SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Και άλλη γεώτρηση ακατάλληλη στον δήμο Ρήγα Φεραίου

Οι υπηρεσίες προχώρησαν στη σφράγισή της, ενώ χθες η δημοτική αρχή Νασίκα λογοδοτούσε για τον εφιάλτη των κατοίκων σε Ριζόμυλο – Στεφανοβίκειο 2024-07-05 07:44:46
Και άλλη γεώτρηση ακατάλληλη στον δήμο Ρήγα Φεραίου

Συνεδρίαση λογοδοσίας η χθεσινή για τον δήμο Ρήγα Φεραίου, με τη δημοτική αρχή και τον Δημήτρη Νασίκα να καλούνται σε εξηγήσεις από την αντιπολίτευση για όσα εφιαλτικά βίωσαν πρόσφατα οι κάτοικοι σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, με τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας, εξαιτίας του μολυσμένου, όπως αποδείχθηκε, νερού ύδρευσης.

Και ενώ η δημοτική αρχή Νασίκα καλούνταν να λογοδοτήσει, μία ακόμη γεώτρηση εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ακατάλληλη για χρήση. Στη γεώτρηση, οι μετρήσεις ανίχνευσαν μικροβιακό φορτίο ανώτερο των επιτρεπόμενων ορίων, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στη σφράγισή της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γεώτρηση θυμίζει ξέφραγο αμπέλι και η εικόνα δείχνει έλλειψη μέτρων προστασίας της καταλληλότητας του νερού. Οι αναλύσεις δειγμάτων επιβεβαίωσαν ότι το νερό της γεώτρησης (δεν αφορά στην ύδρευση του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, αλλά άλλης περιοχής) δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και κατανάλωση. Το μόνο –αν μπορούσε να χαρακτηριστεί- θετικό είναι ότι πρόκειται για γεώτρηση εφεδρική, δηλαδή το νερό δεν έχει περάσει στις βρύσες των κατοίκων της περιοχής που υδροδοτεί. Ωστόσο, ως εφεδρική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Κατά συνέπεια θα έπρεπε το νερό να είναι ασφαλές.

Η διαπίστωση ακαταλληλότητας μιας ακόμη γεώτρησης, την ώρα μάλιστα που έχει προκύψει το μείζον ζήτημα με την ύδρευση σε περιοχές του δήμου Ρ. Φεραίου, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΡΦ έχουν προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται εκ του νόμου, προκειμένου οι περιοχές του δήμου να έχουν επαρκή ποσότητα και καλής ποιότητας νερό.

Στη συνεδρίαση

Την ίδια ώρα, στη χθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαδάμ παίρνοντας τον λόγο ρώτησε για ακόμη μία φορά τον δήμαρχο Δημήτρη Νασικά για την καταλληλόλητα των γεωτρήσεων στην περιοχή, με τον κ. Νασικά να αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα λέγοντας πως δεν υπάρχουν «υδρευτικές γεωτρήσεις εντός των πλημμυρισμένων εκτάσεων στον δήμο Ρήγα Φεραίου».

Ο κ. Νασίκας στην προσπάθειά του να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Παπαδάμ τόνισε ότι κάποια θέματα δημόσιας υγείας δεν μπορεί να τα διαχειριστεί ο δήμος, αλλά είναι σε συνεχή δίαυλο επικοινωνίας με την διεύθυνση υγείας της περιφέρειας Θεσσαλίας και τον ΕΟΔΥ.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σχετικά με το πρόγραμμα κουνουποκτονίας και τη συμβολή του δήμου στις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, αλλά και στις απαντλήσεις υδάτων που έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες από αντλιοστάσιο στην περιοχή των Καναλίων.

«Σε σχέση, τώρα, με την υπόλοιπη κατάσταση με τα στάσιμα νερά από την πλευρά του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου είναι μία κατάσταση, την οποία όπως καταλαβαίνετε δεν διαχειρίζεται ο δήμος. Η περιφέρεια ενδιαφέρεται καθημερινά για το θέμα. Εχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του δημάρχου και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2024 που έχουν αναλάβει τη διαχείριση και τη συντήρηση των αντλιοστασίων τα οποία θα βοηθήσουν και στην απομάκρυνση των υδάτων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά και συνέχισε «αυτό το οποίο θα ήθελα να επισημάνω, σε σχέση με τις υδρευτικές γεωτρήσεις, να ξεκαθαρίσουμε σε όλους ότι δεν υπάρχουν υδρευτικές γεωτρήσεις εντός των πλημμυρισμένων εκτάσεων στον δήμο Ρήγα Φεραίου».

«Υπάρχει μία παραποίηση στα ερωτήματα από τον δήμαρχο καθώς ανέφερε τρεις φορές ότι στο ερώτημά μου αναφέρω τον όρο «υδρευτικές» γεωτρήσεις. Πού το είδατε αυτό; Το ερώτημα είναι: Είναι ασφαλείς οι γεωτρήσεις της Κάρλας; Εγώ θέτω γενικά το ερώτημα των γεωτρήσεων και εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν βαρέα μέταλλα, νιτρικά και φυτοφάρμακα, αυτό δεν αφορά μόνο τις υδρευτικές γεωτρήσεις, αλλά και τις αρδευτικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάμ ο οποίος επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο δήμαρχος δεν αναφέρθηκε καθόλου στην υγεία των κατοίκων, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν για δύο και πλέον εβδομάδες.

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι ο δήμος δεν απευθύνθηκε σε συγκεκριμένη υπηρεσία, αλλά υπάρχει διαρκής δίαυλος επικοινωνίας με την διεύθυνση υγείας, τον ΕΟΔΥ και το ΠΕΔΥ.

 

Πηγή: taxydromos.gr