SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Αποκαταστάσεις στη Θεσσαλία: Εντός του καλοκαιριού οι διαγωνισμοί για δρόμους, γέφυρες και σιδηρόδρομο

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας 2024-07-10 13:58:01
Αποκαταστάσεις στη Θεσσαλία: Εντός του καλοκαιριού οι διαγωνισμοί για δρόμους, γέφυρες και σιδηρόδρομο

Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν διαγωνισμοί για την υλοποίηση παρεμβάσεων σε δρόμους και γέφυρες, πρωτίστως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ύψους 900 εκ. € και ταυτόχρονα, θα βγουν οι διαγωνισμοί για την οριστική αποκατάσταση με όρους υψηλότερης ανθεκτικότητας του σιδηροδρομικού δικτύου στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης και στους δύο καθέτους άξονες Λάρισα – Βόλος και Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκας, ύψους 460 εκ. €.
Τα παραπάνω ανέφερε, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων των χώρων στάθμευσης βαρέων οχημάτων στο Αερινό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με τα παραπάνω, το κομμάτι των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 600 εκ. € πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η χρηματοδότηση είναι από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η αποκατάστασή τους έχει ξεκινήσει και η υλοποίηση των έργων θα ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2024 μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος.

Θα δεσμευτούν πόροι στον προϋπολογισμό
Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, αναφέρθηκε στα έργα αποκαταστάσεων από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι για να ξεκινήσουν τα έργα πρέπει να υπάρχουν μελέτες.
Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, όπως και τα τεύχη δημοπράτησης ανέφερε, εντός των ημερών θα βγει η ΣΑΕ που αφορά τη δέσμευση του συνόλου των πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορέσει να γίνει η διαδικασία της ανάθεσης.
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι οι πόροι που πρέπει να δεσμευτούν στον προϋπολογισμό είναι 1,4 δις € και αυτό αναμένεται να κλείσει εντός των ημερών, με πόρους από διάφορα ανεκτέλεστα προγράμματα ή από έργα που καθυστερούν.

Η χρέωση με χιλιομετρική απόσταση
Αναφερόμενος στη χρέωση των οδηγών με τη χιλιομετρική απόσταση που διανύουν, ο υφυπουργός είπε ότι δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, καθώς προϋποθέτει την πλήρη αλλαγή συστημάτων και πολλές εγκαταστάσεις, για τις οποίες πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις σε σημαντικές εκτάσεις στις εξόδους των αυτοκινητοδρόμων.
Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, η υπόθεση αυτή κοστίζει περίπου 300 εκ. € και γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν πόροι για το σκοπό αυτό.

 Πηγή: magnesianews.gr