SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Απ. Βανταράκης για τη μόλυνση του νερού: «Δεν είναι σύνηθες, ούτε λογικό- Πρέπει να έχει μηδέν μικρόβια»

Τόνισε στο Ράδιο Ένα, ο Καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών 2024-06-05 11:35:29
Απ. Βανταράκης για τη μόλυνση του νερού: «Δεν είναι σύνηθες, ούτε λογικό- Πρέπει να έχει μηδέν μικρόβια»

Ούτε σύνηθες, ούτε λογικό, ούτε και αναμενόμενο είναι σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων κ. Απόστολο Βανταράκη η μόλυνση του πόσιμου νερού με εντερόκοκκο και σαλμονέλα, όπως συμβαίνει στο δίκτυο και τη δεξαμενή που υδροδοτούν το Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο.

Ο κ. Βανταράκης, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το ζήτημα του νερού και τη μόλυνσή του στα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που προκάλεσαν γαστρεντερίδα σε πάνω από 100 καταγεγραμμένα περιστατικά.

 

«Σύνηθες δεν είναι, ούτε λογικό, ούτε αναμενόμενο. Το νερό είναι κάτι που πρέπει να έχει μικροβιολογική ποιότητα με μηδενικούς μικροβιακούς δείκτες, με μηδέν μικρόβια. Το νερό πρέπει να ελέγχεται και χημικά. Είναι ένα πολύπλοκο δείγμα περιβαλλοντικό το οποίο θα πρέπει να ελέγχεται και να έχει καλή ποιότητα , μηδενικά νούμερα σε όλους τους μικροβιολογικούς και χημικούς παράγοντες ή κάτω από κάποια όρια», υπογράμμισε ο κ. Βανταράκης.

Σε ότι αφορά στους παθογόνους μικροοργανισμούς που ανιχνεύτηκαν στο νερό της περιοχής ο Καθηγητής τόνισε ότι η απουσία τους και κυρίως της σαλμονέλας είναι επιβεβλημένη για να μιλάμε για ποιότητα πόσιμου νερού, καθώς ο νόμος λέει να μην έχει το πόσιμο νερό ούτε εσερίχια κόλι, ούτε εντερόκοκκους, για να θεωρείται πόσιμο.

Σημείωσε δε, ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν αυτοί οι παθογόνοι δείκτες , όχι όμως σαλμονέλα, οι οποίοι θα βάζανε τους υπευθύνους σε έναν συναγερμό να ψάξουν από τι μπορεί να έχει μολυνθεί το νερό και συμπλήρωσε ότι εάν το νερό έχει εσερίχια κόλι δεν σημαίνει ότι ο άλλος θα νοσήσει .

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει μόνο η παρουσία του συγκεκριμένου μικροοργανισμού στο νερό , υπάρχουν και κρούσματα, τα οποία είναι και μαζικά και συνήθως οι υδατογενείς επιδημίες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, μια μαζικότητα. Δεν είναι κάτι που πρέπει να είναι συνηθισμένο, γιατί το νερό θεωρητικά είναι καθαρό όταν δίνεται προς πόση», σημείωσε ο ίδιος.

Πηγή:magnesianews.gr