SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Χρήστος Μπουκώρος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο αδύναμη»

Πρέπει να επαναπατρίσουμε όσους έφυγαν λόγω διαμαρτυρίας 2024-06-10 09:54:21
Χρήστος Μπουκώρος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο αδύναμη»

Για πιο αδύναμη δημοκρατία έκανε λόγο μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, καθώς στάθηκε ιδιαίτερα στο τμήματα αυτών των πολιτών που γύρισαν την πλάτη τους στις ευρωπαϊκές κάλπες. Ο κ. Μπουκώρος τόνισε πως αυτή η αποχή πρέπει να προβληματίσει και το εθνικό και το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, ενώ σε ότι αφορά στη ΝΔ και την διαρροή ψηφοφόρων προς τα δεξιά της, ο βουλευτής επεσήμανε πως θα πρέπει τουλάχιστον όσοι έφυγαν λόγω διαμαρτυρίας να επαναπατριστούν.

«Η δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο αδύναμη, είναι πιο απονευρωμένη γιατί δημοκρατία χωρίς μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, αδυνατίζει, χλωμιάζει κι ανοίγει άλλα μονοπάτια επικίνδυνα και άγνωστα σε έναν κόσμο ασταθή.

 

Το να βγούμε σήμερα και να πούμε ότι βγήκαμε πρώτο κόμμα με τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί στις Ευρωεκλογές δεν είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει η γενική εικόνα της χώρας πρώτα απ’ όλα, της παράταξης κατά δεύτερο και του συνόλου του πολιτικού συστήματος κατά τρίτο.

Κι εκεί δεν μπορούμε να δρέψουμε ικανοποιητικές δάφνες από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών», υποστήριξε ο κ. Μπουκώρος χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στη ΝΔ και στα αποτελέσματά της, ο ίδιος τόνισε πως η ΝΔ παραμένει πρώτη και κυρίαρχη δύναμη, ενώ έφερε και την εικόνα των κυβερνητικών κομμάτων ανά την Ευρώπη σημειώνοντας ότι τα κυβερνώντα κόμματα σε Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία κι αλλού, έχασαν. «Εάν εξαιρέσει κανείς τη Μελόνι μάλλον κανένα άλλο κυβερνών κόμμα δεν διατήρησε ή αύξησε τις δυνάμεις του και όλα σχεδόν έχασαν την πρώτη θέση πλην της ΝΔ».

Ο ίδιος τόνισε πως η ΝΔ δεν έπιασε τους στόχους της, έχει όμως τρία χρόνια μπροστά μέχρι τις εθνικές εκλογές, έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 εδρών για να μπορέσει να δείξει ότι αντιλήφθηκε το μήνυμα των πολιτών και μπορεί και καλύτερα και περισσότερα.

Δεν διέκρινα γενικευμένη συμπεριφορά αλαζονείας

Ο Βουλευτής Μαγνησίας σχολίασε και το γεγονός ότι μπορεί στο αποτέλεσμα αυτό της ΝΔ να συνέτειναν και αλαζονικές συμπεριφορές στελεχών ή του ίδιου του κόμματος με τον κ. Μπουκώρο να επισημαίνει ότι η συμπεριφορά είναι σημαντική παράμετρος της σχέσης μεταξύ εκλογικού σώματος και  πολιτικού συστήματος, ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν διέκρινε μία γενικευμένη συμπεριφορά αλαζονείας. «Όπου υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, έχουν γνώση οι φύλακες, το είπε χθες και ο Πρωθυπουργός ότι θέλουμε προσήλωση στον στόχο, στη δουλειά και όχι σε συμπεριφορές που ενδεχομένως να δημιουργούν πρόβλημα στην επικοινωνία μας, τη σχέση μας, τη διασύνδεσή μας με το εκλογικό σώμα. Και οι συμπεριφορές και η πολιτική συμβάλουν στη δημιουργία της εικόνας γενικά. Όταν οι συμπεριφορές είναι θετικές και η εικόνα είναι θετική», ανέφερε.

