, να συλλέξουμε την πρωινή δροσιά από τα φυλλώματα των δένδρων κλπ). 
- Αναπτήρες αρκετοί (για χρήση και ανταλλαγή).
- Φιάλες με αέριο για αναπτήρες.
- Σπίρτα τα οποία βουτάμε σε κερί και μένουν για περισσότερο χρόνο αναμμένα.
- Ταμπόν (είναι καθαρό αποστειρωμένο βαμβάκι σε υπερσυμπυκνωμένη μορφή, το χρησιμοποιούμε σε τραύμα, ως φίλτρο καθαρισμού νερού (όχι αποστείρωση νερού), καθώς και ως προσάναμμα (βαμβάκι με βαζελίνη είναι το καλύτερο προσάναμμα).
- Προφυλακτικά χωρίς λίπανση (για μεταφορά νερού αν είμαστε στο ύπαιθρο και το βάζουμε και σε μία κάλτσα για επιπλέον προστασία να μη σχιστεί, ένα προφυλακτικό μπορεί εύκολα να χωρέσει μέχρι και ένα γαλόνι νερό – αρκετό για να κρατήσει ζωντανό κάποιον για μια ολόκληρη ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται διαρκώς στην πηγή. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν προστατευτικό
σε τραύμα στα δάκτυλα. Επίσης με τη χρήση νερού και ήλιου μπορούμε να ανάψουμε φωτιά: γεμίζουμε ένα προφυλακτικό με νερό και το χρησιμοποιούμε ως φακό εστιάζοντας σε κάποια ξερόχορτα. Το γεμίζουμε με νερό, το βάζουμε στην κατάψυξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα διάστρεμμα και να αποσοβήσει πρηξίματα και πόνο μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη ιατρική βοήθεια. Μπορούμε να τυλίξουμε
ρολόγια ή κινητά που δεν πρέπει να βραχούν. Οι κυνηγοί μπορούν να τυλίξουν την κάννη κυνηγετικού όπλου, προφυλάσσοντάς την από ό,τι θα μπορούσε να εισχωρήσει στην κάννη έτσι όπως σέρνεται μέσα στις λόχμες και στις λάσπες.
- Φάρμακα που παίρνουμε.
- Είδη υγιεινής και πάνες.
- Αλουμινόχαρτο αρκετό, σε πολλές στρώσεις γίνεται δοχείο που μπορεί να μπει στη φωτιά.
- Σαπούνια πολλές μπάρες που θα φτιάξουμε εμείς για δική μας χρήση, πλύσιμο σώματος, ρούχων, σπιτιού, πιάτων (ή και για ανταλλαγή) [με το χωριάτικο σαπούνι πλένουμε και κλειστές πληγές – και από κατάκλιση, χωρίς να το ξεβγάλουμε, επιταχύνει την επούλωση].
- Χαρτιά υγείας.
- Είδη ατομικής υγιεινής (σερβιέτες, πάνες μωρών και ενηλίκων) – μπορούμε να φτιάξουμε και υφασμάτινες σερβιέτες πλενόμενες, υπάρχουν και έτοιμες πλενόμενες. 
- Για τον καθαρισμό του σπιτιού σόδα, βόρακα και αλάτι.
- Ξύδι (για τουρσί, καθαριότητα, μαλακτικό πλυντηρίου, ξέβγαλμα μαλλιών κλπ).
- Τροφή και φάρμακα για κατοικίδια αν έχουμε.
ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ Α΄ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
Τα φάρμακα που παίρνουμε, θερμόμετρο υδραργύρου (που δε χρειάζεται μπαταρίες), ασπιρίνες, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντισταμινικά, πολυβιταμίνες, επιδέσμους, γάζες, έμπλαστρα, βαμβάκι απλό και αιμοστατικό, χειρουργικά γάντια, μάσκες, οξυζενέ, οινόπνευμα, μπεταντίν, χανζαπλάστ, σπρέι επούλωσης πληγών, σύριγγες, 2 κηραλοιφές μία για συγκάματα/τσιμπήματα και άλλη για μυϊκούς και ρευματικούς πόνους ή πόνους αρθρώσεων, βιξ, αμμωνία, Immodium και σκόνη κάρβουνου από καθαρό ξύλο για διάρροια, ηλεκτρολύτες για αφυδάτωση, βάμμα πρόπολης κλπ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνουμε έλεγχο μήπως έχει λήξει κάποιο από τα είδη φαρμακείου.
