SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Πρώτο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για τη Βαμβακοκαλλιέργεια

2024-06-06 10:40:52
Πρώτο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για τη Βαμβακοκαλλιέργεια

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, εξέδωσε το πρώτο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας για τους βαμβακοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Λάρισας.

Το δελτίο στοχεύει στην έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Συγκεκριμένα, τονίζεται η σημασία της προστασίας των ωφέλιμων εντόμων, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας από καταστρεπτικά παράσιτα στις επόμενες γενεές​.

Οι βαμβακοπαραγωγοί καλούνται να παρακολουθούν στενά τις καλλιέργειές τους και να επικοινωνούν άμεσα με τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση που εντοπίσουν σημαντικές εντομολογικές προσβολές ή άλλα ανησυχητικά συμπτώματα​.Επιπλέον, η χρήση αγροχημικών πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην αποφυγή ψεκασμών με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τις ώρες δραστηριοποίησης των μελισσών​.

Η τελική απόφαση για την εφαρμογή των χημικών σκευασμάτων ανήκει αποκλειστικά στους παραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να επιλέγουν το κατάλληλο είδος και χρόνο χρήσης των προϊόντων για την εξασφάλιση ποιοτικών και ποσοτικών αποδόσεων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για την υποστήριξη των βαμβακοπαραγωγών, προσφέροντας έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την προστασία των καλλιεργειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.