SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Η απάντηση της ΔΕΥΑ Σκιάθου για την βλάβη στο δίκτυο αποχέτευσης στην Παπαδιαμάντη

2024-06-06 14:49:10
Η απάντηση της ΔΕΥΑ Σκιάθου για την βλάβη στο δίκτυο αποχέτευσης στην Παπαδιαμάντη

Εξαιτίας της αναστάτωσης που προήλθε από διάφορα δημοσιεύματα και φωτογραφίες σε σχέση με την αντιμετώπιση βλάβης στο δίκτυο αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. το βράδυ της Δευτέρας 3 Ιουνίου, αισθανόμαστε την ανάγκη να θέσουμε υπόψη στους πολίτες και επισκέπτες του νησιού τα εξής.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Σκιάθου έχει ως βασική υποχρέωση την όσο το δυνατόν πιο άμεση αντιμετώπιση περιστατικών που εν δυνάμει μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον.

Δεν υπάρχει ωράριο που θα ορίσουμε για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων διότι εξ’ ορισμού περιστατικά έμφραξης αγωγών συμβαίνουν με τυχαίο τρόπο και σε τυχαίο σημείο του δικτύου.

Σας βεβαιώνουμε ότι τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά σε κάποιο σημείο του δικτύου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το συγκεκριμένο συμβάν έλαβε χώρα σε κεντρικό δρόμο και γι’ αυτό έλαβε και τόση δημοσιότητα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των τεχνικών της Δ.Ε.Υ.Α. Σκιάθου, οι οποίοι σε μερικά λεπτά αντιμετώπισαν το πρόβλημα. 

Η έμφραξη όπως αποδείχθηκε, προκλήθηκε από μεγάλα συσσωματώματα από μωρομάντηλα που δημιούργησαν την εμβολή και προφανώς τέτοιου είδους αντικείμενα απαγορεύονται να ρίπτονται στο δίκτυο, το οποίο έχει σχεδιαστεί να δέχεται μόνο αστικά λύματα.

Το δίκτυο έχει ήδη καθαριστεί, και η έμφραξη δεν οφείλεται στη μη συντήρηση του αλλά στην κακή χρήση των δικτύων αποχέτευσης, διότι κάθε φορά αποδεικνύεται ότι η φραγή των δικτύων οφείλεται στην ύπαρξη διαφόρων αντικειμένων, τα οποία είναι απαράδεκτο να ρίπτονται στις αποχετευτικές εγκαταστάσεις.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. είχε φροντίσει ώστε το δίκτυο να είναι καθαρό ενόψει της κάθε τουριστικής περιόδου, ενώ από το 2022, το 2023 και το 2024 γίνεται προμήθεια μικροοργανισμών βιοενίσχυσης για την μείωση των οχλήσεων από τις οσμές και την εξάλειψη φαινομένων έμφραξης στο δίκτυο αποχέτευσης, που προέρχονται από οργανικά υλικά όπως έλαια και λίπη.

Καμία δράση όμως δεν μπορεί να μας προστατεύσει από την απόρριψη αντικειμένων όπως σκουπίδια και μωρομάντηλα, αν αυτά εξαρχής δεν απορρίπτονται στο δίκτυο αποχέτευσης.