Τί κάνουμε όταν έχει κοπεί το ΡΕΥΜΑ
1. Πώς συντηρούμε τις τροφές και μαγειρεύουμε
- Σε ένα γενικό μπλακ άουτ τα τρόφιμα στον καταψύκτη θα αρχίσουν να ξεπαγώνουν μετά τις 24 ώρες.
Σ΄ αυτό το διάστημα πρώτα θα μαγειρέψουμε τα νωπά που έχουμε στο ψυγείο (γι αυτό χρειάζεται η γκαζιέρα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος) ή θα τα παστώσουμε (μπορείτε να ερευνήσετε για οδηγίες παστώματος) ή θα τα κάνουμε κονσέρβα σε βάζα. Κατόπιν επεξεργαζόμαστε τα τρόφιμα του καταψύκτη (μαγείρεμα, κονσερβοποίηση, αποξήρανση, κάπνισμα, πάστωμα κλπ). Γι αυτό θα ήταν χρήσιμο να έχουμε και αρκετά βάζα (και να ερευνήσουμε εκ των προτέρων για μεθόδους κονσερβοποίησης). Κρέας, ψάρια, λαχανικά, μπορούν να διατηρηθούν μαγειρεμένα εκτός ψυγείου για μια ή δύο μέρες, ανάλογα με την εποχή. Τα μαγειρεύουμε στο γκαζάκι ή σε εστία με υγραέριο που έχουμε φροντίσει να προμηθευτούμε για μια τέτοια ώρα ανάγκης. Ή μπορούμε να ψήσουμε σε ψησταριά με κάρβουνο, αν το
επιτρέπει η κατάσταση και ο καιρός και δεν προσελκύσουμε ανεπιθύμητους επισκέπτες. Αν είναι χειμώνας, ζεσταινόμαστε κιόλας. Το χειμώνα, το καλύτερο είναι μια ξυλόσομπα, ιδανικά μια στόφα. Έτσι και ζεσταινόμαστε και μαγειρεύουμε ταυτόχρονα με ένα έξοδο.
- Αγοράζουμε τα φρέσκα τρόφιμα στη μικρή ποσότητα που θα καταναλώσουμε σε 1-2 μέρες. Τα φρούτα και τα λαχανικά αντέχουν 3-4 μέρες, τα αυγά λίγο περισσότερο, το βούτυρο αντέχει επίσης εκτός ψυγείου απλά μαλακώνει. Αντί για βούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι, που είναι και πολύ πιο υγιεινό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ψυγείο του κάμπινγκ, εφ’ όσον φυσικά μπορούμε να βρούμε σακιά με πάγο ή να παγώσουμε τις παγοκύστεις μας στο ψυγείο του γείτονα αν έχει ρεύμα.
- Μπορούμε να φτιάξουμε το ψυγείο «γλάστρα μέσα σε γλάστρα» (Pot-in-Pot), για να διατηρήσουμε σε δροσιά κάποια τρόφιμα, οδηγίες και βίντεο υπάρχουν στο διαδίκτυο. Κρατάμε αυτό το «ψυγείο» σε ξηρό και αεριζόμενο χώρο, ώστε να μπορεί το νερό να εξατμιστεί. Ελέγχουμε τακτικά την υγρασία της άμμου και ρίχνουμε περισσότερο νερό, όσο στεγνώνει η άμμος. Συνήθως, αυτό πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα.
- Μαγείρεμα χωρίς ρεύμα. Σε εστία πετρογκάζ (όπου μπορούμε να φτιάξουμε μέχρι και πίτες σε τηγάνι με καπάκι), σε πυροστιά (φωτιά με ξύλα όπως παλιά στα χωριά), σε ξυλόφουρνο, σε ηλιακό φούρνο, σε φούρνο πετρογκάζ, στα κάρβουνα.
2. Πώς επικοινωνούμε
Αναφερόμαστε κυρίως στο κινητό και το λάπτοπ. Φροντίζουμε να τα φορτίζουμε σε κοινόχρηστους χώρους, ή στο γραφείο. Τα χρησιμοποιούμε στο σπίτι με σύνεση, για να μη μείνουμε από μπαταρία.

Ειδικά για το λάπτοπ, χρησιμοποιούμε το WiFi ενός γείτονα ή καφετέριας, και κυρίως ενημερωνόμαστε με αυτό, παρά να σπαταλάμε τη μπαταρία σε πιο ασήμαντες ασχολίες. Μπορούμε να τα φορτίσουμε και στο αυτοκίνητο, εφ’ όσον έχουμε τα κατάλληλα καλώδια/βύσματα.
