SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

(εικόνες) Ποικιλίες κρασιών από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου στην Σκιάθο

Παρουσιάστηκαν την Πέμπτη το απόγευμα στο Achinos Restaurant στη Μεγάλη Άμμο 2024-06-13 20:06:51
(εικόνες) Ποικιλίες κρασιών από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου στην Σκιάθο

Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια στο Άγιο Όρος, είναι γνωστή για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών. Η παραγωγή κρασιού στη μονή έχει μακρά ιστορία και αποτελεί σημαντικό μέρος της μοναστικής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας της μονής. Οι μοναχοί της μονής ακολουθούν παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας των αμπελώνων και οινοποίησης, συνδυάζοντας τη θρησκευτική τους κληρονομιά με την τεχνογνωσία που έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.

Τα κρασιά της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου είναι γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα και τη μοναδική τους γεύση. Η παραγωγή περιλαμβάνει διάφορες ποικιλίες, που συνήθως περιλαμβάνουν κόκκινα, λευκά και γλυκά κρασιά. Οι αμπελώνες της μονής καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό προς το περιβάλλον, ενώ η διαδικασία της οινοποίησης ακολουθεί παραδοσιακές μεθόδους που διασφαλίζουν την αυθεντικότητα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η γευστική εμπειρία των κρασιών της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να συνδεθείτε με την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του Αγίου Όρους.

Σήμερα στο Achinos Restaurant στην Μεγάλη Άμμο Σκιάθου ήταν τυχεροί όσοι γεύτηκαν τριών ειδών ποικιλίες που σας παρουσιάζουμε παρακάτω με την φροντίδα του σομελιέ Πασχάλη Παπαδημητρίου  
 

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ (KΛΙΚ)

 

Κατά μήκος της υπό δημιουργία διαβαλκανικής οινικής διαδρομής, που ενώνει τον Άθωνα και το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα, φτάνοντας μέχρι το Τσάρεβο της Βουλγαρίας, υπάρχουν δεκάδες οινοποιεία - μικρά «διαμάντια».

Ξεκινώντας από το Άγιο Όρος, ο περιπατητής συναντά τα αμπελοτόπια της Μονής Χιλανδαρίου, που μετρούν πάνω από οκτώ αιώνες ζωής, τροφοδοτώντας με πρώτη ύλη ένα από τα παλαιότερα (σε συνεχή λειτουργία) οινοποιεία της Ευρώπης και του κόσμου, όπου ο χειρονακτικός τρύγος και η αφοσίωση των μοναχών στο οινοποιείο αποδίδουν κυρίως ερυθρά κρασιά υψηλής ποιότητας, στην περιορισμένη ποσότητα των περίπου 100.000 φιαλών ετησίως.

 Μπορεί να συνεχίσει τη διαδρομή του στο Κτήμα «Αkrathos» στην ορεινή Χαλκιδική, οινοποιείο «ριζωμένο» στο μεράκι του Μπάμπη Μπεκρή και του Νάσου Φελώνη, οι οποίοι αγόρασαν το 2008 τα πρώτα στρέμματα σε υψόμετρο 600 μέτρων, εκεί όπου η θαλάσσια αύρα από τους γειτονικούς κόλπους της Ιερισσού και του Αγίου Όρους και το σχιστολιθικό έδαφος «ευεργετούν» τα αμπέλια.

Στη συνέχεια ίσως αποφασίσει να αφήσει πίσω του τη Χαλκιδική και να κατευθυνθεί στους πλούσιους οινοτόπους της Δράμας, που φιλοξενεί επτά επισκέψιμα οινοποιεία με εκλεκτά κρασιά και μνημονεύεται από την αρχαιότητα ως σπουδαία οινοπαραγωγός. Και μετά μπορεί να περάσει τα σύνορα και να φτάσει στο παραθαλάσσιο Τσάρεβο της Βουλγαρίας, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

Μέχρι τη Σιγκαπούρη τα κρασιά της Μονής Χιλανδαρίου

Ένα από τα τρία ή τέσσερα παλαιότερα οινοποιεία της Ευρώπης -και άρα και του κόσμου, αφού η «Γηραιά Ήπειρος» είναι η «μάνα» του κρασιού- που εξακολουθούν να παραμένουν σε λειτουργία, είναι αυτό της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, που αντλεί πρώτη ύλη από 170 στρέμματα αμπελώνα, όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Merlot, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon. 

