SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ξεσπιτωμένοι και χωρίς επίδομα εκατοντάδες πλημμυροπαθείς στον Βόλο

Από τον Ιανουάριο δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ για τα σπίτια που νοικιάζουν, ενώ τα δικά τους σπίτια ρημάζουν 2024-06-20 07:50:57
Ξεσπιτωμένοι και χωρίς επίδομα εκατοντάδες πλημμυροπαθείς στον Βόλο

Χωρίς το επίδομα ενοικίου για να καλύψουν στεγαστικές ανάγκες τους που δημιουργήθηκαν όταν ξεσπιτώθηκαν αναγκαστικά μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, καλούνται να τα βγάλουν πέρα εκατοντάδες πλημμυροπαθείς του Βόλου, που δεν έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται από τον περασμένο Ιανουάριο.

Εννέα μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησαν χωρίς στέγη αρκετές οικογένειες στη Μαγνησία, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων από το Κράτος, οδηγούν σε αδιέξοδο τους πλημμυροπαθείς. Στην αγωνία χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι δεν ξέρουν πότε θα αποζημιωθούν για να ξεκινήσουν τις επισκευές στα κατεστραμμένα σπίτια τους, προστίθενται και οι υπερβολικές καθυστερήσεις στη χορήγηση της επιδότησης ενοικίου ή του επιδόματος συγκατοίκησης.

Η επιδότηση προσωρινής στέγασης δίνεται σε όσους υποχρεώθηκαν να μισθώσουν άλλη κατοικία ή να φιλοξενηθούν σε σπίτια τρίτων. Οι πληρωμές γίνονται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πιο συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας, η οποία είναι η υπηρεσία που συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά των πληγέντων και εκδίδει τις αποφάσεις πληρωμής.

Η πρώτη δόση, που αφορούσε τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023, καταβλήθηκε εμπρόθεσμα στα τέλη του περασμένου έτους. Έκτοτε, όμως, δεν έγινε άλλη πληρωμή. Το ποσό που αντιστοιχεί για το δεύτερο τρίμηνο (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2024) δεν έχει καταβληθεί ακόμη και ενώ κοντεύει να εκπνεύσει το 3ο τρίμηνο, που αφορά στο διάστημα από τον Απρίλιο έως και τέλη Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση προσωρινής στέγασης που χορηγείται στους δικαιούχους έχει οριστεί μηνιαίως στο ποσό των 300 ευρώ για μεμονωμένα άτομα, 350 ευρώ για οικογένειες δύο ατόμων, 400 ευρώ για οικογένειες τριών ατόμων, 450 ευρώ για οικογένειες τεσσάρων ατόμων, ενώ το ανώτερο ποσό ανέρχεται στα 500 ευρώ μηνιαίως για οικογένειες περισσότερων ατόμων.

Όσοι έχουν ήδη κριθεί δικαιούχοι επιδότησης προσωρινής στέγασης και τους έχει χορηγηθεί η επιδότηση του πρώτου τριμήνου, μέσα στον Μάρτιο έλαβαν ενημερωτικό σημείωμα καθώς και την αίτηση και τα δικαιολογητικά που όφειλαν να υποβάλλουν για τον έλεγχο και τη χορήγηση του δεύτερου τριμήνου. Ωστόσο, η διαδικασία πληρωμής «κόλλησε», για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει. Μόλις τον Μάιο, από τη ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) έγινε νέα αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στους δικαιούχους, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την… επίσπευση της χορήγησης επιδότησης προσωρινής στέγασης δευτέρου τριμήνου. Αρκεί να υπέβαλαν μία αίτηση με συνημμένη μία υπεύθυνη δήλωση, πως εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, η… fast track διαδικασία που επιχείρησε η ΔΑΕΦΚ έμεινε στα χαρτιά. Μέχρι και σήμερα, η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί και όταν οι πλημμυροπαθείς καλούν στη ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδας, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους αρμόδιους υπαλλήλους, λαμβάνουν την απάντηση πως λόγω έλλειψης προσωπικού, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα καταβληθούν τα ποσά που αναλογούν στον καθέναν.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος διατήρησε τη θέση του μετά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε υποσχεθεί γρήγορη και αποτελεσματική στήριξη στους πληγέντες. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, όπως περιγράφουν πλημμυροπαθείς.

«Περιμένουμε εδώ και μήνες να λάβουμε το 2ο τρίμηνο της οικονομικής ενίσχυσης, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα. Η αναμονή έχει γίνει μαρτύριο», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πλημμυροπαθής, οποίος με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του στεγάζονται προσωρινά σε σπίτι που νοικιάζουν. Και δυστυχώς, παρόμοιες ιστορίες αφθονούν στις περιοχές του Βόλου που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», με την καθυστέρηση στις πληρωμές να έχει οδηγήσει σε οικονομική απόγνωση αρκετό κόσμο. «Δεν ξέρω πόσο ακόμα μπορούμε να αντέξουμε αυτή την κατάσταση», συμπλήρωσε με νόημα, ο αγανακτισμένος κάτοικος, ο οποίος δηλώνει απογοητευμένος από την έλλειψη συντονισμού και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν προκύψει για μια ακόμη φορά μετά τη διπλή καταστροφή του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι του Βόλου επισημαίνουν ότι «η υπομονή έχει τα όριά της», στρέφοντας τα βέλη τους κατά των κυβερνητικών αξιωματούχων «που μοιράζουν αφειδώς γενικόλογες υποσχέσεις. Στη Μαγνησία υπάρχουν πολλοί που ήδη βίωσαν μια τραγική καταστροφή και δεν μπορούν να περιμένουν περισσότερο». «Οι αρμόδιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιταχύνουν τις διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Υπάεχουν μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις επισκευές στα σπίτια που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. Ανώτερα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και της ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδας στα μέσα Μαΐου σε τηλεδιάσκεψη με μέλη συλλόγου της περιοχής είχαν αναφέρει πως ήταν ζήτημα λίγων ημερών να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η τροποποίηση της Κ.Υ.Α. που θα απλούστευε τις διαδικασίες. Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα και αφού στο Εθνικό Τυπογραφείο δεν έχει σταλεί τίποτα σχετικό προς δημοσίευση, κατόπιν νεότερης ενημέρωσης που υπήρξε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εν τέλει «η τροποποίηση της Κ.Υ.Α. εξακολουθεί να βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, προκειμένου να συμπεριληφθούν διατάξεις για τη διευκόλυνση των πληγέντων αναφορικά με την προσκόμιση των αποδείξεων για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής», αναφέρουν.

Όμως, όσο δεν αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες κατεστραμμένων οικιών παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ τα σπίτια τους στην κυριολεξία ρημάζουν. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, κανείς δεν μπορεί να προβεί στην παραμικρή παρέμβαση, αφού εάν προχωρήσουν σε επισκευές, κινδυνεύουν να μην εισπράξουν ούτε ευρώ από το Κράτος.

Πηγή:taxydromos.gr