Επειδή κινητό και λάπτοπ χρησιμοποιούνται με φειδώ, έχουμε ένα τρανζιστοράκι που λειτουργεί με απλές μπαταρίες ή επαναφορτιζόμενες από τον ήλιο, για να ενημερωνόμαστε αλλά να ακούμε και μουσική να φτιάχνει η ψυχολογία μας.
3. Φωτισμός
Την ημέρα χρησιμοποιούμε το φυσικό φως. Τη νύχτα χρησιμοποιούμε κεριά ή φακούς ή συσκευή φωτισμού γκαζιού σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στα camping. Υπάρχει και το φωτιστικό που φορτίζει από τον ήλιο, το οποίο κρατάει μεν όλη τη νύχτα, αλλά δεν έχει μεγάλη ισχύ. Τέλος, υπάρχει και η κλασσική λάμπα πετρελαίου της γιαγιάς, οι λάμπες παραφίνης, καθώς και τα κεριά που φτιάχνουν
και ρομαντική ατμόσφαιρα! Γι’ αυτό δεν πετάμε τα κεριά. Υπάρχουν ακόμη οι μπάρες χημικού φωτός, αυτές που χρησιμοποιούμε στην κατασκήνωση στο ύπαιθρο. Τέλος με μικρά φωτοβολταϊκά που θα τα πάρουμε έτοιμα ή θα προμηθευτούμε τα πάνελ και θα τα φτιάξουμε εμείς με μπαταρία αυτοκινήτου ή άλλη, αν πιάνουν τα χέρια μας, μπορούμε να έχουμε φωτισμό για μερικές λάμπες. Αν γίνονται ταραχές,
δεν βάζουμε το κερί στο κέντρο του δωματίου, αλλά σε μια γωνιά να μην διαγράφεται η σκιά μας.
4. Θέρμανση
Όταν είναι χειμώνας, η θέρμανση είναι πολύ σημαντική.
- Φροντίζουμε να μονώσουμε το σπίτι όσο καλύτερα γίνεται, επιδιορθώνοντας χαραμάδες σε παράθυρα και αν υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους. Για τις ρωγμές/χαραμάδες υπάρχει ειδική ταινία σε καρούλι φάρδους περίπου 5-6 εκ, είναι σαν φλούδα επένδυσης μπουφάν, στοκάρουμε, βάζουμε την ταινία, ξαναστοκάρουμε και συνεχίσουμε το κλείσιμο της χαραμάδας κατά τα γνωστά (στέγνωμα, τρίψιμο, βάψιμο). Επίσης υπάρχει έτοιμος ενισχυμένος σοβάς για μεγαλύτερες ρωγμές ή ανοίγματα (σε σκόνη που διαλύεται σε νερό).
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως μόνωση λεπτές φλις κουβέρτες, τις οποίες στερεώνουμε με παραμάνες ή βελονιές πίσω από τις κουρτίνες στα υπνοδωμάτια. 

Στα παράθυρα βάζουμε το νάιλον περιτυλίγματος με τις φυσαλίδες αέρα και έχουμε μία άνοδο θερμοκρασίας 3-5 βαθμούς (Ψεκάζουμε το τζάμι με νερό και “κολλάμε” το νάιλον με φυσαλλίδες).
- Στρώνουμε χαλιά, μοκέτες, χράμια, ώστε να μη χάνεται η ζέστη. Αν έχουμε τη δυνατότητα, καλύπτουμε με χράμια ή κουβέρτες και τους τοίχους. Μπορούμε να πλέξουμε χράμια ή κουρελούδες με λωρίδες υφάσματος.
- Η ξυλόσομπα είναι και πάλι μια καλή λύση.
- Οι θερμάστρες γκαζιού κάνουν μεν δουλειά αλλά μόλις τις σβήσουμε κρυώνει το δωμάτιο. Εκτός αυτού πρέπει να αφήνουμε το παράθυρο λίγο ανοιχτό, ή να αερίζουμε κάθε τόσο για να φεύγουν οι αναθυμιάσεις. 
- Για επιπλέον ζέστη στο κρεββάτι, στρώνουμε μια λεπτή φλις κουβέρτα πάνω από τα σεντόνια.
- Εάν έχει πάρα πολύ κρύο βάζουμε μια στρώση εφημερίδες ανάμεσα στις κουβέρτες.
- Επίσης τα φανελένια σεντόνια είναι μια θαυμάσια λύση για το χειμώνα.
- Μπορούμε να βάλουμε στα πόδια μια θερμοφόρα νερού, μια λαστιχένια κοστίζει γύρω στα 4-6Ε, υπάρχουν και με επένδυση υφάσματος πετσετέ.