«Τα πρώτα αμπέλια της Μονής Χιλανδαρίου φυτεύτηκαν γύρω στο 1.198 µ.Χ από τον ιδρυτή της, Σέρβο πρίγκηπα Ράσκο Νεμάνια, που ως μοναχός έλαβε το όνομα Σάββας, ο οποίος είχε συμπεριλάβει στο καταστατικό της Μονής την πρόβλεψη να υπάρχει ένα ποτήρι κρασί για κάθε μοναχό καθημερινά. Οι άνθρωποι συνέχισαν να καλλιεργούν τα αμπέλια στην πορεία των αιώνων. Παράγουμε κρασιά επί οκτώ αιώνες, αλλά τα εμπορευόμαστε εδώ και λίγα χρόνια. Η μακραίωνη παράδοση, η ιστορία, η αγάπη των μοναχών που θεωρούν τη δημιουργία κρασιού συνυφασμένη με τη θρησκεία μας, είναι στοιχεία που υπάρχει ανάγκη να εξωτερικευτούν, κάτι στο οποίο μπορεί να βοηθήσει η δημιουργία της Διαβαλκανικής Διαδρομής» σημειώνει ο κ.Χαρπαντίδης, εξηγώντας ότι η πρόταση του δήμου Αριστοτέλη για την ένταξη του οινοποιείου της Μονής στη διαδρομή έγινε με χαρά αποδεκτή.

Ένα από τα τρία ή τέσσερα παλαιότερα οινοποιεία της Ευρώπης που εξακολουθούν να παραμένουν σε λειτουργία, είναι αυτό της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, φωτογραφία wikipedia
Όπως εξηγεί ο κ.Χαρπαντίδης, η Μονή δεν αγοράζει σταφύλια «απ΄έξω» για τα κρασιά της. Χρησιμοποιείται μόνο πρώτη ύλη από τους αμπελώνες της. «Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, "ό,τι γράφει Χιλανδάρι, πρέπει να είναι από το Χιλανδάρι"» λέει. Για αυτό και δεν προχώρησε νωρίτερα στην παραγωγή λευκών κρασιών. Τώρα, ήρθε η ώρα. Στον σχεδιαζόμενο μικρό αμπελώνα των περίπου 15 στρεμμάτων θα φυτευτούν ποικιλίες -οπωσδήποτε κάποιες ελληνικές- για την παραγωγή λευκών οίνων.

Επί οκτώ αιώνες, το κρασί της Μονής παραγόταν αποκλειστικά για τις ανάγκες της. Ωστόσο, όταν το 2004 το μοναστήρι χτυπήθηκε από μεγάλη πυρκαγιά, η οινοποιητική δραστηριότητα αποφασίστηκε να αυξηθεί και φυτεύτηκαν 80.000 νέες ρίζες -Merlot, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon- με τη βοήθεια της Γεωπονικής Σχολής Βελιγραδίου. Η πρώτη σοδειά από το νέο αµπελώνα ήταν έτοιμη το 2010.

Το 2019 άρχισαν οι εξαγωγές, η πορεία των οποίων είναι ήδη ικανοποιητική, παρά τις αρρυθμίες που δημιούργησαν η πανδημία και οι καραντίνες. Τέσσερις στις δέκα φιάλες που παράγονται στο Χιλανδάρι ταξιδεύουν στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως σε Σερβία, Ρωσία, Ελβετία, Αυστρία, πρόσφατα Γερμανία (μετά την έκθεση ProWein στο Ντίσελντορφ), αλλά και Σιγκαπούρη και γενικότερα Ασία.

 

                                                                                                   

ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΡΟΖΕ 2023

 
  

Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου έχει πλούσια οινική παράδοση καθώς οι μοναχοί της έφτιαχναν κρασί από το 1198,  με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας θρύλος γύρω από την εξαιρετική ποιότητα των μοναστηριακών κρασιών. Το ροζέ της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου θα σας εντυπωσιάσει τόσο σε γεύση, όσο και σε εμφάνιση. Εκπληκτική φιάλη και ετικέτα που μας δείχνει το σεβασμό στην Ιερά Παράδοση,  την αγάπη και το μεράκι των μοναχών αλλά και μια υπόσχεση, το γεγονός πως μέρος από τις πωλήσεις των κρασιών τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την αποκατάσταση των ιερών κειμηλίων της Μονής που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά.

