SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Κληρονόμος κατά ΕΦΚΑ Βόλου και Θ. Παπαδημόπουλου – Από 3 ίδιες ενστάσεις απέρριψαν την μία

2024-06-12 11:20:22
Κληρονόμος κατά ΕΦΚΑ Βόλου και Θ. Παπαδημόπουλου – Από 3 ίδιες ενστάσεις απέρριψαν την μία

Καταγγελία –αναφορά σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θανάση Παπαδημόπουλου, κατέθεσε η κληρονόμος μιας γυναίκας από τον Λαύκο Πηλίου, που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον ΕΦΚΑ, εξαιτίας αναπηρικού επιδόματος που λάμβανε η θανούσα τη διετία 2002-2004 και το οποίο διεκδικεί πίσω ο Φορέας 20 χρόνια μετά. Ειδικότερα, ο σύζυγος της κληρονόμου κατήγγειλε τον κ. Παπαδημόπουλο ως εκπρόσωπο στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή ΕΦΚΑ Βόλου, για την θέση που πήρε κατά την εξέταση ένστασης που αφορούσε την συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στην διάθεσή τους τα gegonota.news, η Επιτροπή συνεδρίασε στις 19 Μαρτίου 2024 με την συμμετοχή του κ. Παπαδημόπουλου, προκειμένου να εξετάσει ενστάσεις των κληρονόμων της θανούσας κατά απόφασης του Διευθυντή ΕΦΚΑ Βόλου περί επιστροφής επιδόματος που είχε λάβει η γυναίκα το 2002-2004 (απεβίωσε το 2009). Οι 3 κληρονόμοι αμφισβήτησαν την οφειλή, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε είχαν λάβει γνώση αυτής, αλλά ούτε και της απόφασης καταλογισμού του συγκεκριμένου ποσού. Η Επιτροπή αποφάσισε να αποδεχθεί τις ενστάσεις των 2 από τις 3 συγκληρονόμους και να απορρίψει την ένσταση της τρίτης – συζύγου του καταγγέλλοντος. Μιλώντας στα gegonota, ο τελευταίος χαρακτήρισε την απόφαση εντελώς αναιτιολόγητη, καθώς η ίδια η υπηρεσία του ΕΦΚΑ του είχε χορηγήσει βεβαίωση ότι η σύζυγός του, πράγματι, δεν είχε λάβει έγκαιρη ενημέρωση για την οφειλή, ούτε για την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης. Ο ίδιος τόνισε ότι «η απόρριψη της ένστασης έγινε απαράδεκτα με την παρουσία του εκπροσώπου των εργαζομένων και ασφαλισμένων», παρά τα έγγραφα που κατέθεσε. Η αντίδρασή στρέφεται εναντίον όλων των μελών της Επιτροπής, αλλά θεωρεί εντελώς απαράδεκτη την στάση του κ Παπαδημόπουλου και ζητεί να καταδικαστεί από το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Για το ίδιο θέμα, ο σύζυγος της θιγόμενης κληρονόμου, κατέθεσε αναφορά στην κεντρική διοίκηση του ΕΦΚΑ, στην Αθήνα, αλλά και στον ΕΦΚΑ Βόλου, καταγγέλλοντας ότι η Επιτροπής που απέρριψε την ένστασή τους ενήργησε τελείως μεροληπτικά και αντιφατικά, εκδίδοντας διαφορετική απόφαση για τις ενστάσεις των τριών ενιστάμενων συγκληρονόμων, παρότι οι ενστάσεις είχαν ακριβώς την ίδια βάση. Δηλαδή, έκανε δεκτές τις ενστάσεις των δυο και απέρριψε της τρίτης. Ο ίδιος ζητεί να δικαιωθεί η σύζυγός του με το ίδιο σκεπτικό που δικαιώθηκαν και οι υπόλοιποι συγκληρονόμοι για το ίδιο θέμα.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Με απόφαση της Α΄βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου, είχε χορηγηθεί στη θανούσα επίδομα απόλυτης αναπηρίας από το 2002 έως το 2004, καθώς έχρηζε βοήθειας άλλου προσώπου λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Μετά, όμως, από προσφυγή του διευθυντή του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου, η Β’ βάθμια Υγειονομική Επιτροπή απέρριψε το αίτημα για το επίδομα, κρίνοντας ότι τα προβλήματα υγείας την καθιστούν ανάπηρη σε ποσοστό 67%. Στη συνέχεια, όμως, μετά από ένσταση εκδόθηκε απόφαση της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την οποία έκανε δεκτό το αίτημα και έκρινε ότι η ηλικιωμένη γυναίκα δικαιούται του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η γυναίκα πέθανε το 2009, όμως οι κληρονόμοι ενεπλάκησαν σε έναν μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, αφού η τότε διευθύντρια του Υποκαταστήματος ΙΚΑ Βόλου προσέφυγε ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, αμφισβητώντας την απόφαση της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής. Το 2011 το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή για την επιστροφή του επιδόματος, όμως το ΙΚΑ δεν κοινοποίησε στους κληρονόμους τη δικαστική απόφαση, προκειμένου να ασκήσουν τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα. Έτσι, το 2020 έλαβαν ειδοποιητήριο με το οποίο καλούνταν να καταβάλουν συνολικά το ποσό των 16.196,48 ευρώ (κύρια οφειλή και πρόσθετα τέλη).

 

Μια εκ των κληρονόμων ζήτησε να γίνει επιμερισμός του χρέους, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή του, όμως – όπως καταγγέλλει η ίδια στα gegonota.news – η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ικανοποιήσει το αίτημά της, με συνέπεια τη συνεχή προσθήκη προσαυξήσεων στο βεβαιωθέν ποσό. Τελικά το αίτημα του επιμερισμού ικανοποιήθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2023, δηλαδή 37 μήνες και 9 ημέρες μετά και ενώ το συνολικό ποσό της οφειλής είχε αυξηθεί περίπου στις 20.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, μετά από καταγγελία της συγκεκριμένης κληρονόμου ότι δεν παρέλαβε ποτέ την απόφαση του δικαστηρίου για την οφειλή, το ΙΚΑ παρουσίασε ένα αποδεικτικό που αποδείχθηκε ότι δεν έφερε γνήσια υπογραφή, ενώ στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ αναγκάστηκε να παραδεχθεί εγγράφως ότι στον φάκελο της υπόθεσης δεν βρέθηκε αποδεικτικό κοινοποίησης της Καταλογιστικής Απόφασης.

Η ίδια κληρονόμος προχώρησε τον Ιούλιο του 2023 σε καταγγελία τόσο προς την κεντρική διοίκηση του ΕΦΚΑ, όσο προς τη διευθύντρια του τοπικού υποκαταστήματος, όπως επίσης προς το ΚΕΑΟ και τον Πρωτοδίκη που δίκασε την υπόθεση. Κατόπιν τούτου, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον ΕΦΚΑ για διαπραγμάτευση και της προτάθηκε να καταθέσει αίτηση για καταλογισμό του αρχικού ποσού που της αναλογούσε, δηλαδή 6.800 ευρώ (χωρίς τις προσαυξήσεις). Πράγματι, επειδή έληγε και η τρίμηνη προθεσμία από την απόφαση επιμερισμού, η ίδια κατέθεσε την αίτηση – ένσταση τον περασμένο Ιούλιο και από τότε δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή εξέλιξη στην υπόθεση. Όταν ζήτησε ενημέρωση από τη νέα διεύθυνση του τοπικού υποκαταστήματος, έλαβε την απάντηση ότι «κάποτε θα συζητηθεί…».

 

Πηγή:gegonota.news