5. Ζεστό νερό
Αν δεν έχουμε ηλιακό θερμοσίφωνα, ζεσταίνουμε νερό στο γκαζάκι ή στη σόμπα. Βάζουμε μία μικρή ποσότητα να φθάσει σε σημείο βρασμού και το αραιώνουμε με νερό βρύσης, ώστε να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Αλλιώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους σάκους ντους που χρησιμοποιούν στα camping ή να βγάλουμε μερικά μπουκάλια νερό ή ένα σκούρο μπιτόνι στο μπαλκόνι να το βλέπει ο
ήλιος. Το σκούρο χρώμα απορροφά μεγαλύτερο ποσοστό θερμότητας.
ΝΕΡΟ
Καλό είναι να έχουμε μερικές εξάδες νερό στο σπίτι μας για μια απρογραμμάτιστη ξαφνική διακοπή, σπάσιμο σωλήνα στην περιοχή κλπ. Σε μια προγραμματισμένη διακοπή νερού γεμίζουμε ό,τι λεκάνες έχουμε καθώς και τη μπανιέρα με νερό. Αν υποπτευόμαστε ότι το νερό δεν είναι καθαρό ή έχουμε νερό από τεπόζιτο που δεν έχει καθαριστεί, τότε ο ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει πόσιμο είναι να το βράσουμε.
Αν βρεθούμε στην εξοχή και δεν έχουμε νερό, τότε μαζεύουμε από ποτάμι ή λίμνη, ή νερόλακκο ή εσοχή ή σχισμή βράχου και το βράζουμε. Δεν ξέρουμε αν είναι κατάλληλο για πόσιμο αν και φαίνεται καθαρό, γι’ αυτό θα πρέπει να το βράσουμε ή να το αποστειρώσουμε μέ δισκία χαλαζόνης (1 δισκίο χαλαζόνης σε 1 λίτρο νερό, το αφήνουμε για μισή ώρα και μετά μπορούμε να το πιούμε). Αν είναι βρώμικο το φιλτράρουμε (οδηγίες στο διαδίκτυο). Τα δισκία χαλαζόνης τα βρίσκουμε σε καταστήματα με είδη κάμπινγκ ή στρατιωτικά είδη.
Αν δημιουργούμε νερό από απόσταξη, θα μας κρατήσει στην ζωή αλλά δεν θα είναι ακριβώς το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Χρειάζεται να το κάνουμε αλκαλικό. Αυτό γίνεται αν ρίξουμε στο νερό που αποστάξαμε, λίγες σταγόνες λεμονιού και ελάχιστο αλάτι.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι παραγωγής νερού ακόμη και από θάλασσα, με θέρμανση και παραγωγή ατμού που υγροποιείται. Σε καμμία μα καμμία περίπτωση δεν πίνουμε θάλασσα. Καταστρέφει τα νεφρά και σύντομα επέρχεται ο θάνατος. Από τη θάλασσα όμως, με τη θερμότητα του ήλιου και 2 μπουκάλια μπορούμε να έχουμε λίγο νερό με την εξαέρωση και υγροποίηση των ατμών με τη βοήθεια του ήλιου ή με
βρασμό και συλλογή των ατμών (οδηγίες και εικόνες στο διαδίκτυο).
Μικρές συμβουλές επιβίωσης και λίγες σκόρπιες γνώσεις παραπάνω
Η πλειονότητα των γνώσεων από την ομάδα “Αυτάρκεια και Επιβίωση” του Μάρκου Χέλμη.
Ίσως θεωρήσετε περιττές αυτές τις γνώσεις,...
Σίγουρα όταν πιάσει το δάσος φωτιά, θα φωνάξουμε την Πυροσβεστική υπηρεσία... Αν όμως... αν;
- ΑΝ δεν έχουμε πυροσβεστήρα, χτυπάμε με κλαδιά ή σκεπάζουμε με κουβέρτα τη φωτιά.
- ΑΝ δεν υπάρχει κλειδαράς και θέλουμε άμεσα κάτι απαραίτητο, σπάμε το λουκέτο.
- ΑΝ δεν έχουμε παγούρι με νερό και είμαστε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον πολιτισμό, φιλτράρουμε και βράζουμε ό,τι νερό βρούμε διαθέσιμο.
- ΑΝ δεν υπάρχουν παυσίπονα, θα φάμε φλοιό ιτιάς.