 
Παραγωγός : Ιερά Μονή Χιλανδαρίου
Χρώμα : Ροζέ
Περιεχόμενο : 750ml
Χώρα προέλευσης : Ελλάδα
Γλυκύτητα : Ξηρός
Κατάσταση : Ήσυχος
Βιολογική καλιέργεια : Όχι
  • Αλκοόλ: 13%
  • Ποικιλιακή σύνθεση: Merlot
  • Ονομασία προέλευσης/Περιοχή: Ποικιλιακός Οίνος
  • Βαρέλι: Όχι
  • Δυν.Παλαίωσης: Ιδανικό για άμεση κατανάλωση, μπορείτε ωστόσο να το καταναλώσετε σε διάστημα 2 ετών.
  • Σερβίρεται: Σερβίρεται ιδανικά στους 10-12°C.
  • Τεχν.Χαρακτηριστικά: Ένα Merlot από τους αμπελώνες της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου. Οι πατέρες της  Μονής Χιλανδαρίου παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις τους, με αποτέλεσμα ο τρύγος να είναι πάντα χειρωνακτικός και όλη η διαδικασία της οινοποίησης και εμφιάλωσης να γίνεται με φυσικούς τρόπους.
  • Γευσιγνωσία: Ελκυστικό ροζ σομόν χρώμα με κερασί ανταύγειες. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα φράουλας, κερασιού και λευκόσαρκου ροδάκινου και βερίκοκου. Στο στόμα ξηρό, με μέτριο σώμα, δροσιστική και ευχάριστη οξύτητα και γεύσεις που θυμίζουν ροδάκινο, φράουλα και μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους.
  • Συνοδεύει: Συνοδεύει ιδανικά θαλασσινά, ζυμαρικά, γαρίδες, ασιατική κουζίνα, μεσογειακή κουζίνα, φρέσκιες καλοκαιρινές σαλάτες, φρουτοσαλάτα, πλατό με μαλακά τυριά.

                                                                                                           ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΕΡΥΘΡΟ 2018

 
 
 

Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου έχει πλούσια οινική παράδοση καθώς οι μοναχοί της έφτιαχναν κρασί από το 1198,  με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας θρύλος γύρω από την εξαιρετική ποιότητα των μοναστηριακών κρασιών. Τα ερυθρά κρασιά της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου μας θυμίζουν έντονα τα γαλλικά κρασιά του Μπορντώ. Το ερυθρό του 2017 πέρα από το ότι είναι ευχάριστο στη κατανάλωση και ιδανικό για φαγητό διαθέτει μια εκπληκτική φιάλη και ετικέτα που μας δείχνει το σεβασμό στην Ιερά Παράδοση,  την αγάπη και το μεράκι των μοναχών αλλά και μια υπόσχεση, το γεγονός πως μέρος από τις πωλήσεις των κρασιών τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την αποκατάσταση των ιερών κειμηλίων της Μονής που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά.

 
Παραγωγός : Ιερά Μονή Χιλανδαρίου
Χρώμα : Ερυθρός
Περιεχόμενο : 750ml
Χώρα προέλευσης : Ελλάδα
Γλυκύτητα : Ξηρός
Κατάσταση : Ήσυχος
Βιολογική καλιέργεια : Όχι
  • Αλκοόλ: 14%
  • Ποικιλιακή σύνθεση: 40% Merlot - 35% Cabernet Sauvignon - 25% Cabernet Franc
  • Ονομασία προέλευσης/Περιοχή: Ποικιλιακός Οίνος
  • Βαρέλι: 6 μήνες
  • Δυν.Παλαίωσης: Μπορεί να καταναλωθεί άμεσα, επιδέχεται ωστόσο παλαίωσης για περίπου 5-8 χρόνια.
  • Σερβίρεται: Σερβίρεται ιδανικά στους 16-18°C.
  • Τεχν.Χαρακτηριστικά: Γύρω από τον πύργο Μιλούτιν εκτείνεται ένας αμπελώνας 170 στρεμμάτων όπου καλλιεργούνται οι τρεις ευγενείς γαλλικές ποικιλίες, Merlot, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon. Το κρασί παρέμεινε  για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια 225 λίτρων και κατόπιν ωρίμασε για άλλους 12 μήνες στη φιάλη πριν τη διάθεση του στο εμπόριο.
  • Γευσιγνωσία: Στη όψη είναι ρουμπινί με πορφυρές ανταύγειες. Στη μύτη έχει αρώματα κόκκινων φρούτων όπως κεράσι, βύσσινο, φραγκοστάφυλλο και νύξεις βοτανικότητας μου μας θυμίζουν θυμάρι. Στο στόμα ξηρό με γεύσεις κόκκινων φρούτων και ευχάριστη επίγευση.
  • Συνοδεύει: Συνοδεύει ιδανικά ψητά κρέατα, κρέατα με πλούσιες και πικάντικες σάλτσες, ζυμαρικά με κρέατα και πλούσιες σάλτσες, μουσακά, μοσχαράκι κοκκινιστό, γιουβέτσι, πλατό τυρών και αλλαντικών.

 

ΧΙΛΑΝΔΑΡΙ ΕΡΥΘΡΟΣ

Ερυθρός οίνος με σκούρο πορφυρό χρώμα και μωβ ανταύγειες. Στο στόμα είναι πλούσιο με αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκόριζας και νότες από δέρμα και κασίς, όπου παράλληλα βγαίνουν και οι τανίνες, δημιουργώντας μια μακρά επίγευση. 

Το Πεδίον Αγίου Σάββα παραμένει 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα πεντάτονα βαρέλια, 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια 225Lt. και 12 μήνες στην φιάλη.