SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ SUPERSTAR ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΚΟΠΕΛΟΥ : Για ελλείψεις και παραλείψεις μιλάει η ΠΕΠΕΝ σε επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς

2024-07-13 12:15:56
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ SUPERSTAR ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΚΟΠΕΛΟΥ : Για ελλείψεις και παραλείψεις μιλάει η ΠΕΠΕΝ σε επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς

Φωτογραφία από drone του Skiathoslife.gr / Nίκος Τζούμας

 

 

Επιστολή με αποδέκτες τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, τον Αρχηγό Λ.Σ./ΕΛΛ – ΑΚΤ Αντιναύαρχο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, το λιμεναρχείο Σκοπέλου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου έστειλε η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, σχετική με το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 4-7-2024 κατά τον κατάπλου του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «SUPERSTAR» στον λιμένα Σκοπέλου.

 

Η επιστολή την ΠΕΠΕΝ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ,

Αναφορικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 4-7-2024 κατά τον κατάπλου του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «SUPERSTAR» στον λιμένα Σκοπέλου, παρακολουθήσαμε τις εικόνες και τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ενημερωθήκαμε από τον Πλοίαρχο του πλοίου με την από 4- 7-2024 επιστολή του στο Λ/Χ Σκοπέλου και στο Λ.Τ. Σκοπέλου, η οποία επίσης δημοσιεύθηκε στα Μ.Μ.Ε., για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι αυτό και επισημαίνουμε ότι:

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν. ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ έχει επανειλημμένα αναδείξει ελλείψεις αλλά και παραλείψεις που συντρέχουν σε διάφορα λιμάνια. Οι παρατηρήσεις μας αυτές έχουν κεφαλαιώδη σημασία για την Ασφάλεια Επιβατών, Πληρωμάτων και Πλοίων και βασίζονται σε όσα μας γνωστοποιούν οι συνάδελφοι Πλοίαρχοι των πλοίων της Π.Ε.Π.Ε.Ν. Ακτοπλοΐας, οι οποίοι καθημερινά και κάτω από διαφορετικές καιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες προσεγγίζουν στα λιμάνια αυτά και ως εκ τούτου έχουν άμεση γνώση για τα προβλήματα που συναντούν και προτείνουν τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνονται από την Πολιτεία για την άρση των κινδύνων που απειλούν την Ασφάλεια όλων.


Ο συνάδελφος Πλοίαρχος του SUPERSTAR κατέγραψε με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους η προσέγγιση του στο λιμάνι της Σκοπέλου στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, επιβάλετο να γίνει, όπως και έγινε, σύμφωνα με τους μοναδικούς Κανόνες που προβλέπονται, αλλά και επιβάλλονται με βάση και τη Ναυτική Τέχνη και Εμπειρία, για να γίνει η μεθόρμιση του πλοίου με Ασφάλεια. Γιατί οι δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο συνάδελφος, αλλά και άλλοι Πλοίαρχοι σε άλλα λιμάνια, δεν περιορίζονται μόνο στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, οι οποίες συχνά είναι ιδιαίτερα αντίξοες. Δεν περιορίζονται μόνο στο ότι τα μεγέθη των πλοίων διαρκώς αυξάνονται, ενώ τα περισσότερα λιμάνια παραμένουν ίδια και απαράλλακτα, όπως τα παλιά χρόνια. Αντιμετωπίζουν επιπλέον κινδύνους από  την ανεξέλεγκτη κίνηση πάσης φύσεως σκαφών και ιδιαίτερα αναψυχής μέσα στον χώρο των λιμανιών και μάλιστα κατά την ώρα των κρίσιμων και απαιτητικών χειρισμών που πραγματοποιούν κατά τον κατάπλου ή κατά τον απόπλου του  πλοίου. Δυστυχώς σε πολλά λιμάνια είναι ελλιπής ή και ανεπαρκής η αστυνόμευση ως προς το ζήτημα αυτό ή δεν υπάρχουν ειδικά καθορισμένοι χώροι για το δέσιμο των σκαφών αυτών.

Δοθέντος ότι ήδη διανύουμε την καρδιά του καλοκαιριού και η χώρα μας προβλέπεται και πάλι ότι θα προσελκύσει πληθώρα επισκεπτών λόγω της ξεχωριστής ομορφιάς της, ζητούμε από όλα τα αρμόδια Όργανα της Πολιτείας να δράσουν άμεσα ώστε να μπει τέρμα στην ανεξέλεγκτη κίνηση ή παραμονή κάθε είδους σκαφών στους χώρους των λιμένων. Πολύ μάλιστα περισσότερο όταν προσεγγίζουν σε αυτά τα πλοία της γραμμής. Ας μην δημιουργούνται καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων. Ας μην επιχειρείται να στοχοποιείται ο Πλοίαρχος για τις ελλείψεις στα λιμάνια ή για τις παραλείψεις σε  αυτά.

Για την Π.Ε.Π.Ε.Ν.

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Γιγής»