SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Σκόπελος : Τελέστηκε η εορτή του Αγίου Παϊσίου στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης

2024-07-12 14:20:45
Σκόπελος : Τελέστηκε η εορτή του Αγίου Παϊσίου στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης

Την εορτή του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, τιμούσε σήμερα η εκκλησία μας.

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Σκοπέλου τελέστηκε εχθές 11 Ιουλίου ο Πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου, ενώ σήμερα 12 Ιουλίου τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Οι πιστοί που δείχνουν να τιμούν τον Άγιο παρευρέθηκαν στον Ιερό Ναό και τιμήσαν τον Άγιο προσφέροντας τα Τίμια Δώρα του Ιερού μυστηρίου ενώ κάποιοι από τους πιστούς προσέφεραν και κάποιες από τις αρτοκλασίες.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Παίσιο

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης,)

Γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου 1924 και εκοιμήθη 12 Ιουλίου 1994 στο "Θεαγένειο" της Θεσσαλονίκης ενώ ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

Ήταν Έλληνας Καππαδόκης μοναχός του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για τον μοναστικό του βίο και το έργο του. Η κατάταξή του ως Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικομενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Ιουλίου που είναι η ημερομηνία κοιμήσεώς του.Το 2017, ανακηρύχθηκε προστάτης Άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η θεολογία του Γέροντα π. Παϊσίου, συνοψιζόταν σε δυο λέξειςː αγάπη και ταπείνωση, προτείνοντας το παράδειγμα του Θεανθρώπου Χριστού. Δίδασκε την πίστη στον Τριαδικό Θεό, την τιμή στη Θεοτόκο Μαρία και τους Αγίους, και το σεβασμό στη διδασκαλία της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας.

Προσεύχονταν μυστικά, καθημερινά, νυχθημερόν στον Χριστό και την Παναγία πολλές ώρες, για όλο τον κόσμο, τους ανθρώπους, ολόκληρη τη φυσική δημιουργία, υπέρ της Ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, προτιμώντας κάποιες φορές να προσεύχεται για τους απόντες από το να ανοίγει την πόρτα της καλύβας του σε παρόντες επισκέπτες, ενώ απέφευγε κάθε εντυπωσιασμό .

Γιώργος Κεχριώτης

Φωτογραφίες: Γιώργος Κεχριώτης - Χρήστος Τσιουρής

 

Photo Gallery