SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Δομή "Βοήθεια στο σπίτι" Αλοννήσου: Μια από τις πιο σημαντικές δομές υγείας στην υπηρεσία των ηλικιωμένων

2024-06-13 19:30:00
Δομή

Σε αφόρμητο γεύμα ηλικιωμένων που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για τους συνανθρώπους μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, βρέθηκε το Skiathos Life και ήρθε σε επαφή με τούς  ανθρώπους του βοήθεια στο σπίτι μαθαίνοντας για το πραγματικά σπουδαίο αυτό πρόγραμμα. 

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε και λειτουργεί με την συνδρομή της.Ε.Ε.στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας συχρηματοδοτηση κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και 25% από πόρους του Ελληνικού δημοσίου. Το πρόγραμμα αυτό στην Αλόννησο, ξεκίνησε το2003 και έχει 21 χρόνια συνεχής προσφοράς στους ηλικιωμένους.
Οι τρείς γυναίκες φύλακες  άγγελοι των ηλικιωμένων του προγράμματος είναι η Μπάρμπαρα Ντηνψυχολόγος του προγράμματος, η Μάχη Βλαϊκού νοσηλεύτρια και η Παναγιώτα  Κυριάνακη οικιακή βοηθός.
Το προγραμμα αυτή την στιγμή στο Αλόννησο εξυπηρέτει 50 περίπου άτομα 65 ετών και άνω. Μιλήσαμε με την κα. Μπάρμπαρα Ντην ψυχολόγο του προγράμματος  και της ζητήσαμε να μας πει τι ακριβώς κάνει το πρόγραμμα. Η κυρία Ντην μας είπε "Το πρόγραμμα στην Αλόννησο αφορά άτομα μη αυτοεξυπηρετούμενα με διάφορες ανάγκες που στερούνται ενός δικτύου ικανου να στηρίξει τις πρωταρχικες τους ανάγκες και να μην τους κάνει να αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. 
Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο να ανταποκριθεί σε διάφορες απαιτήσεις παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας και αρωγής που εξασφαλίζει μια καλή ποιότητα ζωής θέτοντας σαν σκοπό την ενδυνάμωση, την ατομική αυτονομία, να προβλέψει την μη αυτοεξυπηρέτηση, να κρατήσει το άτομο όσο το δυνατόν περισσότερο στο οικογενειακό πλαίσιο εξασφαλίζοντας όταν είναι ανάγκη καθημερινη ποιοτική κατ οίκον  βοήθεια. Αυτό επιτρέπει στις οικογένειες να αποφορτιστούν από τις καθημερινές ανάγκες των ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ. Παρέχουμε ψυχολογική και ψυχιατρική  στήριξη  σε μοναχικά  άτομα  με ψυχολογικά  ή ψυχιατρικά πρόβλημάτα,  νοσηλευτική φροντίδα  ή ατομική υγιεινή και έλεγχο για την σωστή εφαρμογή της θεραπείας παρέχοντας ακόμη πρακτική στήριξη, για την οργάνωση και καθαριότητα του σπιτιού. "
 
Κυριάκος Ευσταθίου.

Photo Gallery