Υπάρχει μήνυμα αποστροφής από τους πολίτες προς το πολιτικό σύστημα

Σημαντικό στοιχείο από τις ευρωεκλογές ήταν η μαζική αποχή των ψηφοφόρων με τον κ. Μπουκώρο να τονίζει ότι  ζέστη, το καλοκαίρι και ο καλός καιρός είναι δικαιολογίες, μιας και πάντα στην Ελλάδα οι εκλογικές διαδικασίες γίνονταν καλοκαίρι και δεν υπήρξε ποτέ τόσο μεγάλη αποχή.

«Εδώ υπάρχει ένα σαφές μήνυμα αποστροφής ότι δεν αισθάνεται ο κόσμος κοντά του το ελληνικό και πολύ περισσότερο το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα. Δεν υπάρχει ταύτιση, δεν βρίσκω διέξοδο, ούτε με πείθουν τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα ότι θα αξιοποιήσουν την ψήφο μου γι΄αυτό και απέχω κυρίως στη νεολαία», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό το τμήμα οφείλει η ηγεσία της ΕΕ που κοιμάται μακριά από τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών να το καταλάβει και πρέπει να το καταλάβουμε κι εμείς το εθνικό πολιτικό σύστημα και να προτείνουμε λύσεις καλύτερες από αυτές που προτείνουμε μέχρι τώρα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτό θα γίνει. Εγώ πιστεύω ότι αυτό θα γίνει. Όλοι μας θέλουμε αυτό να γίνει».

Πλήγμα στον πυρήνα των ψηφοφόρων μας ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Φυσικά, ο κ. Μπουκώρος δεν άφησε ασχολίαστο και τη μετατόπιση ψηφοφόρων της ΝΔ δεξιότερα πλέον, με τον ίδιο να σημειώνει πως ίσως έπαιξαν ρόλο οι εξελίξεις στα Σκόπια, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και η ακρίβεια.

«Φαίνεται ότι τα κόμματα πέραν της ΝΔ, δεξιότερα της ΝΔ συγκεντρώνουν ποσοστό κοντά στο 20% . Ιστορικά τέτοιου είδους πολιτικοί σχηματισμοί τουλάχιστον στο πλαίσιο της μεταπολίτευσης , τα τελευταία 50 χρόνια είχαν ένα ποσοστό στην καλύτερη των περιπτώσεων και στην εκρηκτική τους άνοδο από 8-12% όλα μαζί. Φαίνεται ότι ορισμένα ζητήματα έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο. Θέλετε οι εξελίξεις στο ζήτημα με τα Σκόπια, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, η ακρίβεια που μπορεί να επηρεάζει και προς τη μία και την άλλη κατεύθυνση», εξήγησε και ιδιαίτερα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σχολίασε πως ήταν ένα θέμα που έπληξε τον πυρήνα όσων στήριζαν τη ΝΔ και αυτό είναι κάτι γνωστό.

«Νομίζω ότι αυτή είναι μία περιστασιακή τροφοδοσία και εναπόκειται στις δικές μας προσπάθειες την επόμενη τριετία προκειμένου να επαναπατρίσουμε αυτούς τους ψηφοφόρους που περισσότερο έφυγαν και πήγαν εκεί ως διαμαρτυρία και όχι ως επιλογή. Πρέπει να διορθώσουμε την αποτελεσματικότητά μας, να έρθουμε πιο κοντά στα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο του εκλογικού σώματος κι έτσι κι αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν να επιστρέψουν στη βάση τους. Πρέπει να γίνει περισσότερη και ποιοτικότερη η δουλειά προς το τμήμα εκείνο του εκλογικού σώματος που απείχε από τις εκλογές», κατέληξε ο κ. Μπουκώρος αποτιμώντας σε πρώτο βαθμό τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και τη στάση του εκλογικού σώματος.

Πηγή: magnesianews.gr