SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Συμπτώματα Εγκυμοσύνης: Πότε Ξεκινούν και Πώς να τα Αναγνωρίσετε

2024-06-30 09:28:12
Συμπτώματα Εγκυμοσύνης: Πότε Ξεκινούν και Πώς να τα Αναγνωρίσετε

 

 
Αν προσπαθείτε να συλλάβετε, είναι λογικό να ψάχνετε συμπτώματα εγκυμοσύνης από πολύ νωρίς, ακόμα και αμέσως μετά την ωορρηξία. Το διάστημα των δύο εβδομάδων από την ωορρηξία μέχρι την αναμενόμενη περίοδο είναι ένα διάστημα γεμάτο άγχος και προσμονή.
 
Το θέμα είναι ότι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης δεν ξεκινούν αμέσως, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή.

Ρωτήσαμε, πάντως, τους ειδικούς από τη Hometest πότε μπορεί ένα τεστ εγκυμοσύνης να βγει θετικό και μας εξήγησαν όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα για το πότε και πώς μπορεί να καταλάβει ότι είναι έγκυος.

Πότε ξεκινούν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Κάνατε το τεστ ωορρηξίας, βρήκατε ποιες είναι οι γόνιμες μέρες σας και τώρα πρέπει απλώς να… περιμένετε. Για την ακρίβεια, πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 10 ημέρες από την ωορρηξία.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται λίγος χρόνος, για να ξεκινήσουν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης και αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ξεκινάει μια εγκυμοσύνη.

Αν το σπερματοζωάριο συναντήσει το ωάριο και το γονιμοποιήσει, το έμβρυο αρχίζει να σχηματίζεται όσο ταξιδεύει από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα. Αυτό το ταξίδι διαρκεί περίπου 5-7 ημέρες και στη συνέχεια το έμβρυο προσκολλάται στη μήτρα. Τότε ξεκινάει τεχνικά η εγκυμοσύνη.

Σε αυτό το στάδιο, αρχίζει να εκκρίνεται η ορμόνη β-χοριακή γοναδοτροπίνη, η ορμόνη της εγκυμοσύνης που ανιχνεύουν όλα τα τεστ. Όμως, απαιτούνται τουλάχιστον άλλες 3-5 ημέρες, για να φτάσουν τα επίπεδα της ορμόνης αρκετά υψηλά, ώστε να μπορούν να ανιχνευθούν από το τεστ εγκυμοσύνης και να προκαλέσουν συμπτώματα.

Επομένως, το νωρίτερο που μπορείτε να παρατηρήσετε το οποιοδήποτε σύμπτωμα εγκυμοσύνης είναι 10 ημέρες μετά την ωορρηξία. Υπάρχει όμως μια εξαιρετικά σημαντική εξαίρεση που θα δούμε παρακάτω.

Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Τα κυριότερα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι τα ακόλουθα:

  • Πόνος στο στήθος
  • Κόπωση
  • Ναυτία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Πονοκέφαλος
  • Φούσκωμα
  • Αλλαγές στην όρεξη.

Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά με τα συμπτώματα που εμφανίζουν πολλές γυναίκες πριν την περίοδο. Συνεπώς, είναι αρκετά δύσκολο να τα ξεχωρίσετε, ειδικά αν αναζητάτε συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση.

Όμως, υπάρχει ένα σύμπτωμα που είναι πολύ χαρακτηριστικό της εγκυμοσύνης και μάλιστα είναι και το πρώτο που εμφανίζεται, ιδιαίτερα νωρίς, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα μετά την ωορρηξία.

Το σύμπτωμα αυτό είναι η αιμορραγία εμφύτευσης. Πρόκειται για λίγες σταγόνες αίμα που προκαλούνται από την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Αυτό συμβαίνει μόλις το έμβρυο ολοκληρώσει το ταξίδι του μέσα στη σάλπιγγα και προσκολλάται στη μήτρα, οπότε ξεκινάει η εγκυμοσύνη.

Αν και είναι ένα σύμπτωμα που δεν εμφανίζεται σε όλες τις γυναίκες, ωστόσο είναι ενδεικτικό της εγκυμοσύνης, καθώς είναι το μοναδικό που διαφέρει από τα συμπτώματα πριν την περίοδο. Ανακαλύψτε όλα τα συμπτώματα εγκυμοσύνης και φροντίστε την υγεία σας και του μωρού σας με τη σωστή ενημέρωση! Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα!

Πότε μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης;

Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε υπερβολικά και να προσπαθείτε μάταια να καταλάβετε αν η εγκυμοσύνη έχει ξεκινήσει ή η περίοδος θα κάνει την εμφάνισή της σύντομα.

Περίπου 10 ημέρες μετά την ωορρηξία, δηλαδή ακόμα και 3-4 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο, μπορείτε να ξεκινήσετε τα τεστ εγκυμοσύνης.

Σίγουρα, τόσες μέρες πριν την καθυστέρηση οι πιθανότητες να βγει θετικό το τεστ είναι χαμηλές (περίπου 25%) και αυτό επειδή ακόμα η β-χοριακή δεν έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί.

Όμως, αν η ανυπομονησία σας έχει κυριεύσει, μπορεί να προμηθευτείτε τεστ εγκυμοσύνης σε ταινίες από τη Hometest. Πρόκειται για πολύ οικονομικά τεστ εγκυμοσύνης που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα, μέχρι τελικά να δείτε την πολυπόθητη δεύτερη γραμμή που σας δείχνει ότι ένα μικρό θαύμα μεγαλώνει μέσα σας.

Το σίγουρο είναι ότι με τα τεστ εγκυμοσύνης της Hometest θα μπορείτε να βεβαιωθείτε για την εγκυμοσύνη 1-2 ημέρες πριν την καθυστέρηση. Βρείτε τα εδώ