Για όλα αυτά τα ΑΝ που ίσως κάποτε μας συμβούν, καλό είναι να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας. Ερευνήστε και εσείς και μελετήστε, δεν είμαστε ειδικοί, δεν έχουμε δεχθεί ειδική εκπαίδευση επιβίωσης, ερευνούμε, μαθαίνουμε και μοιραζόμαστε τη γνώση όπως και άλλοι τη μοιράστηκαν μαζί μας και τους ευχαριστούμε! 

Γενικά
Ο μοναδικός κανόνας στην επιβίωση είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Σκεφτόμαστε ανορθόδοξα, δεν ακολουθούμε τους πολλούς όταν τρέχουν σε κάτι έκτακτο που συνέβη, δεν κουβαλάμε πολλά "χρήσιμα" στο σακίδιο ώστε να μη μας κουράσει, δεν διώχνουμε τους "άχρηστους" αλλά τους αναθέτουμε ρόλους που μπορούν να ανταποκριθούν π.χ. ο ηλικιωμένος γείτονας μπορεί να παρακολουθεί το δρόμο, να ενημερώσει αν κινούνται ύποπτα άτομα ή συμμορίες, κάποιος που δεν μπορεί να κάνει βαριά χειρωνακτική εργασία, θα μαγειρέψει ή θα φροντίσει μικρά παιδιά και ηλικωμένους.
Πριν δώσουμε βοήθεια σε κάποιον ρωτούμε αν θέλει να τον βοηθήσουμε. Π.χ. αν κάποιος έχει πέσει κάτω και τον αρπάξουμε αυθόρμητα από το μπράτσο να τον σηκώσουμε, ίσως μόλις έχει βγάλει το γύψο και αναρρώνει από κάταγμα και με την κίνησή μας του ξανασπάσουμε το χέρι. Ή μπορεί να έχει οστεοπόρωση σε τέτοιο βαθμό που η κίνησή μας μπορεί επίσης να του σπάσει το χέρι.
Δεν χορηγούμε ούτε ασπιρίνη σε κάποιον που δε γνωρίζουμε το ιατρικό ιστορικό του, υπάρχουν άτομα που είναι αλλεργικά στην ασπιρίνη ή άλλα που κάποια πάθησή τους μπορεί να δημιουργήσει αιμορραγία! Πριν χορηγήσουμε ρωτούμε τον ίδιο ή τους οικείους του αν επιτρέπεται π.χ. να του δώσετε την ασπιρίνη που εσείς τυχαίνει να έχετε στο σακίδιό σας.
Xρήσιμες συμβουλές για την ατομική ασφάλεια και την ασφάλεια του οικιακού μας περιβάλλοντος 

1. Περιβαλλοντικός Έλεγχος: Πάντα ελέγχετε προσεκτικά το περιβάλλον γύρω σας πριν από την είσοδό σας στην κατοικία σας, με έμφαση στην περιοχή κοντά στην είσοδο.
2. Έτοιμα Κλειδιά: Κρατάτε τα κλειδιά σας έτοιμα για γρήγορη είσοδο, μειώνοντας τον χρόνο αναζήτησής τους στην τσάντα η στις τσέπες σας.
3. Κλείνετε Άμεσα: Κατά την είσοδο, κλείνετε και κλειδώνετε την πόρτα πίσω σας άμεσα. Μην αφήνετε την πόρτα να κλείσει αυτόματα, καθώς αυτό απαιτεί περίπου τον τριπλάσιο χρόνο.
4. Φωτισμός: Εγκαταστήστε επαρκή φωτισμό περιμετρικά του σπιτιού και στην είσοδο, προσφέροντας αποτελεσματική προστασία.
5. Παρατηρητικότητα: Μην παραμένετε ανυποψίαστοι. Παρατηρείτε τη γειτονιά σας καθημερινά για τυχόν ύποπτη συμπεριφορά.
6. Συστήματα Ασφαλείας: Χρησιμοποιήστε συστήματα ασφαλείας όπως κάμερες και συναγερμούς.

7. Κλήση: Προετοιμάστε μια επαφή έκτακτης ανάγκης στο κινητό σας ώστε σε περίπτωση ανάγκης να κάνετε την κλήση άμεσα χωρίς να απαιτούνται πολλές ενέργειες και αναζήτηση.


Στέλλα Λεοντιάδου
Συνδιαχειρίστρια της ομάδας facebook ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
Φωτογραφίες ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ, Στέλλα Λεοντιάδου, Φτιάχνω μόνος μου, etoimotita-enallaktiki-diaviosi, volcanotimes

Photo Gallery