SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Δημοτικό Ωδείο Βόλου: Αυλαία για την "Άνοιξη Μουσικής 2024"

Αυλαία για την «Άνοιξη Μουσικής 2024» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με τρεις πολύ ξεχωριστές εκδηλώσεις. Το ΄Σάββατο 15 Ιουνίου το σεμινάριο με τίτλο “Εισαγωγή στο Φλάουτο Μπαρόκ” 2024-06-13 07:44:01
Δημοτικό Ωδείο Βόλου: Αυλαία για την

Αποχαιρετώντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο το τέλος της Ωδειακής χρονιάς ο Καλλιτεχνικός Κύκλος«Άνοιξη Μουσικής» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου καλοσωρίζει το καλοκαίρι με τρεις ξεχωριστές και μοναδικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας (Πολιτιστικό Κέντρο) η τάξη Μονωδίας και σύγχρονου τραγουδιού του ΔΩΒ θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Άνω Κάτω» με υπεύθυνη καθηγήτρια την Σύλβια Τσιμπανάκου και με τη συνοδεία στο πιάνο του Πάνου Γαλανόπουλου. Το Σάββατο 15 Ιουνίου και ώρα 10.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων “Έρση Σαράτση” του ΔΩΒ θα παρουσιαστεί το σεμινάριο με θέμα “Εισαγωγή στο Φλάουτο Μπαρόκ”. Εισηγήτριες είναι η Κίρα Σαπλαχίδου και η Ράνια Ρωσοπούλου. Τέλος, την Τρίτη 18 Ιουνίου και παλι στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας (Πολιτιστικό Κέντρο) από τις 18.00 η Καμεράτα Τζούνιορ και η Καμεράτα Νεων του ΔΩΒ θα παρουσιάσουν την ετήσια τελική τους συναυλία, σε διδασκαλία του καθηγητή Απόστολου Μητρά και των καθηγητριών Άντζελας Μπατίστα και Ασημίνας Χατζηαγγελάκη.

 Το Σεμινάριο “Εισαγωγή στο Φλάουτο Μπαρόκ” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα συναυλιών “Έρση Σαράτση” στο ΔΩΒ και απευθύνεται σε σπουδαστές και παιδαγωγούς, που θέλουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το φλάουτο της μπαρόκ περιόδου και την ιστορία του, αλλά και να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στον τρόπο απόδοσης του ρεπερτορίου της μπαρόκ περιόδου. Το σεμινάριο χωρίζεται σε δυο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος και ώρες 10.00-12.00 πραγματοποιείται ανοιχτό μάθημα πάνω στο μπαρόκ ρεπερτόριο, που θα ερμηνεύσουν οι ενεργοί συμμετέχοντες. Σκοπός του ανοιχτού μαθήματος είναι οι συμμετέχοντες να εξοικιωθούν με τις μουσικές φόρμες αλλά και τη διάνθηση των μελωδιών των συνθέσεων της εποχής. Σημαντικές πληροφορίες για την ιστορική ερμηνεία των συνθέσεων της μπαρόκ περιόδου, θα δωθούν σε έντυπη μορφή στους συμμετέχοντες κατα τη διάρκεια του πρώτου σκέλους του σεμιναρίου. Στο δεύτερο σκέλος στις 12.30 θα γίνει παρουσίαση, σχετική με την ιστορία του οργάνου και την εξέλιξη του, σε διαφάνειες, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν ιστορικά όργανα ώστε να έρθουν σε επαφή μαζί τους οι συμμετέχοντες. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί, με τις εισηγήτριες να ερμηνεύουν ρεπερτόριο της μπαρόκ περιόδου, σε ιστορικά φλάουτα.

 Οι εισηγήτριες:

 Η Κίρα Σαπλαχίδου έλαβε τα πρώτα της μουσικά ερεθίσματα σε πολύ μικρή ηλικία απο σημαντικούς φλαουτίστες της χώρας, όπως η IwonaGlinka στην Αθήνα, ο IlieMacovei και η Ματούλα Χατζή στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.Μετά το Λυκείο, αποφοίτησε απο την τάξη φλάουτου της IwonaGlinka στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες και έλαβε  Δίπλωμα στο φλάουτο με Άριστα παμψηφεί. Συνέχισε την μουσική της εκπαίδευση στην τάξη της καθηγήτριας GülsenArifeTatu στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Τρόσσινγκεν, της Γερμανίας. Το 2012 αποφοίτησε με Πτυχίο Μουσικής -με ειδίκευση στο Φλάουτου και ξεκίνησε τη διδακτική της πορεία σε ωδεία της περιοχής Baden-Württemberg της Γερμανίας.Απο το 2014 εώς το 2016 συνέχισε τις σπουδές της στον Μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του τμήματος  Παλαιάς Μουσικής του Μουσικού Πανεπιστημίου του Τρόσσινγκεν, με ειδίκευση στο Φλάουτο Τραβέρσο και την ιστορική ερμηνία – τάξη Dr. LindeBrunmayr-Tutz και αποφοίτησε με τον τίτλο MasterinEarlyMusic.Η Κίρα  παρακολούθησε κύκλο Σεμιναρίων Μετεκπαίδευσης στη Γερμανία, με θέμα τη Μουσική για Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες, καθώς και σεμινάρια φλάουτου και τραβέρσο με τους καθηγητές P.L.Graf, F.Renggli, R.Brown, K.H.Schutz, L.M.Tanguy και P.Hantai. Διδάσκει φλάουτο στo Μουσικό Σχολείο Λαμίας και στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Από το 2017 ειναι μέλος του συνόλου “Diverse&Bizarre”  που ερμηνεύει μπαρόκ και κλασική μουσική με όργανα εποχής, πραγματοποιώντας συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Ράνια Ρωσοπούλου γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1990, ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης με καθηγητή φλάουτου τον DieterVogt. Στη συνέχεια έγινε δεκτή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, απ’ όπου και αποφοίτησε με ειδίκευση στην εκτέλεση του φλάουτου και καθηγήτρια την Ρία Γεωργιάδου. Παράλληλα, απέκτησε Δίπλωμα φλάουτου με άριστα παμψηφεί από το Νέο Ωδείο Κοζάνης, ενώ έχει μαθητεύσει στο Royal Holloway University of London για ένα χρόνο μέσω του προγράμματος Erasmus με καθηγήτρια την φλαουτίστρια Carla Rees . Συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με ειδίκευση στην ερμηνεία του μπαρόκ φλάουτου με καθηγητή τον Δημήτρη Κούντουρα, ενώ μέρος της μεταπτυχιακής της διατριβής εκδόθηκε από το περιοδικό Pan του British Flute Society. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με διακεκριμένους φλαουτίστες όπως RobertAitken, BarbaraGislerHaase, PhilippeRacine, ClaireGenewein, Νικολός Δημόπουλος, Ναταλία Γεράκη κ.α. Έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και Αγγλία, μεταξύ άλλων σε προσωπικά ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου, σύγχρονης μουσικής και συναυλίες με σύνολα φλάουτων, ενώ της έχουν εμπιστευθεί και πρώτες εκτελέσεις έργων.