SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Επίσημα στοιχεία ζητά φιλοζωική ομοσπονδία για το σούβλισμα του ταύρου στην Κρήτη

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το σούβλισμα ταύρου σε χωριό της Κρήτης στα πλαίσια του «εορτασμού» του Αγίου Πνεύματος. 2024-06-24 19:18:41
Επίσημα στοιχεία ζητά φιλοζωική ομοσπονδία για το σούβλισμα του ταύρου στην Κρήτη
 

Η ενέργεια πολιτιστικού συλλόγου στην Κρήτη να εντάξει το σούβλισμα ταύρου σε πανηγύρι την Κυριακή, παραμονή της πεντηκοστής και της εορτής του Αγίου Πνεύματος αλλά και να δημοσιεύσει και σχετική αφίσα που διαφήμιζε είσοδο με «πλήρες μενού» και σούβλισμα ταύρου αντί 15 ευρώ, προκάλεσε αμέτρητα σχόλια κάτω από τη σχετική ανάρτηση.

Παρά τις αντιδράσεις πολιτών αλλά και φιλοζωικών οργανώσεων ο 215 κιλών ταύρων σουβλίστηκε στα Καλουδιανα Κισσάμου.

 

Με επιστολή της η Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα ζήτησε να της παρασχεθούν στοιχεία, που να προκύπτουν από νόμιμα παραστατικά και τιμολόγια, σχετικά με την προμήθεια, τη σφαγή, την αγορά και τη μεταφορά του ζώου, που όπως αναφέρει η ομοσπονδία «με τιμή, δόξα και φευ υπερηφάνεια ένας Α-πολιστιστικός σύλλογος σούβλισε χθες στη πλατεία του χωριού Καλουδιανά, αφού επί μέρες κατά τρόπο προκλητικό το διαφήμισε, προκαλώντας πανελλήνια οργή και αγανάκτηση σε μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, που τα πολιτιστικά της πρότυπα δεν είναι η βαρβαρότητα, η βία, ο θάνατος αθώων εμβίων, ούτε τα κιτς φολκορικά θεάματα».

«Θέλαμε να πρωτοτυπήσουμε»

Εξηγήσεις σχετικά με όσα συνέβησαν στο χθεσινό πανηγύρι για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας στην Κίσσαμο Χανίων στην διάρκεια του οποίου έγινε σούβλισμα ενός ταύρου έδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλουδιανών.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του, Λευτέρης Τουλουπάκης ανέφερε στο creta24 ότι η ιδέα για το σούβλισμα του ζώου ήταν δική του καθώς ο σύλλογος ήθελε να προσφέρει ένα κέρασμα δωρεάν σε όσους θα έρχονταν στην εκδήλωση.

«Το πανηγύρι της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, επειδή έχουμε στο χωριό την εκκλησία της Αγίας Τριάδος, ήταν πασίγνωστο παλιά και για πολλά χρόνια. Είχε εμποροπανήγυρη, ζωοπανήγυρη, το οποίο με τα χρόνια σταμάτησε να γίνεται , άλλαξαν οι συνθήκες της αγοράς και δεν ξαναέγινε. Θέλαμε λοιπόν να κάνουμε μία αναβίωση, όχι με το γεγονός να σουβλίσουμε τον ταύρο, αλλά να κάνουμε ένα κέρασμα στον κόσμο για όλους που θα παρευρίσκονταν στην πλατεία του χωριού μας, να έχουμε τα μουσικά όργανα, καθώς μουσικό φεστιβάλ γίνεται κάθε χρόνο.

Εμείς κατηγορηθήκαμε και διασυρόμαστε αυτή τη στιγμή στα μέσα μαζικής δικτύωσης και στον τύπο, ότι βασανίσαμε ότι κάνουμε και πήρε θέση ο φιλοζωικός σύλλογος. Δεν ξέρω τι δουλειά έχει ο σύλλογος με τα ζώα του κρεοπωλείου. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ζώο, έχουμε να κάνουμε με κρέας. Αγοράσαμε με τις νομιμότατες διαδικασίες το κρέας από το κρεοπώλη, το οποίο δεν του είπαμε να το κόψει σε μπριζόλες και το ψήσαμε με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο. Μπορεί αν είναι βάρβαρο για κάποιους, όμως ήταν ένα θέαμα που όσοι ήρθαν το σχολίασαν θετικά, το αγκάλιασαν, γι’ αυτό άλλωστε ήρθαν, γι’ αυτό δεν έγινε κανένα επεισόδιο. Πήγε πάρα πολύ καλά η γιορτή, απλά εμείς κατηγορηθήκαμε ότι βασανίσαμε ένα ζώο. Και ρωτάω, ο φιλοζωικός σύλλογος αυτός έχει να κάνει με τα ζώα συντροφιάς, με τα οικόσιτα ζώα που σφάζονται στα σφαγεία, με το κρέας που μαγειρέψαμε; Το πρόβλημα ήταν ο τρόπος που το ψήσαμε; Γιατί αν το ψήναμε σε μπριζόλες, είναι χιλιάδες τα μπάρμπεκιου και τα γκριλ που γίνονται, αυτά δεν ενοχλούν;»